DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage mei 2021

Maandrapportage mei 2021

Ik ben nog steeds bezig met het verder opschonen van mijn portfolio naar alleen grote posities. De reden daartoe is dat ik simpelweg de tijd niet heb om meer dan 50 posities te monitoren en tijdig, zo nodig, gepaste acties te ondernemen. Derhalve is mijn kleine positie van KMB na de slechte kwartaalcijfers gelijk verkocht. Met een ondergrens van €2.000 per positie ben ik daar nu wel klaar mee en heb ik een overzichtelijke dividendportfolio van 16 stuks (max uit te groeien tot 25 stuks). Een structurele overwaardering t.o.v. de historische P/E ratio of een dividendverlaging kan reden zijn om de positie te sluiten. Verder is het een buy en hold strategie. Voor nu ben ik tevreden met de portefeuille zoals deze is. De afgelopen maand voor mijn dividendportfolio Merck & Co gekocht. Wat betreft waardering zijn de meeste aandelen en zeker de S&P sterk overgewaardeerd in mijn beleving en echte koopjes zijn er niet echt. Ik zit kortom op een correctie te wachten en tot die tijd koop ik af en toe wat bij in mijn bestaande portfolio om de gemiddelde aankoopprijs naar beneden te krijgen daar waar dat nog kan.

Wat betreft de 5 groeiaandelen die ik heb is de strategie heel anders. Kenmerkend voor de beginnende groeiaandelen is vaak dat ze nu nog geen winst maken, maar naar verwachting dit binnen een aantal jaren wel gaan doen. Het geld opgehaald met de beursgang is dan ook bedoeld om deze groei te financieren. Dit soort aandelen zijn zeer volatiel en koersdalingen tot 50% en stijgingen meer dan 100% zijn meer regel dan uitzonder. Zolang het onderliggende plaatje niet veranderd is, koop ik bij dalingen van meer dan 25% bij. Hierdoor neemt mijn GAK af. Bij koersstijgingen boven mijn GAK verkoop ik een deel. Hiervoor leg in doorlopende verkooporders in het orderboek neer tegen de op dat moment maximale prijs waartegen ingelegd kan worden. Op deze manier maak ik gebruik van de koersschommelingen die bij groeiaandelen horen. Ik houd het bij 5 groeiaandelen, omdat deze meer tijd vragen om te volgen.

Tot slot mijn, door de tijd heen steeds meer, gediversifieerde edelmetaal + uranium aandelen. De afgelopen jaren is deze van een paar posities naar nu 14 verschillende aandelenposities uitgegroeid. Iets teveel werk om echt op de bal te zitten. Ik zal zeker niet de beste op het juiste moment gekocht hebben. Maar mijn visie blijft dat het gratis beschikbaar stellen van geld op enig moment tot inflatie gaat leiden en hogere prijzen van de edelmetalen. Deze portfolio laat ik voor wat het is (nu een marktwaarde van circa €38.000). Ik verwacht deze posities in 2025 te liquideren en over te hevelen naar mijn dividendportfolio/ETF’s voor de waarde op dat moment.

Tot slot zie ik mijn cryptomunten als een soort handel en neem ik tijdig winsten en probeer ik lager in te kopen. Mijn focus ligt vooral bij de Bitcoin en Cardano, gevolgd door Ethereum. Op moment van schrijven heb slecht €1.000 aan bitcoins en €4.000 op de rekening als cash. Bij een oorspronkelijke inleg van €1.750 betekent dit een rendement van 185% in een paar maanden. Voelt als een casino en als meer geluk dan wijsheid.

Dividend

Je zou bijna vergeten dat de kern van mijn portfolio toch echt uit dividend bestaat en daar is ook in mei weer voldoende van binnengekomen. Uitbreidingen de afgelopen maanden in Abbvie, Bristol Myers Squibb en AT&T zorgen ervoor dat ook mei 2021 hoger is dan het voorgaande jaar.

NaamUitkering 2021Uitkering 2020Verschil/Opmerking
Abbvie622142 uitbreiding
AT&T651946 uitbreiding
AO Smith 4-4 Uit portfolio
Starbucks5-5 Uit portfolio
Lowe66
Bristol Myers Squibb4141
Texas instrument9-9 Uit portfolio
Pan American Silver33
Unum Group14-14 Uit portfolio
Totaal€177€ 78€99 (+127%)
Prima maand
Elke maand beter dan vorig jaar is doel

Aankopen/Verkopen

De onderstaande mutaties hebben zich voorgedaan in de afgelopen periode. Gemakshalve neem in de aankoop voor €500 in Bitcoin niet mee.

 • MRK 78 stuks voor $ 77,50 per met een dividendgroei jaarlijks van €172
 • DM 100 stuks voor $11,22 zonder dividend.
 • KMB 7 stuks verkocht voor $131,90 waardoor het dividend €27 verlaagd is op jaarbasis.
 • DM 50 stuks voor $10,97
 • MRK 6 stuks voor $73,11 en 3 stuks voor $76,77.

Over Merck en Co is voldoende geschreven en de uitbreiding van DM is er een om de GAK substantieel te verlagen naar nu $13,52. In tegenstelling tot posities in Skilzz en Canoo heb ik hier geen verkooporder in het orderboek neergelegd omdat wel een aandeel is wat ik tegen deze prijzen wil blijven kopen. KMB was een te kleine posities met weinig opwaarts potentieel. Derhalve verkocht.

Ontwikkeling aandelenportefeuille

De totale portfolio heeft een waarde bereikt van € 116.694 per 14 mei 2021. Door periodiek nieuw geld, koersstijgingen en dividenden te herbeleggen gaat het gestaag omhoog.

5 comments
 • Hey,

  Hoe kijk jij naar het nieuws omtrent AT&T/Discovery en de te verwachten dividendverlaging van AT&T?

  Coen

  • Ik heb vandaag de stekker uit T getrokken. Ga de dividend halvering niet afwachten. En Bayer ook. Teveel onzekerheden.

   • Helder,

    T wacht is dus nog af en Bayer begrijp ik. daar blijft het maar door etteren.

  • Dag Coen,

   Ik wacht even af tot de markt tot rust is gekomen. Een hoop beleggers die leven van de dividendinkomsten verkopen nu hun aandelen. Daarna ben ik benieuwd wat de vooruitzichten. Als de groeiverwachtingen van de winst toenemen, het uitkeringspercentage van de dividend redelijk is in combinatie met een verlaagde schuldenberg dan kan het wat worden. 5G is de toekomst.

   Als dit door de analisten is verwerkt zal ik een besluit nemen.

   Grote nadeel van de huidige markt is dat er niet zoveel koopjes zijn op dit moment en er weinig goede alternatieven zijn.

   gr

 • […] Dividend Portfolio (Netherlands) – 177 (euro) – What’s quite interesting is that you sold Kimberly Clark (KMB) stock, while other dividend investors have been flocking to the stock.  It must be the dividend yield that has come back up, enticing new shareholders.  There’s always two sides to the coin!  Also, congrats on MORE THAN DOUBLING your dividend income from the year prior.  Keep doing just that! […]

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note