DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Twee Healthcare aandelen gekocht in april 2019

Twee Healthcare aandelen gekocht in april 2019

Om de dividendstroom continu te laten stijgen is het van belang nieuwe dividendaandelen toe te voegen met behulp van nieuw geld of dividendinkomsten. Nu ik 4 maanden verder ben heb ik een aantal vaste bronnen waar ik mijn ideeën voor nieuwe aankopen vandaan haal. Ook zie ik dat de dividendbeleggers in hoge mate kuddegedrag vertonen en dezelfde aandelen kopen. Mooi voorbeeld hiervan vind ik het aandeel Abbvie. Elke zichzelf respecterende dividendbelegger heeft dit aandeel in de afgelopen periode gekocht dan wel hoog op zijn verlanglijstje staan. En ik dus ook :-).

Belangrijk platform voor mij is seekingAlpha waar dividendbeleggers hun beleggingsideeën achterlaten met onderbouwing. De onderbouwing ligt vaak in lijn met mijn eigen criteria om tot aankoop over te gaan, Daarnaast geeft dailytradealert voldoende stof tot nadenken met daarin ook verwerkt de ratings/scores van gerenommeerde partijen als Morningstar. Maar zeker kijk ik regelmatig bij mijn collega dividendbeleggers, om te kijken welke aankopen zij doen:
http://dekleinekapitalist.nl/
https://dekleinebelegger.nl/
https://groeigeld.blogspot.com/

Eind april heb ik de een tweetal aankopen gedaan in de Health sector om de diversificatie te versnellen qua aandelen en om de mogelijkheid te creëren om op enig moment de positie te verdubbelen zonder een te groot onderdeel van mijn portefeuille te bedragen. Een tweetal bedrijven die in mijn ogen te hard zijn afgestraft en voldoende potentie hebben om dividendgroei te creëren de komende jaren.

Walgreens Boots Alliance (WBA)

In april heb ik mijn portefeuille uitgebreid met het aandeel WBA. De een zegt dat het businessmodel van WBA zijn langste tijd heeft gehad en dat het aandeel alleen maar kan dalen en een dividendverlaging alleen maar een kwestie van tijd is. De andere helft, waar ik mij ook toe schaar, heeft er alle vertrouwen in dat het aandeel zich herstelt en laat zich leiden door de financiële cijfers en dividendhistorie. Een uitgebreide analyse van WBA is te vinden bij collega dividendbelegger Kaskoe:
https://kaskoe.nl/2019/04/10/investering-in-walgreens-boots-alliance/

Wanneer we naar mijn eigen criteria kijken komt het volgende plaatje naar voren op basis van info gepubliceerd op yahoofinance:

CriteriumResultaat

Huidig dividendpercentage > dan het 5 jaarlijks gemiddelde %
V (3,12% vs 1,93%)

Forwarded PE ratio <20
V (8,74)

Payout ratio < 70%
V (31%)

Minimaal 10 jaar jaarlijks het dividend verhoogd.
V (43 jaar)

Resumerend

Met de aankoop van 15 aandelen WBA is op jaarbasis de dividendopbrengst met €23 verhoogd en een nieuwe toevoeging aan de healthcare sector (hoewel ook als consumer defensive wordt aangemerkt).

UnitedHealth Group (UNH)

Nu Trump heeft aangekondigd dat hij het zorgstelsel gaat hervormen staan de diverse Health aandelen onder druk en bieden er zich buitenkansjes aan. Een daarvan is in mijn ogen UNH. Het dividendpercentage van 1,62% lijkt misschien laag, maar gecombineerd met een jaarlijkse dividendgroei van meer dan 25% de afgelopen 5 jaar maakt dit aandeel een echte dividendgroeier. Een payout ratio van 27% is ook top.

UnitedHealth Group is een van de grootste ziektekostenverzekeraars ter wereld.
Het Amerikaanse concern heeft wereldwijd ruim 130 miljoen klanten en boekt een omzet van ruim $200 mrd. Ongeveer de helft van de inkomsten is afkomstig van instanties die premies afdragen voor gepensioneerde Amerikanen, zoals de overheid en oud-werkgevers. De analyse die mij over de streep trok om in dit aandeel te investeren is te vinden op:
https://seekingalpha.com/article/4255075-unitedhealth-great-buffett-style-blue-chip-buy Uiteraard moet het aandeel ook langs mijn eigen meetlat gelegd worden. Hieruit komt het volgende positieve verhaal naar voren:

CriteriumResultaat

Huidig dividendpercentage > dan het 5 jaarlijks gemiddelde %
V (1,62% vs 1,4%)

Forwarded PE ratio <20
V (13,33)

Payout ratio < 70%
V (28%)

Minimaal 10 jaar jaarlijks het dividend verhoogd.
V (10 jaar)

Resumerend

Met de aankoop van 4 aandelen UnitedHealth Group is op jaarbasis de dividendopbrengst met €13 verhoogd en een nieuwe toevoeging aan de healthcare sector. Deze sector neemt op dit moment een prominente plaats in. De komende maand komen er weer andere sectoren aan de beurt om ook in sectoren voldoende te diversificeren.

Hoewel beide aankopen geen hoog dividendrendement hebben op dit moment verwacht ik wel dat deze de komende jaren substantieel gaan groeien en gaan bijdragen aan een inflatiebestendig dividend. Mooie bijkomstigheid is dat mijn portefeuille de mijlpaal van €10.000 heeft geslecht. De volgende mijlpaal wordt € 25.000 die ik in de loop van 2020 wil gaan halen.

Wat vinden jullie van deze aankopen en doen jullie zelf ook aankopen in de Healthcare sector die nu onder druk staat?

5 comments
 • Gefeliciteerd met je aankopen! WBA kreeg onlangs een forse tik en UNH staat op 52-week low. Dat zie je terug in de interessante metrics. Goed dat je aandelen hebt toegevoegd met ruimte voor groei. Je bent inmiddels behoorlijk vertegenwoordigd in Healthcare, al zie ik WBA ook meer als Consumer Staple / supermarkt. Wist je dat WBA de grootste huurder is van Realty Income (O)? Ook al zo’n bekende naam. Gelukkig kan ik mijzelf weer respecteren sinds ik vanmorgen eigenaar ben geworden van ABBV. Juist vanwege het kuddegedrag en de absurde dividendverhogingen was ik erg sceptisch. Op basis van eigen huiswerk raakte ik toch overtuigd van de potentie. Bedankt voor je verwijzing en op naar de 25k!

  • Hallo, wat fijn dat je reageert. Toch het gevoel dat mij er nog iemand is die deze site bezoekt.

   Misschien dat ik WBA nog overhevel naar Consumer Staple, want op enig moment wil ik ook een positie hebben in JNJ.

   gr

   Dividendbelegger

 • Je hebt meer lezers dan je denkt hoor 😉

  Mooi artikel. Gelukkig was ik al eigenaar van Abbvie dus dat scheelt. Tegelijkertijd hebben we allebei WBA gekocht (buy post komt nog) dus dat is ook grappig om te zien. UNH staat op mijn watch list voor een van de volgende maanden. 🙂

  • Hahaha ja 3

   Ik kan nergens jouw portefeuille op je blog vinden. Ik ben wel benieuwd eigenljjk.

   • Ik heb nergens een actueel overzicht op de blog. Heb wel eens een sector overzicht gemaakt.

    Ben in februari 2017 gestart, dus nu iets langer als twee jaar bezig.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note