DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Aankoop Albemarle (ALB)

Aankoop Albemarle (ALB)

Afgelopen week twee nieuwe aankopen gedaan. Elke (dividend) belegger moet in zijn een portefeuille een bijzonder aandeel hebben die niet standaard in alle dividendportefeuilles terugkomt. Een aandeel met een verhaal, een droom, potentie of een hoger risicoprofiel met bijbehorende potentiële hogere opbrengsten. Voor mij is dit Albemarle. In de categorie Materials en dan met name de groeimarkt Lithium. Deze grondstof die nodig is om elektrisch rijden echt groot te gaan maken en wordt gebruikt in de batterijen. Ik heb wat met grondstoffen en naast goud en uranium begeef ik mij nu ook in de markt van Lithium.

Het bedrijf

Albemarle Corporation, hoofdkantoor in Charlotte, is een wereldwijd opererende onderneming in de chemie met leidende posities in lithium, broom en raffinage katalysatoren. De producten worden gebruikt voor een breed scala van producten vervaardigd door farmaceutische bedrijven, schoonmaken fabrikanten, waterzuiveringsbedrijven, agrarische bedrijven, fabrikanten elektronica, raffinaderijen en papier/fotografische bedrijven De omzet per categorie wordt in onderstaand staatje weergegeven:

jjj

De markt

Door veel beleggers wordt ALB als een Lithium investering gezien, maar ze doen dus meer dan dat. De sectoren Broom en katalysatoren zorgen voor de nodige kasstromen om te kunnen investeren in de groeimarkt die Lithium heet. De prijs van lithium is na een piek begin 2018 met circa 40% gedaald als gevolg van meer aanbod dan vraag. Wanneer prijzen snel stijgen zoals vanaf 2016 wordt de capaciteit ook uitgebreid omdat het immers steeds winstgevender wordt. Alleen voor dit extra aanbod moet ook vraag zijn. ALB investeert volop in capaciteit om in de toekomst aan de verwachte stijging van de vraag te kunnen voldoen. Met de wereldeconomie die wat gas terug neemt, neemt de vraag naar Lithium op dit moment niet zo snel toe als gewenst is. Onderstaande grafiek laat de prijsontwikkeling zien van Lithium:

De aandelenkoers

Als gevolg van meer aanbod dan vraag op de korte termijn naar Lithium is de koers van ALB na een piek eind 2017 gedaald naar het niveau van halverwege 2016. Beleggers op de korte termijn hebben dit aandeel vooral gezien als positie in de Lithium markt.

Dividend

Wat mij betreft is dit het plaatje van een bedrijf dat veel investeert (lage payout ratio) in toekomstige dividendgroei (al 25 jaar dividendgroei). 6,9% dividendgroei is op dit moment nog laag, maar heeft de potentie in de toekomst sneller te gaan groeien als de vraag naar elektrische auto’s echt op gang gaat komen en mogelijk het payout ratio omhoog gaat.

Eigen Criteria

Criterium Resultaat
Huidig dividendpercentage > dan het 5 jaarlijks gemiddelde % V (2,0% vs 1,58%)
Forwarded PE ratio <20 V (11)
Payout ratio < 70% V (26,87%)
Minimaal 10 jaar jaarlijks het dividend verhoogd. V (25 jaar)

Voor mij voldoende aanleiding om alvast een positie in te nemen en ik heb dan ook 10 aandelen gekocht tegen een koers van $73,8 wat op jaarbasis een dividend betekent van circa 13 euro.

1 comment

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note