DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage april 2020

Maandrapportage april 2020

Na de maand maart om nooit te vergeten, kan ik ik weer een heel verhaal houden over stilte voor de storm. Het lijkt wel of iedereen denkt dat het wel meevalt en we over een paar maanden weer over kunnen naar de orde van de dag. Ik wil geen doemdenker zijn, maar toch,,,, Stel je eens voor dat de consumenten toch allemaal wat voorzichtiger worden (lees minder geld uitgeven) want de angst groeit dat je je baan kaan kwijt raken, er een diepe recessie onze kant op komt etc.. Dan kan je zelf wel rustig blijven maar als de rest de hand op de knip gaat houden, kan het snel gaan. Belangrijk is zo wat de tendens wordt van het nieuws: een van hoop of een van angst. Kortom cash en goud zijn king en zorgen voor een mooie bijdrage aan de waarde van mijn portefeuille die voor het eerst boven de €50.000 uit is gekomen. Toch blijf ik maandelijks kopen en heb ik geld achter de hand om Microsoft echt goedkoop te kunnen kopen als het zover is.

Wat betreft mijn positie in uranium heeft de Corona uitbraak een positief effect op de prijsontwikkeling. Sinds jaren beweegt de spotprijs rond de 30 dollar doordat grote partijen de uraniumproductie deels hebben moeten laten stilleggen. Minder aanbod bij gelijkblijvende vraag zorgt voor een prijsstijging. Voor de lange termijn ben ik er van overtuigd dat we weer een boom gaan meemaken in de uraniummarkt omdat de vraag stijgt (aanbouw nieuwe kerncentrales en steeds meer roep om co2 reductie) en aanbod niet 123 geregeld kan worden en het jaren duurt in het traject van openstellen mijn tot daadwerkelijke productie. Nu het aanbod daalt lijkt de prijs te zijn uitgebroken.

Het dividend in april “kust” de €100 grens en is ruim 300% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dividendgroei is een verslavende bezigheid. De onderstaande bedrijven hebben in totaal €98 euro bruto aan dividend uitgekeerd.

CompanyDividenduitkering
Albemarle 7
Broadcom12
Iron Mountain21
ViaComCBS21
Bristol Meyers6
Cisco11
Leggett & Platt 8
PPL12
Totaal98

Aankopen

Wat betreft mijn aankoopstrategie wil ik mijn kernaandelen (vetgedrukt) de komende jaren op minimaal € 2.000 houden en zo nodig bijkopen op het moment dat de koers onder mijn gemiddelde aankoopkoers. Voor de andere bedrijven wil ik minimaal € 1.000 aanhouden. Dit is voor de langere termijn. Ik heb dus bestaande posities uitgebreid en een nieuw industrial toegevoegd: RTX.

 • Archer Daniels Midland 10 stuks ad. $35,91 met een jaarlijks dividend van €13
 • 3M 3 stuks voor $145,25 waardoor het dividend stijgt met €16
 • Walgreen Boots 9 stuks voor $43,39 en een dividendopbrengst van €15
 • Raytheon Technologies Corporation 18 stuks voor $62,75 per stuk met een jaarlijks dividend van €23
 • Broadcom 2 stuks voor $260,35 en een dividendopbrengst van €24

Toch weer een bedrag van €91 wat op jaarbasis wordt toegevoegd aan het dividend. Vooral gekocht om de gemiddelde aankoopprijs te verlagen. Een dividend cut verwacht ik daarnaast ook niet bij deze bedrijven. Raytheon is bedrijf in de defensie industrie die, gezien de situatie in de wereld, altijd wel genoeg orders zal krijgen om een mooi winstgevend bedrijf te zijn. Het is een fusieclub tussen Raytheon en United Technologies en nog geen dividendhistorie. Maar ik heb er alle vertrouwen dat ze jaarlijks dividend gaan uitbetalen en deze ook nog laten groeien zoals de voorgangers ook altijd deden. Eens een ander aandeel in portefeuille dan alle bloggers in dividendaandelen hebben 🙂

Waarde aandelenportefeuille

De waarde van de portefeuille is gestegen tot € 32.270 per 24 april 2020

5 comments
 • Jemig, wat ga je hard. Cash en goud is bij mij ook het credo. Alle seinen staan op groen voor een verdere stijging van goud. Op korte termijn krijgen we te maken met het omgekeerde van wat we bij olie hebben gezien. Er staan veel juni Comex futures open, alleen is er nauwelijks goud beschikbaar. Ik ben benieuwd hoe die leveringen afgedekt gaan worden.
  Dat Raytheon, na Lockheed Martin het grootste defensiebedrijf ter wereld, weinig in portefeuilles zit ligt misschien aan het type bedrijf (ze maken vooral kruisraketten en antiraketinstallaties). Daardoor valt het, net als de tabak- en gokindustrie, voor mij af. Gezien de geopolitieke spanningen ben ik er overigens wel van overtuigd dat het aandeel het heel goed gaat doen.

 • Hoe waardeer je aandelen wanneer de winsten volledig instorten als gevolg van een zelf opgelegde shutdown?Je kunt het niet! In ieder geval niet op de zeer korte termijn. De beurzen stijgen dus enkel op de blablabla van de overheden en de centrale bankiers.Wanneer meer en meer resultaten doordringen gaan we terug dalen. Neem nu de resultaten van shell ,vandaag gepubliceerd. De winst gehalveerd in het eerste kwartaal. En dan te bedenken dat we maar de laatste 15 dagen van het kwartaal in shutdown gingen. Dat beloofd voor tweede kwartaal !!! Dus volledig met je eens. Stilzitten!! De koopjes moeten er nog aankomen. Goudgelateerde (dividend)aandelen zijn onmisbaar.

  • Dag Chris, toch denk ik dat er geen koopjes meer komen en wel om 2 redenen, De financiele wereld is een andere wereld dan de reele economie. En 2 er is zoveel geld in de markt op zoek naar rendement dat men wel blijft kopen. Naast goud zie ik uranium in 2 jaar minimaal verdubbel. leuk dat je overigens langskomt en een bericht achterlaat.

 • Mooie aankopen. Ik herken de meeste vanaf mijn eigen watchlist. Raytheon heb ik ook op mijn lijstje staan, maar daar ben ik nog niet klaar met het cijferwerk, omdat ik hier de data van de 2 bedrijven moet combineren om de historische ontwikkeling van de cijfers goed te kunnen vergelijken.

 • Wauw! Wat tof om te zien. Wat een uitgebreid overzicht en interessant die vergelijking met vorig jaar. Ik hou het allemaal bij in een excel file, maar zonder grafiek. Dit maakt het wel nog leuker! Hmm misschien ff iets aanpassen in mijn excel file.. 🙂

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note