DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Twee aankopen in de technologie sector

Twee aankopen in de technologie sector

De technologiesector was ondervertegenwoordigd in mijn portefeuille en met de verkoop van Altria (meer hierover in het maandoverzicht van oktober) kwam er geld vrij om hier verandering in te brengen.

Deze maand heb ik dus twee nieuwe bedrijven toegevoegd aan mijn portefeuille om op enig moment de positie te verdubbelen zonder een te groot onderdeel van mijn portefeuille te bedragen. Een tweetal bedrijven die in mijn ogen voldoende potentie hebben om dividendgroei te creëren de komende jaren. Wel gaat het om bedrijven die nog maar 8 jaar jaarlijks het dividend hebben verhoogd. Hiermee wijk ik van mijn selectiecriteria af, maar ze passen prima in mijn portefeuille wat betreft de diversificatie. Bij een echte beurscrash wil ik ook in deze sector nog Microsoft en Texas instruments aanschaffen. Hiervoor even meer geduld opbrengen.

Cisco Systems (CSCO)

Cisco is een Amerikaanse producent van netwerkapparatuur. Consumenten worden steeds afhankelijker van internet. Onder meer de stijgende vraag naar diensten als Netflix, YouTube en Facebook en andere mobiele toepassingen zijn belangrijk voor Cisco, dat steeds meer inzet op diensten via internet. 5G is een ontwikkeling waar Cisco perfect van kan profiteren. Maar ook nieuwere bedrijfstakken als software en cyberveiligheid moeten op langere termijn de winstgevendheid blijven steunen. De laatste omzetverwachtingen waren wat lager dan de analisten hadden verwacht en reden voor een daling van de koers.

Wanneer we naar mijn eigen criteria kijken komt het volgende plaatje naar voren op basis van info gepubliceerd op yahoofinance:

CriteriumResultaat

Huidig dividendpercentage > dan het 5 jaarlijks gemiddelde %
V (3,01% vs 2,93%)

Forwarded PE ratio <20
V (13,38)

Payout ratio < 70%
V (52%)

Minimaal 10 jaar jaarlijks het dividend verhoogd.
X (8 jaar)

Resumerend

Met de aankoop van 11 aandelen Cisco is op jaarbasis de dividendopbrengst met €14 verhoogd en zeker een kandidaat om bij marktdipjes verder uit te breiden.

Broadcom (AVGO)

Mijn tweede aankoop betreft Broadcom. Een maker van chips die het steeds weer lukt om de juiste overnames te doen om de kasstroom te verbeteren. Al deze overnames hebben er wel voor gezorgd dat de schulden ook opgelopen zijn. Dit met de handelsspanningen in China is een risico bij dit aandeel. Maar zonder risico geen rendement. De koers ligt er vooralsnog stabiel bij.

Tegenover risico staan kansen. De dividendgroei over de afgelopen 5 jaar is een indrukwekkende 55,11% geweest. Dit geeft geen garantie voor de toekomst, maar laat wel zien dat het management bereid is om de aandeelhouders mee te laten delen in de winstontwikkeling van de onderneming. Uiteraard moet het aandeel ook langs mijn eigen meetlat gelegd worden. Hieruit komt naar voren dat alleen aan het laatste criterium niet wordt voldaan:

CriteriumResultaat

Huidig dividendpercentage > dan het 5 jaarlijks gemiddelde %
V (3,92% vs 1,82%)

Forwarded PE ratio <20
V (11,94)

Payout ratio < 70%
V (50%)

Minimaal 10 jaar jaarlijks het dividend verhoogd.
X (8 jaar)

Resumerend

Met de aankoop van 2 aandelen Broadcom is op jaarbasis de dividendopbrengst met €19 verhoogd en een nieuwe toevoeging aan de technologiesector. En kijk ik met belangstelling uit hoe hoog de eerst komende dividendverhoging wordt.

1 comment
  • Prima aankopen DB! Bij Cisco spreekt mij met name de omslag van hardware naar abonnementen aan. En nu heb jij dit kwaliteitsaandeel eerder dan ik :).

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note