DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Aan -en verkopen november

Aan -en verkopen november

De afgelopen weken heb ik een groot aantal mutaties in mijn portefeuille doorgevoerd wat een aparte post verdiend. Ik merk dat ik nog zoekende ben naar een ideale mix van mijn portfolio en de handelaar in mij die het toch niet kan laten om hier en daar toch winst te pakken/ verlies te nemen op basis van informatie die tot mij komt. Dividendbeleggen blijft de basis, maar wanneer er in mijn ogen kansen voorbij komen zonder dividend dan laat ik deze niet lopen. Dit moeten dan wel bedrijven zijn met een A-status. Deze maand drie aankopen gedaan, waarvan twee tot mijn kernselectie gaan behoren en een defensieve aankoop.

Aankoop Intel (INTC)

Mijn kernaandelen heb ik kunnen uitbreiden met 50 aandelen INTEL. Waar AMD (de grote concurrent) over Q3 mooi cijfers liet zien, liet Intel het afweten en werd fors afgestraft door de beleggers. De verwachte winstmarge over heel 2020 is lager dan verwacht. Ook opgelopen achterstand wat betreft de lancering van nieuwe processors (7nm en 10nm) baarde de beleggers zorgen. Wat mij betreft zijn dit problemen die opgelost kunnen worden en tot koersherstel in de komende jaren zal leiden. Wat daarbij ook helpt is dat het management beleggersvriendelijk is met aandeleninkoop programma’s en regelmatige groei van het dividend. Verder laat de koersontwikkeling zien dat Intel wel erg afgestraft is en door verschillende beleggers ondergewaardeerd wordt gevonden. Ook de koers tegen de onderkant van de 52 weeks gemiddelde en een payout ratio van nog geen 30% maken deze cashflow machine met nu wat tegenwind een aankoop voor de lange termijn. 50 aandelen gekocht voor $46,72 per stuk.

CriteriumResultaat
Huidig dividendpercentage > dan het 5 jaarlijks gemiddelde %V (2,93% vs 2,56%)
Forwarded PE ratio <20V (9,21)
Payout ratio < 70%V (27%)
Minimaal 10 jaar jaarlijks het dividend verhoogd.X(6 jaar)

Aankoop Alibaba Group (BABA)

Wat betreft de door mij zelf opgestelde criteria scoort BABA op alle punten een onvoldoende. En toch heb ik dit aandeel in portfolio genomen als kernaandeel. De koersdaling van circa 18% als gevolg van het afblazen van de beursgang van Ant Financials (waar BABA een belang 33% heeft) en anti monopolie regels door de Chinese overheid geven mij een mooi instapmoment. De enorme potentie die dit internetbedrijf heeft met het Chinese achterland maakt dit een groeimachine die nu echt op gang gaat komen, geholpen door Corona. In vergelijking met de PE van 88% van Amazone blijft dit bedrijf achter. Wanneer de rust is weergekeerd rondom dit aandeel en de omzet en winst blijven groeien, groeit de aandelen prijs vanzelf mee. 10 aandelen gekocht voor $254,28 per stuk.

CriteriumResultaat
Huidig dividendpercentage > dan het 5 jaarlijks gemiddelde %X (0%)
Forwarded PE ratio <20X (24,86)
Payout ratio < 70%X (0%)
Minimaal 10 jaar jaarlijks het dividend verhoogd.X(0 jaar)

Aankoop Tyson Foods (TSN)

Tyson Foods (TSN) is een bedrijf dat wereldwijd er voor zorgt dat mensen met name dierlijke eiwitten naar binnen krijgen door het eten van kippen, varkens en/of runderen. Ook zijn ze actief op de markt van plantaardige eiwitten. Mensen zullen altijd blijven eten en met deze aankoop versterk ik de defensieve kant in mijn portfolio. TSN verhoogt met de laatst aangekondigde verhoging van 6% al 10 jaar lang jaarlijks het dividend. Deze 6% valt iets tegen gezien de dubbelzijdige groei van de afgelopen jaren, maar een pay-out ratio van net 30% maakt dit een veilige belegging voor de komende jaren. Wegens Corona is dit aandeel extra afgestraft en als Corona weer achter de rug is, kan dit aandeel richting de $80 bewegen. Kortom een aandeel waarvan ik zowel dividendgroei als koersgroei de komende jaren verwacht als defensieve belegging in mijn portfolio. 37 aandelen gekocht voor $64,55 per stuk.

CriteriumResultaat
Huidig dividendpercentage > dan het 5 jaarlijks gemiddelde %V (2,65% vs1,82%)
Forwarded PE ratio <20V (11,15)
Payout ratio < 70%V (30%)
Minimaal 10 jaar jaarlijks het dividend verhoogd.V(10 jaar)

Uitbreiding bestaande posities

Naast de aankoop van drie nieuwe posities ben ik ook druk geweest met het uitbreiden van bestaande posities. Hierbij wil ik mij met name richten op de uitbreiding van mijn kernaandelen omdat daar ook een substantieel aandeel bij hoort. De komende maanden zal ik hier meer aandacht aanbesteden, waarbij ik een jaarlijks dividend van €100 per kernaandeel een mooi streven vind. De volgende vijf posities heb ik uitgebreid:

NaamOnderbouwing
Johnson & JohnsonKernaandeel waar je er niet genoeg van kan hebben als veilige belegging
3MKernaandeel wat kan gaan profiteren van stimuleringsmaatregelen in het tijdperk na Corona. Verhoogt ook al 62 jaar !! jaarlijks het dividend.
CiscoKernaandeel wat qua koersontwikkeling achterbleef en om de gemiddelde aankoopprijs te verlagen.
Royal Dutch ShellKernaandeel wat meer dan verdubbeld heb rond een koers van €10. Na de dividend cut een bedrijf wat de komende tijd weer jaarlijks dividendgroei kan gaan laten zien.
Iron MountainStabiele kasstroommachine zonder spannende dingen met een mooi dividendrendement. Dividend komt mooi van pas om het sneeuwbaleffect te versnellen.

Verkopen

In onderstaande tabel geef ik de aandelen weer die ik verkocht heb met bijbehorende reden en gerealiseerd resultaat. UnitedHealth Group wil ik als de gelegenheid zich voordoet graag op een lager koersniveau weer terugkopen.

NaamOnderbouwingResultaat
RaytheonDubbele dividendbelasting niet gecompenseerd door DeGiro+€ 40
DanoneDividendbelasting omslachtig vanuit Frankrijk terughalen-/- € 68
Unum GroupBusiness die ik niet goed begrijp+€ 54
UnitedHealth GroupHoog koersniveau bereikt+€ 602
+€628

Vraag

Wat vinden jullie van deze mutaties in mijn portefeuille?

4 comments
 • Dat is zeker een apart bericht waard, DP. Je hebt flink huisgehouden.

  INTC heb ik ook overwogen. Ondanks de indrukwekkende kasstroom kleven er wel behoorlijk wat risico’s aan dit aandeel. Een technologische achterstand loop je helaas niet zo snel in. Daarnaast hebben ze lang vastgehouden aan eigen, kapitaalintensieve fabrieken, terwijl anderen dat uitbesteden (aan TSMC, even van mijn uitschieters). Aan de andere kant is de onderwaardering fors. Ik volg het met belangstelling.

  Met BABA heb je een wereldaankoop gedaan. Daar ben ik van overtuigd. Ik had zelf twee dagen daarvoor ook bijgekocht en nu al spijt dat ik niet wat meer in mijn online mandje heb gegooid. Een ander Chinees aandeel dat voor mij dicht tegen kopen aan zit is Baidu.

  TSN is een aandeel waar ik persoonlijk niets mee heb. Zonder mij er verder in te hebben verdiept zou ik zorgen hebben over de aard van de business (irt dierenwelzijn). Op de (zeer) lange termijn denk ik dat dat de kant van tabak opgaat. Het kan natuurlijk evengoed een uitstekende belegging worden.

  Met het bijkopen van je kernaandelen heb je volgens mij een prima keuze gemaakt. Net als ik heb je megagoed kunnen profiteren van de dip van Shell. Ik kan bijna niet geloven dat dat aandeel, de grootste bleeder, weer groen kleurt in mijn porto. IRM vind ik persoonlijk te riskant. De payout ratio zit al jaren rond of boven de 100%. Hopelijk komt er geen dividend cut.

  De verkopen zijn op zich begrijpelijk. Wellicht had je met iets meer onderzoek de aankopen überhaupt niet gedaan. Ik beleg ook niet in een business die ik niet begrijp zoals jij hebt bij Unum. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld mortgage REIT’s (NLY, AGNC). Erg populair onder hoogdividend liefhebbers, maar niets voor mij.

  Al met al een mooie mutatieronde! Wat mij betreft mag je vaker dit soort tussen updates geven.

  • Dank voor je reactie DKK.

   Ik ben ook voornemens om bij nieuwe aankopen (niet zijnde uitbreiding bestaande posities) een nadere toelichting te geven.

  • Ik ben nog eens in INTC gedoken en inmiddels meer overtuigd geraakt van de potentie op de huidige prijsniveau’s. Het bedrijf geeft zelf aan dat het marktaandeel zal verliezen en daarom meer investeert in andere markten. De afstraffing lijkt te fors en dat geeft een koopkans. Wel een met bovengemiddeld risicoprofiel. Ik ga een kleine positie starten op $45,52.

   • Goed dat je meedoet

    Dit zijn de buitenkansjes voor een lange termijn dividendbelegger

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note