DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage december 2019

Maandrapportage december 2019

Het is weer december en mijn eerste jaar als dividendbelegger met een blog is ten einde. Het was even zoeken naar de vorm en inhoud gericht op een werkwijze die bij mij past en ook voor de lange termijn houdbaar moet zijn. Bij een aantal dividendbeleggers zie ik de klad er al in komen of zelfs helemaal stoppen. Dus mijn tijdsinspanning moet minimaal zijn, maar wel zodanig dat het leuk blijft en de groei van de dividendinkomsten motiverend blijft. Om dit te bereiken blog ik in principe 1x per maand met een maandrapportage waarin alles staat. Ook wordt de waardeontwikkeling automatisch bijgehouden met google spreadsheet. Wel zo makkelijk. Het enige wat ik daarnaast nog doe is de pagina van de dividendinkomsten bijwerken.

Nu de maand december. Ook deze maand laat weer een stabiel licht stijgende trend zien. Amerika en China kiezen eieren voor hun geld en de onzekerheid rondom Brexit is verdwenen. Duidelijk zichtbaar in de koerssprong van PPL, gezien de belangen die zij ook in de UK hebben. Het toevoegen van mijn goud en uranium mandjes geeft een mooi totaal inzicht en ruimte om te blijven investeren in dividendaandelen. Hierbij kies ik liever voor wat meer geld in een positie dan het zelfde bedrag te verdelen over meerdere posities. Zo heb ik voor 2020 als doel dat elke bestaande positie minimaal € 1.000 bedraagt.

Als ik kijk naar de ongerealiseerde koerswinsten in 2020 bestaat de top 3 uit de volgende bedrijven:

  • Qualcom
  • UnitedHealthgroup
  • Leggett & Platt

Bedrijven uit verschillende sectoren waar het dividendrendement over de aanschafprijs substantieel hoger is dan het huidige dividendrendement.

Dividendinkomsten

De onderstaande bedrijven hebben in totaal maar liefst €84,92 euro bruto aan dividend uitgekeerd. Nog geen 100 euro, maar in 2020 gaat het meer regel dan uitzondering worden dat we maandelijks meer dan 100 euro gaan ontvangen. En eerlijk gezegd voelt dat goed :-).

CompanyDividenduitkering
3M11,73
Archer Daniels Midland7,62
Exxon Mobil18,16
Ishares Euro dividend1,54
Johnson & Johnson8,62
Qualcomm8,41
Royal Dutch Shell8,10
Unilever6,16
United Health Group5,86
Walgreens Boots Alliance8,72
Totaal84,92

Dividendverhogingen

Dividendverhogingen zijn aangekondigd door Broadcom 22,6%, Iron Mountain met 1,2% en AT&T met 2%. Dividendverhogingen die de sneeuwbal in werking zetten en laten rollen.

Aankopen

De volgende aankopen hebben we in december gedaan:

  • CISCO 17 stuks voor $44,30 per stuk waardoor op jaarbasis het dividend toeneemt met €21,50
  • BROADCOM 2 stuk voor $314,95 met een impact op het dividend van €23,50
  • IRON MOUNTAIN 8 stuks voor $ 32,99 met een stijging van het dividend met €17,70
  • KONINKLIJKE OLIE 38 stuk voor €26,21 met een stijging van het dividend met €63,90
  • UNILEVER 20 stuks voor €51,70 en dividendstijging van € 32,30
  • SPG 9 stuks voor $145,85 met een dividend van €67,90

Cisco en Broadcom zijn een verdubbeling geweest van de reeds aanwezige positie en Iron Mountain een kleine uitbreiding om de jaarlijks dividendopbrengst een steuntje in de rug te geven. Koninklijke Olie en Unilever wilden ik al een tijdje uitbreiden omdat deze tot de steunpilaren van mijn portefeuille behoren. SPG op de valreep gekocht omdat al mijn collega dividendbeleggers deze ook in portefeuille hebben 🙂

Samengevat wederom een schitterende €226,80 aan jaarlijks dividend is bijgekocht, waardoor nu op jaarbasis meer dan €980 dividend wordt ontvangen en we hard op weg zijn naar de mijlpaal van €1.000 op jaarbasis.

Realisatie doelstelling

De doelstelling hebben we eigenlijk bijna gehaald. Voor 2021 stop ik met het bepalen van een doelstelling omdat ik hier geen toegevoegde waarde aan ontleen. Gewoon maandelijks blijven storten en nieuwe kansrijke posities openen is het enige wat moet gebeuren. Dan groeit het vermogen en de dividendstroom vanzelf.

Waarde aandelenportefeuille

De waarde van de dividendportefeuille is gestegen tot € 25.398 per 24 december 2019

1 comment
  • Wat een jaar! Je hebt een forse eindsprint ingezet in december, portfolio al boven de 25k. Allemaal mooie aankopen ook. Als ik het goed zie staan vrijwel al je posities al boven de 1k per stuk. Jammer dat je maar 1x per maand een update gaat doen, maar de reden is herkenbaar.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note