DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Selectie van aandelen

Selectie van aandelen

Elke dividendbelegger heeft als streven om aandelen met een hoge dividendgroei te kopen wanneer ze ondergewaardeerd zijn. Om deze vervolgens voor de lange termijn aan te houden en de groeiende dividendopbrengsten te herbeleggen.

Ik wil dus aandelen met een hoge dividendgroei  kopen op het moment dat ze ondergewaardeerd zijn. Klinkt logisch en als het echt zo makkelijk zou zijn zou deze onderwaardering van korte duur zijn om dat in een ideale wereld er altijd evenwicht is en de juiste prijs voor een aandeel wordt betaald.

De bedrijven die jaarlijks dividend uitkeren en ook met enige regelmaat verhogen zijn de zo genaamde Dividend Champions, Contenders en Challengers. Dit zijn de bedrijven die elke dividendbelegger in portefeuille wil hebben. De kunst is nu om deze aandelen te kopen op het moment dat ze ondergewaardeerd zijn. Waardering op het moment van beleggen kan een cruciale rol spelen in de prestaties van een belegging.

Een ondergewaardeerde portefeuille met dividendgroeiaandelen zou een hoger rendement, betere vooruitzichten op totale rendement op de lange termijn en minder risico moeten bieden. Om deze onderwaardering te berekenen zijn er diverse methoden. Hierbij maak ik graag gebruik van collega beleggers die vervolgens ook weer gebruik maken van bijvoorbeeld een gerenommeerde partij als Morningstar. Ik probeer hierbij op enig moment de gemene deler op te pakken voor de eerste selectie.

Daarnaast hanteer ik de volgende uitgangspunten die ik controleer met behulp van o.a. yahoofinance.com :

  • Huidig dividendpercentage > dan het 5 jaarlijks gemiddelde
  • Forwarded PE ratio <20
  • Payout ratio < 70%
  • Minimaal 10 jaar jaarlijks het dividend verhoogd.

En dan komt wat mij betreft het meest lastige en per individuele belegger tot een andere uitkomst kan leiden.

Het Wel of Niet kopen van het aandeel uit de Dividend Champions, Contenders en Challengers die om wat voor reden ook dermate in prijs zijn gedaald dat ze ondergewaardeerd lijken/zijn.

Hier komt de psychologie van het beleggen om de hoek kijken en het meest irrationeel wat er is aan het beleggen. Een sterke daling van een individueel aandeel bij gelijkblijvende marktomstandigheden op de beurs heeft altijd een reden. En deze reden spreekt meestal niet tot de verbeelding: winstwaarschuwing, rechtszaak, mogelijke concurrent die er aankomt etc… Redenen die de belegger voor de korte termijn/zonder plan voor de lange termijn, zal doen besluiten om te verkopen.

De kernvraag hierbij is dan voor mij: Is dit dan het moment om te kopen, zijn de omstandigheden zo dat dit bedrijf deze tegenslag kan overwinnen. En dit zijn de momenten dat ik rationeel moet proberen te blijven. Voorbeelden van de afgelopen maanden zijn Abbvie, AT&T en Altria group die sterk in prijs zijn gedaald. Voor alle drie heb ik de afweging gemaakt om deze ondanks de sterke daling in portefeuille te nemen,

Wanneer de markt over een breed front daalt en in een bear market terecht komt is wat mij betreft het moment om met “korting” de champions in te slaan als Johnson and Johnson, 3M, Pepsico etc… met mogelijk dividendpercentages boven de 4%. Tot dat het zover is blijft het alert zijn de mogelijkheden die voorbij komen.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note