DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage augustus 2019 met UPDATE

Maandrapportage augustus 2019 met UPDATE

We zijn er erg snel bij dit keer voor Augustus. Maar het dividend is binnen, de laatste aankopen zijn gedaan en buiten schijnt het zonnetje. Augustus 2019 is de maand waarin de koersen op en neer gingen en de recessieangst de boventoon voerde. Ook mijn portefeuille beweegt lekker mee, waardoor de marktwaarde nu ongeveer gelijk is aan de aanschafwaarde. Waar ik de afgelopen maanden pas na ontvangst van mijn salaris geld overmaakte naar mijn beleggingsrekening heb ik dit in augustus veranderd. Nu wordt er elke week €250,= overgemaakt en kan ik dus elke week een aankoop doen voor dit bedrag plus eventueel ontvangen dividend. Aangezien ik best vaak naar mijn portefeuille kijk, maakt deze werkwijze het voor mij leuker. Ook wil ik de rest van het jaar vooral de bestaande posities uitbouwen eventueel aangevuld met JNJ. Tevens heb ik mij voorgenomen om te sturen op een gemiddeld dividendpercentage van 4,5%. Dit zorgt er voor dat ik zowel dividendgroeiers als hoogdividendaandelen blijf kopen. Voor mij een goed werkbare mix de komende tijd.

UPDATE: We waren gewoon te snel, want afgelopen maandag nog 2 aandelen Johnson & Johnson op de kop getikt en vandaag 27/8 5 stuks Altria. Dat zelfde heeft Altria een mooie 5% dividend verhoging aangekondigd. Wat voor mij op jaarbasis toch weer €4,20 meer aan dividendopbrengsten betekent. Als je het in je excelsheet verwerkt realiseer je je pas goed wat een dividendverhoging concreet betekent. Dat een hoog dividendpercentage mooi is, maar een dividendverhoging minstens zo mooi is en een impact heeft op je jaardividend wat hierdoor groeit. De september rapportage gaat nu niet voor 1 oktober verschijnen. Dat beloof ik 🙂

Dividendinkomsten

De lagere inkomsten in augustus ten opzichte van mei komt door de verkoop van Magellan Midstream waarover ik al schreef in de dividendrapportage over mei. Daarvoor in de plaats heeft A.O. Smith mij voor het eerst dividend uitgekeerd.

In de maand augustus hebben per saldo een drietal bedrijven het volgende dividend aan mij uitgekeerd. Augustus is nog een beetje stilte voor de storm, want in september gaan we de 50 euro grens over :-).

CompanyDividenduitkering
Abbvie14,49
AT&T18,42
A.O. Smith 3,97
Totaal36,88

Aankopen

Nu mijn portefeuille een beetje vorm begint te krijgen is dit het moment om ook van bestaande posities hier en daar, bij lagere koersen (waardoor gemiddelde dividendpercentage bij aankoop stijgt), een paar aandelen bij te kopen. De volgende aankopen heb ik deze maand gedaan:

 • Koninklijke Olie (RDS) 9 stuks voor €25,60 met een impact op het jaarlijkse dividend van €15,-
 • Abbvie 4 stuks voor gemiddeld $63,98 met een impact op het jaarlijks dividend van €15,-
 • IDVY 21 stuks voor gemiddeld €19,58 waardoor dividend op jaarbasis met €18,90 stijgt.
 • Archer Daniels Midland 7 stuks a $37,98 met een jaarlijks dividend van €8,83.
 • PPL 10 stuks voor $29,84 met een impact op het jaarlijks dividend van €14,85.
 • Exxon Mobil 4 stuks voor $69,38 waardoor dividend op jaarbasis stijgt met €12,57.
 • Johnson & Johnson 2 stuks voor $127,63 met een dividendimpact van €7,60
 • Altria 5 stuks voor $ 45,24 met een impact op het jaardividend van €15,13

Alles bij elkaar maar liefst €107,88 aan extra jaarlijks dividendinkomsten in een maand bijgekocht. 🙂 🙂

Koninklijke Olie is een nieuwe positie die ik bij Flatex heb gekocht en 4 aandelen cadeau heb gekregen van deze Broker. Dank daarvoor :-). Eventuele uitbreidingen van mijn positie in RDS zal ik nog wel hier blijven doen. Wat betreft de overige aankopen ben ik zeer tevreden, zeker gezien de impact die ze hebben op het jaardividend. JNJ is een positie die iedereen in portefeuille heeft en nu tegen fair value aangeschaft kon worden. Bij de juiste prijs zal ik hier nog een paar keer stukken bijkopen.

Realisatie doelstelling

Het begint er nu steeds meer op te lijken en het maandelijkse dividend komt naar verwachting niet meer onder de €40 euro. Toch bijzonder om dit de rest van je leven in principe per maand te krijgen met de ambities om dit constant te laten groeien. Zoals het nu gaat komen we ergens tussen de 50% en 75% van de doelstelling van €600 euro dividend uit.

Heb jullie nog tips voor mijn volgende aankoop gelet op de samenstelling van mijn portefeuille?

4 comments
 • Wat ga jij toch ontzettend hard! Je hebt goed gebruik gemaakt van alle dips. Inmiddels zijn al je posities kleiner dan 10% van je portefeuille en heb je een mooie spreiding over sectoren. Bijna de helft van je dividendinkomsten komen uit 4 posities, waarvan T, ABBV en IRM een ‘borderline’ dividend safety score hebben. Dat is misschien iets om (op de middellange termijn) in de gaten te houden.

  • Wederom dank voor je reactie. Wat betreft reacties op elkaars blogs zitten we in de danger zone met een bijdragepercentage van hoger dan 75% 🙂

   Deze aandelen zijn er vooral om de boel aan te jagen en te genieten van het gevoel om maandelijks een substantieel deel opnieuw te kunnen beleggen. Dit jaar breng ik eerst alle posities naar circa €1.000 per positie. Maar ik wil nog een technologieaandeel oppakken, maar weet nog niet precies welk. Ook Caterpillar staat wil ik nog graag toevoegen. Als was het alleen al om naast mijnbouwaandelen ook een participatie in de leverancier van de spullen te zitten.

 • Dat is een flinke bak aandelen er bij, leuk om te zien wat een impact het ook heeft op je jaar dividend. Ik koop zelf geen olie en tabak aandelen maar ik kan de aantrekkingskracht vanuit financieel perspectief begrijpen.

  Rapporteer jij je inkomen inclusief of exclusief belasting?

  • Ja, ik heb de smaak te pakken en zit net als jij in de race om die 100 euro op maandbasis aan te tikken (waarbij ik een beetje vals speel om uit te gaan van exclusief belasting) 🙂

   Vooralsnog heb ik aandelen gekocht die om verschillende redenen ondergewaardeerd zijn. Als dit echt zo is zal ik pas over een paar jaar hiervan de vruchten gaan plukken. Bij een fikse correctie kan ik dan andere aandelen gaan oppikken,

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note