DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Financiële bewustzijn

Financiële bewustzijn

Nu een paar maanden verder met deze blog kom ik er achter dat wij helemaal niet zo handig met geld omgaan dan ik oorspronkelijk dacht. Natuurlijk sparen we wat, lossen we regelmatig extra af op de hypotheek en beleggen we ook hier en daar wat. Een goud/uranium aandelenportefeuille, aandelenportefeuille voor pensioen en deze dividendportefeuille. Maar in plaats van op een gestructureerde manier hier mee bezig te zijn, leven wij bij de waan van de dag. Dit gaan we dus anders doen! In theorie weet ik al jaren hoe het moet en zou er zo een boek over kunnen schrijven voor anderen. Maar nu ook zelf!

Hoe gaat het nu

Omdat we maandelijks na betalen van de vaste lasten (inclusief voeding en benzine) een paar duizend euro overhouden voelen wij niet de noodzaak om te sparen. Als er echt iets moet komen dan betalen we het uit de lopende inkomsten of zetten we ons een paar een maanden schrap. In plaats van pro-actief te handelen op uitgaven die nog gaan komen, zijn we lekker reactief en zien wel waar het schip strand. Immers de komende maand(en) kan alles weer recht getrokken worden. Makkelijk leventje zo, maar ECHT plannen voor de toekomst zit er niet bij. We consumeren erop los en geven geld uit aan die dingen die we op dat moment nodig hebben/willen.

Hoewel Mei toch de maand is waarin het vakantiegeld binnenkomt, is het niet gelukt om substantieel geld vrij te spelen voor deze dividendportefeuille om de sneeuwbal rollende te houden. Na een kleine analyse over de maand mei is al snel duidelijk waardoor dat komt. Het geld is o.a. uitgegeven aan de betaling van de zomervakantie (wel geboekt in december, maar pas in mei betalen), Kamer van een van de kinderen opgeknapt. Eindafrekening belastingdienst betaald. Tennislessen familie betaald. kledinguitgaven kinderen en nog een groot aantal uitgaven. Maar per saldo slechts een kleine storting voor de beleggingen. Hoe mooi was het geweest als we hiervoor al spaarpotjes hadden.

Hoe gaan we het doen

Maar het roer gaat om met meer structuur, heldere doelen, discipline en meer bewustzijn bij mijn vrouw en mij wat betreft ons uitgavenpatroon. Een euro kan immers maar een keer uitgeven. Door onder het genot van een wijntje samen de situatie door te nemen hebben we nu allebei inzicht in onze financiën en gedeelde doelen voor de langere termijn. Wat mij betreft de basis om ook echt aan de gang te gaan:

  1. Vaste lasten. Geen discussie; moeten betaald worden.
  2. Semi variabele lasten als voeding en benzine worden begroot op basis van de afgelopen maanden en verwachting voor de komende maand en moeten ook betaald worden.

Nu komen we bij het leukere gedeelte; wat doen we met de rest. Nu de doelen bekend zijn op zowel lange termijn als op korte termijn bepalen we elke maand met elkaar welk bedrag waar heen gaat. Omdat de ontwikkeling van onze hypotheek en beleggingsportefeuille uiteraard in Excel is uitgewerkt, wordt de impact van keuzes ook gelijk duidelijk. Wat we echt anders gaan doen is dat we ook geld gaan reserveren voor uitgaven die binnen nu en 36 maanden op ons afkomen. Hiervoor maken we aparte spaarpotten zodat wanneer deze uitgave zich voordoet ook uit deze spaarpot wordt betaald.

Tot slot voor alle variabele uitgaven die we gedurende de maand doen; van etentjes tot het kopen van kleding, gadgets en alles wat daar tussen zit, wordt een vast bedrag overgemaakt naast ieders eigen betaalrekening. Dit “dwingt” ons om bewuste keuzes op korte termijn te maken en eventueel eerst te sparen om iets te kopen.

Hiermee denken wij onze dromen op lange termijn te gaan realiseren zonder op korte termijn dingen echt te laten. Maar vooral om weer achter het stuur te zitten in plaats het konijn te zijn welke in de koplampen van de auto kijkt wat betreft onze financiën. En kan ik mij weer bezighouden met mooie aankopen in de dividendportefeuille 🙂

Herkennen jullie deze uitdaging? Hoe pakken jullie dit aan?

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note