DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Eerste bevindingen gebruik Flatex

Eerste bevindingen gebruik Flatex

Op internet vind je al verschillende analyses over Flatex, wat betreft de de veiligheid, de spread, geen transactiekosten etc. Voor mij zijn dit dingen die allemaal wel goed geregeld zijn en met een beetje verstand kom je hier wel uit. Gelokt door de bonus van 100 euro heb ik toch een rekening geopend om te kijken of het iets voor mij is. Gewoon als dividendbelegger met mijn individuele wensen en eisen om het dividend beleggen ook een beetje leuk te houden. De volgende voor -en nadelen in mijn beleving heb ik hieronder weergeven. Bij deze analyse vergelijk ik het vooral met mijn ervaring bij DEGIRO. Het is dus geen pleidooi voor DEGIRO of Flatex, maar mijn analyse.

Voordelen

 • Geen transactiekosten.
 • Kleine transacties hierdoor mogelijk.
 • Maar ook andere kosten zijn er niet, die wel bij DEGIRO zijn.
 • Welkomstbonus van 100 euro cash (dus niet in de vorm van transactietegoed).
 • automatisch beleggen mogelijk in fondsen en ETF’s

Nadelen

 • Geld overmaken duurt minimaal een dag en is een gedoe. Bij DEGIRO vind ik het heel prettig om gelijk geld te kunnen storten en gelijk te kunnen beleggen.
 • De website ziet er niet uit. Is echt basic, basic. Een mooi portefeuilleoverzicht zit er bijvoorbeeld niet in. Maar ook ontbreekt het aan een overzicht van koersen.
 • Te pas en te onpas heb je TAN code nodig. Misschien wel veilig maar niet echt gebruiksvriendelijk.
 • Kan maar één portefeuille aanhouden. Bij DEGIRO houd ik er bijvoorbeeld drie aan met elk zijn eigen doelstelling.

Samenvattend

Eerlijk gezegd is mijn enthousiasme wel een beetje verdwenen en ga ik mijn portefeuille bij DEGIRO niet overzetten omdat het gebruiksgemak en de kwaliteit van de website voor mij toch belangrijker zijn dan geen transactiekosten. Maar dit laatste valt ook heel erg mee als je vooral Amerikaanse aandelen koopt en de transactiekosten ergens tussen de 0,50 en 1 euro liggen. Aangezien ik ook nog beleg voor de lange termijn en geen handelaar ben, zijn de kosten minder relevant voor mij. Alleen voor Nederlandse aandelen is het handig om voor minimaal circa 1.000 euro in een keer te kopen.

Herken je dit? Wat zijn jouw ervaringen met Flatex? Stap je volledig over van je huidige broker naar Flatex?

2 comments
 • Herkenbaar. Ik ben het met je eens en vindt Flatex een stuk minder Wunderbar. Ik gebruik het alleen voor mini-aankopen en anders te dure beurzen (qua aansluitkosten) en daar zal het bij blijven. Heb je die drie DeGiro portefeuilles onder 1 account of 3 accounts geopend? Dat eerste kan ik niet vinden, maar zou superhandig zijn.

  • 3 accounts geopend (grondstoffenportefeuille, dividendportefeuille en pensioenrekening). Super handig.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note