DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Beleggingsstrategie 2.0

Beleggingsstrategie 2.0

Misschien wel gemerkt maar de portfolio schiet van positie naar positie. Aankoop hier en een aankoop daar. Onrust is niet goed en voor mezelf nog eens vastgesteld hoe ik de sneeuwbal op een gecontroleerde manier vaart kan laten maken en het dividend laten blijven groeien. Nu bijna 2 jaar verder is het tijd om wat meer structuur in mijn beleid te te brengen wat in drie onderdelen verdeeld kan worden.

1. Automatisch beleggen in eigen dividend ETF

Aangezien mijn beleggingshorizon tot het moment waarop ik het passieve inkomen daadwerkelijk gebruiken is over 12 jaar a 15 jaar. Met deze beleggingshorizon heeft het beleggen in nu dividendloze/ zeer laag dividend maar vooral gericht op enorme groei voor mij niet veel zin en wil ik ik het toch meer zoeken bij “Dividend Rock Stars” zoals Simplywall.st deze aandelen kwalificeert. Bewezen dividendbetalers met een historie van betrouwbaar groeiend dividend. Mooi voorbeeld is Verizon zoals uit onderstaand overzicht blijkt. Aangevuld met een pay-out ratio van 56% en al meer dan 10 jaar jaarlijks dividendgroei.

Met behulp van deze stockscreener, aangevuld met enkele persoonlijke favorieten, heb ik 17 aandelen geselecteerd waar ik wekelijks €250 in beleg volgens een vaste verdeling. Na bijna 12 jaar, waarbij de ontvangen dividenden worden herbelegd en op basis van een historisch rendement over de afgelopen 5 jaar (geen garantie voor de toekomst) ziet het er in 2032 als volgt uit:

Jaarlijks evalueer ik de samenstelling van mijn eigen ETF en bij dividendverlaging wordt het fonds verwijderd voor een ander. Natuurlijk kan ik ook een dividend ETF kopen, maar 1) vind ik dat minder leuk ,2) wil ik waar gewenst de samenstelling kunnen wijzigen en 3) wordt wekelijks eventueel ontvangen dividend in die week gelijk herbelegd.

2. Huidige portfolio uitbreiden met buitenkansjes

Mijn 2e portefeuille van nu circa €62.000 is een portfolio waar ik probeer in te spelen op buitenkansjes op de beurs die niet perse aan vaste criteria rondom dividendbeleggen moeten voldoen. Het gaat dan vooral om aankopen op basis van berichten op internet als seeking alpha, morningstar of van collega bloggers. Maar ook aandelen die in mijn ogen op enig moment door een incident onevenredig worden afgestraft. Funding vooral uit dividenden en geld wat “over”is. Mooie voorbeelden in de afgelopen 2 jaar zijn geweest:

AandeelSituatie
QualcommJuridisch dispuut met Apple
ShellVerkoopdruk door institutionele beleggers
IntelAngst bij beleggers dat boot gemist wordt door Intel
Lowe, Texas Instruments en ViacomCBSpaniekverkopen wereldwijd op beurs maart 2021
Galapagos en Alibabatijdelijke dips bij mooie groeivooruitzichten
tijdelijke onderwaarderingen die aankopen rechtvaardigen

Deze portfolio zal deels bestaan uit aandelen die ik voor het dividend nog jaren zal aanhouden, maar ook de plek om opties te schrijven op posities zo nu en dan winst te verzilveren. Kortom het deel dat actief wordt gemanaged.

3. Edelmetalen en Uranium

Dit deel van portfolio is beleg ik in mijnbedrijven met stabiele kasstromen bij de huidige prijzen, uitzicht op dividendgroei en als bonus mogelijkheid op nieuwe ontdekkingen die voorraden die nog uit de grond moeten gehaald worden. Zowel voor de edelmetalen als uranium ben ik overtuigd van een bullmarkt die er al is of in enig jaar gaat komen en dan kan zorgen voor koersstijgingen met 3 cijfers. daar wacht ik op en daar ben ik bereid voor om substantieel in te investeren. Begonnen met en paar posities en door winstnemingen kunnen uitbreiden naar de volgende 13 posities met ieder zijn eigen verhaal en potentie.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note