DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
€1.000 mijlpaal gehaald :-)

€1.000 mijlpaal gehaald :-)

De portefeuille heeft de mijlpaal van € 1.000 dividendopbrengsten op jaarbasis behaald. Weliswaar door de ontwikkeling van de dollarkoers de laatste euro’s, maar toch. Een moment om bij stil te staan en om de strategie voor de komende periode te bepalen.

De volgende mijlpaal gaat naar € 2.000 op jaarbasis. Deze stijging moet komen uit een dividendgroei van de bestaande portefeuille, maar voornamelijk door het inbrengen van nieuw vermogen. Maar ja, als “doorgewinterde” waardebelegger lees je overal dat de waarderingen wel erg hoog zijn van de meeste aandelen en dat nu teveel betalen er toe kan leiden dat het jaren kan duren, bij een echte correctie, voordat er rendement wordt gemaakt. Als we kijken naar het onderstaande plaatje van de S&P 500 lijkt er geen einde te komen aan de Bull markt waarin we al een tijdje zitten.

Hoe hier mee om te gaan in mijn specifieke geval? Omdat ik een aardige hedge heb met mijn goudportefeuille zal mijn portefeuille bij een echte crash, waarbij al het vertrouwen is verdwenen en de belegger vlucht naar goud, enigszins waardevast blijven. Alleen mijn dividendaandelen zijn daningestort en mogelijk dividendkortingen worden doorgevoerd. Om hier goed op in te kunnen spelen wil je op dat moment Cash beschikbaar hebben om echte koopjes (Löwe, Microsoft, Texas Instruments, Pepsico, Starbucks etc..) grootschalig in te kunnen slaan. Iemand zei eens in de trend van “wees hebberig als niemand durft en andersom”.

Dus de komende vijf maanden wil ik niets kopen (tenzij een grote correctie plaatsvindt en eerder kopen van de kwaliteitsaandelen gerechtvaardigd is) en een buffer opbouwen van € 5.000. Deze buffer blijft dan altijd in stand, wordt aangevuld, om klaar te staan wanneer er echt gehandeld moet worden. Kijken of mij dit ook echt lukt, want voor mijn gevoel zijn er altijd wel buitenkansjes, Maar buitenkansjes zoals ik ze heb meegemaakt in de crisisjaren waarin aandelen als UPC, KPN en vele anderen gedecimeerd werden, hebben de meeste beleggers onder de 40 niet echt bewust meegemaakt met veel in geld in de markt, Maar ik kan je vertellen dat dat pijn doet :-).

Om deze pijn te verzachten wil ik er klaar voor zijn als dat moment zich weer aandoet. Hoe bereid jij je voor op een eventuele halvering of meer van de aandelenkoersen en de kansjes die dan voorbij komen?

1 comment
 • Gefeliciteerd! Dat is toch al een flinke mijlpaal, want effectief heb je nu jouw Ziggo abbo en een dikke week lunch per maand al vergoed door jouw dividend inkomsten. Heerlijk toch?

  Ik ben het met je eens met cash t.a.v crisis, ik wacht al sinds 2014 haha ;-). Ik heb hieruit geleerd dat de lagere PE’s van 15-20 niet echt gelden in een 0-rente omgeving.

  De kosten van kapitaal (WACC) is een hele belangrijke variabele in een waardebepaling van een bedrijf en de WACC ligt waarschijnlijk een dikke twee % lager dan historisch door het goedkope geld van de centrale banken. Daardoor zijn hogere PE’s (20-25) vooralsnog “justified”.

  Het duurde even tot ik tot dit inzicht kwam en als belegger het wilde accepteren. Alles voelt tenslotte zo duur 😉

  Ik moet er echter niet aan denken wat gebeurt als de ECB terug gaat naar 2 of 3%. Dan gaat de beurs echt een flinke klap krijgen als dezelfde omstandigheden als vandaag gelden.

  Anyway, ik hoor je, laat een kleine correctie maar komen 😉

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note