DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage januari 2021

Maandrapportage januari 2021

Traditioneel trap ik ik het maandelijkse seizoen af van de maandrapportages (voel mij de ASML onder de bedrijven met hun strakke (jaar) afsluitingen). Nieuw jaar betekent ook nieuwe onderdelen in mijn maandelijkse rapportage. Om het lang vol te houden (veel bloggers op dit onderwerp haken af na een aantal jaren) wil ik mij beperken tot deze maandrapportage en zo nu en dan een extra bericht. Vanaf nu ga ik aanvullend:

 • Onder het kopje dividend de maanduitkering vergelijken met de dividenduitkering in de zelfde maand in het voorgaande jaar.
 • De waardeontwikkeling van de portefeuille en ontwikkeling van het jaardividend bijhouden.
 • Percentages van de waarde in kernaandelen en euro/dollar bijhouden.

Verder wil ik gemiddeld over een 5-jaarsperiode minimaal een gemiddeld rendement halen welke gelijk is aan die van VWRL. Wanneer namelijk blijkt dat ik dit niet realiseer ben ik dief van mijn eigen portemonnee en liquideer ik mijn portefeuille ten gunste van ETF’s. Een hobby mag wat kosten, maar het moet wel leuk blijven. Jaarlijks zal ik vervolgens het jaarrendement van mijn portfolio afzetten tegen het jaarrendement van VWRL. Voor het komende jaar blijf ik nog goed vertegenwoordigd in de edelmetalen en uranium. De eerste zit al in een bullmarkt en de bullmarkt van uranium verwacht ik ook mee te maken in de komende 5 jaar. Wel is dit een zeer volatiele markt waardoor mijn portefeuille zo met procenten kan veranderen. Met het rendement van 20,6% over 2020 , wat 14,28 procentpunt hoger is dan dat van VWRL ( 6,32%), heb ik in het eerste jaar alvast wat marge opgebouwd :-).

Verder lijkt het wel of door het Coronavirus wereldwijd mensen tijd en geld overhebben wat ze dan maar over de beurzen uitstrooien. Als we zo even doorgaan kunnen we met elkaar best een daling verwerken in vergelijking met de de aankoopkoersen. Ook ik doe daar aan mee en heb door wat wisselingen in de portfolio en extra geld in een maand bijna €500 aan jaarlijks dividend ingekocht.

Dividend

Het maanddividend kruipt richting de €200 en ten opzichte van 2019 is een dividend met maar liefst 172% gestegen. Zijn stijgingen die ik bij mijn salaris niet meemaak. Ook mooi om te zien is dat het het aantal dividendbetalers in deze maand gegroeid is van 6 naar 11. Enig aandachtspuntje is dat IRM 27% van de dividendbetaling uitmaakt. Daarnaast is Albemarle in december verkocht en zien we dus niet meer terug.

NaamUitkering 2021Uitkering 2020Verschil
Albemarle6 6
Broadcom1812 6
Iron Mountain512130
ViaComCBS1010
Bristol Meyers2020
Cisco16115
Simon Property Group1717
Leggett & Platt8 8
PPL17116
Yamana Gold1515
Kirkland Gold1010
Totaal€188€ 69€ 119 (+172%)
januari 2021 een stuk beter dan januari 2020
2021 begint gelijk goed

Aankopen/Verkopen

Naast de maandelijkse aankopen in de kernaandelen (in januari een extra mandje gekocht) heb ik de volgende kleine aankopen gedaan:

 • Ahold Delhaize 100 stuks voor €23,55 per stuk met een jaarlijkse dividendimpact van €96
 • Consolidated Edison 35 stuks voor $72 per stuk waardoor het dividend stijgt met €89
 • AT&T 50 stuk voor $28,58 met een dividendimpact van €85
 • Albermarle 20 aandelen voor $152 per stuk verkocht (iets te vroeg :0)
 • ETF Europe 85 aandelen verkocht voor €24,76 per stuk.
 • Ahold Delhaize 40 stuks aanvullend gekocht voor €23,74 met een dividend toename van €38
 • NN Group 70 stuk gekocht voor €36,35 dividendtoetje van €130
 • 3M 8 stuks gekocht voor $165,75 extra dividend €38
 • Kimberly-Clark 7 aandelen per stuk gekocht voor $131,61 waardoor dividend stijgt met €24

De aankoop van Ahold Delhaize stond al een tijd op het lijstje om het aandeel Europese aandelen te vergroten met een dividendrendement van ruim 3% en een eigen aandeleninkoop programma. Voor een “slaap lekker portefeuille” is dit een prettig aandeel. Om deze aankoop te financieren heb ik mijn volledige positie in Albermarle met circa 100% rendement verkocht. De redenen zijn: genoeg exposure naar grondstoffen in mijn portfolio, ik voel een luchtbel aankomen rondom alle aandelen die iets met elektrisch rijden te maken hebben en tot slot schijnt dat een nu niet rendabele lithiummijn in 12-18 maanden weer operationeel kan zijn, wat een prijsdrukkend effect heeft.

AT&T blijf ik kopen op niveaus rond en onder de $28 dollar tot een maximum van 5% van mijn portfoliowaarde omdat ik geloof in de kracht van de kasstromen van dit bedrijf gecombineerd met de aflossen van de schulden. In de fase waarin ik nu zit is het tevens van belang dat de sneeuwbal extra zwaar wordt middels dividend. Dan rolt deze namelijk sneller van de berg. Aankoop Consolidated Edison past ook in dat rijtje waarbij de lage bèta van dit bedrijf zorgt voor wat stabiliteit in mijn portfolio. Ik heb genoeg volatiliteit namelijk. Verder de positie in mijn enig overgebleven ETF Europa verkocht aangezien het rendement over de afgelopen jaren niet om naar huis te schrijven is. Leuk deze spreiding, maar dan koop ik liever zelf gericht aandelen. NN gekocht op basis van research van collega bloggers en Kimberly-Clark en 3M zorgen voor nachtrust. Tot slot wat geschoven in mijn edelmetalenportfolio om wat meer spreiding aan te brengen. Hier verwacht ik voor 2021 een substantiële toename van het dividend.

Ontwikkeling aandelenportefeuille

We naderen de €100.000

De totale portefeuillewaarde kruipt richting de €100.000. Een mijlpaal waar ik 2 jaar geleden alleen maar over kon dromen. Deze grens zal met vallen en opstaan bereikt gaan worden. Mijzelf wel afvroeg waarom ik dit gewoon een aantal jaar terug al niet had gedaan. Volgende mijlpaal voor het jaarlijks dividend is €3.000. Deze verwacht ik voor het eind van het jaar gerealiseerd te hebben.

Gezien de motivatie om de portfolio nog meer en sneller te laten groeien is het misschien geen eens zo erg om een goede correctie te krijgen met dalingen tot 50%. Ziet er wel wat mager uit dan een portfolio van €50.000, maar dan kan ik qua aantallen wel meer aandelen kopen en het dividend sneller laten stijgen.

4 comments
 • Wow, wat een moddervette start DP!

  Leuk dat je wat extra items toevoegt aan je verslag. In het verschil met vorig jaar zou het nog meer inzicht bieden als je onderscheid maakt tussen groei door aankoop en door dividendverhogingen.

  Heb je bij de rendementsvergelijking ook rekening gehouden met dividend? De koersstijging van VWRL in 2020 herken ik, maar is zonder dividend?

  Je hebt weer mooie aankopen gedaan. Opvallend degelijke keuzes :). Kimberly-Clark staat ook hoog op mijn lijstje. Had er een pagina op mijn watchlist aan toegevoegd en toevallig als voorbeeld genomen voor mijn DCF model onder tools (beta versie). ConEd is natuurlijk de klassieke keuze onder de nutsbedrijven. Over een paar jaar zijn ze dividend king. Ze zitten wel in een gebied (New York) dat hard getroffen is door de pandemie. Het is de vraag of je met deze aandelen VWRL voor kunt blijven. De risk/reward verhouding is immers laag.

  Als ik even snel tel heb je zo ongeveer mijn hele jaarbudget er deze maand doorheen geblazen. Eindejaarsbonusje ingezet of een bewuste extra verschuiving van spaar naar beleg? 🙂

  • Leuk dat je weer even langskomt en de tijd hebt genomen voor een reactie.

   Ik heb nu ook een abonnement op Simply Wall St. Geeft veel inzicht in de portfolio en wordt ook een DCF model gehanteerd.

   Mijn berekening is inclusief dividend en het verslaan van de VWRL met grote uitslagen is geen doel op zich en wil ik vooral afzetten tegen een 5-jaarsgemiddelde. Maar met een portefeuille richting de 100.000 gaat het toch wat serieuzer worden en praten we over een echte dividendsneeuwbal en voor een hoop mensen een extra vakantiegeld uitkering.

   Ik blijf bij mijn strategie van een mix van dividendgroeiers en hoog dividendbetalers en droom al van een jaarlijkse dividendstroom van €5.000 🙂 . Maar laten we het met elkaar de komende jaren gewoon volhouden en niet stoppen.

   Toch denk ik de komende 2 jaar de VWRL nog te outperformen met mijn portfolio inclusief edelmetalen. Maar we gaan het zien. De start in 2020 is goed geweest.

   Wat betreft nieuw geld valt het nog mee hoor. Is vooral herschikking geweest van gelden geweest van geen/laag dividend naar dividendaandelen.

 • Echt indrukwekkend hoeveel je gelijk aan het begin van het jaar toevoegt aan verwacht dividend. Hier kan je gelijk het hele jaar van profiteren, zonder al te veel risico op dividendverlagingen.

  • Leuk dat je een bericht achterlaat als collega dividendbelegger. Voor inspiratie weer diverse blogs (waaronder die van jou) en youtube filmpjes afgegaan om te zien hoeveel inspiratie het geeft als je daadwerkelijk maandelijks meer dividend ontvangt dan 3 maanden terug door dividendstijgingen en nieuwe aankopen. Ook Alibaba zal ik op korte termijn verkopen om echt alleen op dividend te focussen. Want op een gegeven moment zie ik overal wel een investeringsverhaal. Zeker als DKK weer eens een analyse heeft gedaan. Dus nu zo snel mogelijk naar een jaardividend van €3.000.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note