DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
GOUD & URANIUM PORTEFEUILLE TOEGEVOEGD

GOUD & URANIUM PORTEFEUILLE TOEGEVOEGD

Een aantal trouwe lezers van mijn blog weten dat ik naast mijn dividendportefeuille ook een mandje van goud en uraniumaandelen bezit. Deze mandjes houd ik om 2 verschillende redenen aan die ik in deze blog toelicht. Ook heb ik ze aan mijn portefeuille toegevoegd om het totaaloverzicht te behouden.

GOUD

Goudaandelen heb ik al een tijdje in bezit. In eerste instantie was het gewoon een trade aangezien de goudprijs de afgelopen 10 jaar bijna niks had gedaan, maar nu steeds meer als verzekering tegen een scenario waarbij om wat voor reden dan ook het vertrouwen wereldwijd een deuk op gaat lopen en de aandelenkoersen sterk gaan dalen. Waar ik mij vooral over verbaas is het tempo waarmee de Amerikaanse staatsschuld blijft oplopen. Hoe lang is dat nog houdbaar? Door een mandje met goudaandelen te bezitten kan ik de komende jaren rustige blijven beleggen in dividendaandelen omdat ik verwacht dat bij paniek op de beurs, beleggers vluchten naar een veilige haven als goud en de dollar (voor de korte termijn). Mijn droom scenario is dat ik een grote koerswinst op goud (en uranium) op termijn kan omzetten naar kwaliteitsaandelen tegen een sterk gereduceerde prijs. Voor nu handel ik er niet in en is het een mandje met aandelen goud die voor de nachtrust moeten zorgen.

URANIUM

Uranium is een heel ander verhaal. Jaren terug ooit aandelen Cameco gehad (CCJ) en mij verdiept in de uraniummarkt. De prijsvorming is de afgelopen jaren vooral dalend geweest. Hier speelt het ouderwetse economische principe van vraag & aanbod. Meer vraag dan aanbod betekent hogere prijzen. De ramp in Japan heeft er toe geleid dat een groot aantal kernreactoren gesloten zijn en de voorraad uranium op dat moment de markt overspoelde met dalende prijzen als gevolg.

Er zijn een paar ontwikkelingen die mij het vertrouwen geven dat de uranium op enig moment wel weer moet stijgen en wel hier om:

  • Door de lage uraniumprijs droogt het aanbod langzaam op en worden steeds meer mijnen dichtgegooid omdat het simpelweg niet rendabel meer is.
  • Ook al stijgt de prijs van uranium opeens sterk, duurt het nog jaren voordat een nieuwe mijn van het moment van ontdekking volop in productie is. Al was het alleen al voor de diverse vergunningen die je moet verkrijgen.
  • De weg naar CO2 neutraal gaat het snelst via kernenergie. In landen als China, Rusland en India worden een groot aantal kerncentrales gebouwd die de komende jaren ook voorzien moeten worden van uranium.
  • De VS is voor zijn uranium bijna volledig afhankelijk van landen, waar de mogelijkheid van politiek onrust op de loer ligt en vooral bevriend zijn met Rusland. Mogelijk dat op termijn de Amerikaanse en Canadese leveranciers voorrang krijgen op de Amerikaanse markt.
  • Veel uraniumleveranciers hebben nog langlopende contracten lopen met hoge prijzen. Het is de vraag of de leveranciers wel een (rendabel) contract kunnen/willen afsluiten tegen de huidige prijs. Dan komt er meer vraag dan aanbod met een stijgende prijs tot gevolg.
  • Cameco heeft de productie sterk teruggebracht en koopt nu tegen een lage prijs op de spotmarkt en levert tegen een hogere contractprijs. Ook dit stopt op enig moment.

Kortom voor mij reden om deze investering in Uranium te zien als een lot uit de loterij, waarbij je alleen niet weet wanneer de trekking is, maar wel het gevoel hebt een winnend lot in handen te hebben :-). Hoog risicoprofiel gecombineerd met een hoog (mogelijk) rendement.

Derhalve heb ik geïnvesteerd in een volwassen speler op de uraniummarkt, een speler die bij stijgende prijzen gelijk kan gaan produceren omdat de faciliteiten klaar staan. En een speler die een van de grootste uraniumvelden met bewezen voorraden aan het ontwikkelen is.

Wanneer de situatie van 2006 om wat voor reden weer terugkomt qua prijsvorming kan het echt heel hard gaan en een rendement van 500% + tot de mogelijkheden behoren. Maar tot die tijd moeten de bedrijven waar ik in beleg vooral overleven. Derhalve is is niet echt een belegging, maar langlopende call optie waarbij de looptijd niet precies bepaald is.

Resumerend

Naast mijn stabiele dividendportefeuille die ik gestaag laten groeien met nieuw geld en dividendinkomsten heb ik nog 2 jokers in het spel die mij de mogelijkheid geven bij een positieve uitkomst nog eerder te kunnen stoppen met werken. Alleen reken ik er niet op en doe ik dit met geld dat we kunnen missen.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note