DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Aankoop Merck & Company (MRK)

Aankoop Merck & Company (MRK)

Hoewel de meeste aandelen overgewaardeerd zijn als je kijkt naar de historische P/E verhouding en de verwachte PE groei voor de komende jaren zijn er altijd aandelen te vinden met het tegenovergestelde scenario. Zoals iemand vaak zegt “het is geen aandelenmarkt, maar een markt van aandelen”. Het is dus zaak om de aandelen te kopen op het moment dat er ogenschijnlijk onderwaardering aanwezig is. Hierbij is het wel zaak om grondig onderzoek te doen en meerdere bronnen te hanteren. Voor deze aankoop heb ik gekeken naar FAST Graphs, seekingAlpha, suredividend.com, simply Walls st, Yahoo finance, Morningstar en dailytradealert. MRK komt bij al deze partijen waar naar de waardering wordt gekeken naar voren als een ondergewaardeerd aandeel.

Vervolgens is het zaak om te bepalen of het aandeel in mijn portfolio past. Met ABBV, JNJ en BMY heb ik al drie Healthcare aandelen met een belang van ongeveer 12,5%. Wat dat betreft kan er nog een bij en gezien mijn beleggingshorizon past deze constante dividendbetaler prima in mijn portfolio. Een van mijn richtlijnen is dat een sector maximaal 25% van mijn portfolio mag uitmaken. En daar blijven we ruim binnen.

Merck & Co is een wereldwijde speler op het gebied van gezondheidszorg. Het bedrijf produceert en verkoopt medicijnen, vaccinaties, consumentenverzorgingsproducten en producten voor het welzijn van dieren. De bedrijfstak medicijnen voor mensen is goed voor bijna 75% van de omzet. Zo maakt het bedrijf onder andere medicijnen tegen ziektes als astma, hyperventilatie en diabetes. Het best verkochte medicijn van de onderneming is Januvia, een medicijn tegen diabetes type 2. Met een marktaandeel van ruim 40% op de totale omzet, is de VS de belangrijkste markt voor Merck.

Ratio’s

CriteriumNormMRK
P/E ratiolager dan 20 jaars marktgemiddeldeV (-/-1,94)
EPS Yieldminimaal 6,5%V (7,9%)
DEBT/CAPmaximaal 60%V (45%)
Dividendpercentageminimaal 3%V (3,36%)
Dividendgroei historieminimaal 10 jaarV (11 jaar)
Pay-out Ratiomaximaal 60%V (40%)
Credit ratingminimaal BB+V (AA-)

Wat betreft de ratio’s ziet het ook prima uit en ben ik vooral tevreden over de schuldenpositie, het pay-out ratio en een mooi dividend van 3,34% die volgens Simply Safe Dividends 99% veilig is (op een range tot 100).

Waardering

Copyright © 2011-2019, F.A.S.T. Graphs™ – All Rights Reserved

Wanneer we naar de waardering kijken zien we dat MRK de afgelopen 20 op een normale P/E verhouding van 14.6 verhandeld wordt. Dit is de blauwe lijn in bovenstaande grafiek van Fastgraphs. De rode lijn (naast de blauwe) geeft een P/E weer van 15. Door de jaren heen komt MRK altijd weer terug naar de blauwe lijn. Met een huidige P/E van 12.66 is er t.o.v. dit gemiddelde is MRK dus ondergewaardeerd. Wanneer we kijken naar de potentie van dit aandeel als deze terug gaat naar de blauwe lijn over 3 jaar is een gemiddeld jaarlijks rendement, inclusief dividend van 16,6% per jaar (vette rode lijn). Hierbij wordt uitgegaan van een winstgroei per aandeel van 7,9% wat overeenkomt met de verwachtingen van analisten op Yahoo Finance. De witte lijn geeft de ontwikkeling van het dividend weer, welke ook naar verwachting stijgt.

Copyright © 2011-2019, F.A.S.T. Graphs™ – All Rights Reserved

Ook als we vooruitkijken t/m 31/12/2024 zien we mooi potentieel rendement als de 10 analisten over 2024 gelijk krijgen en de koers terug tendeert naar de gemiddelde P/E. Tot slot geeft Simply Wall. st. een onderwaardering mee van ruim 50%.

Conclusie en aankoop

Zoals eerder vermeld wil ik aankopen, waarvan ik overtuigd ben doen met een bedrag van circa €5.000. Zeker omdat in de huidige markt het aantal ondergewaardeerde aandelen welke passen in mijn portfolio op een hand zijn te tellen. Wanneer het aanbod groter wordt kan ik dit heroverwegen. En bij gelijkblijvende omstandigheden en lagere koersen (dus hogere onderwaardering) koop ik gewoon bij.

Al met al is Merck & Company voor mijn een aankoop geweest. Tegen een koers van $77,50 heb ik 78 aandelen gekocht, waarmee het dividend op jaarbasis toeneemt met €169

Nu weer sparen en dividend bij elkaar sprokkelen om over een tijdje een volgende aankoop te presenteren. Als deze manier van onderbouwing van aankopen gewaardeerd wordt, dan hoor ik het graag.

1 comment
  • Een welkome analyse, Dividendportfolio! Goed om te lezen dat je zoveel bronnen hebt geraadpleegd voor je een dergelijke groet investering doet. Vanzelfsprekend is Merck ook bij mij op de radar gekomen. Ik blijf graven, maar vooralsnog lijkt de onderwaardering moeilijk te weerleggen. De reden waarom ik nog niet ben ingestapt is mijn reeds bestaande blootstelling aan de sector. Behalve ABBV, JNJ en BMY heb ik ook PFE, GILD en BAYN. Ik zou kunnen switchen, maar welke? Ze zijn allemaal wat ondergewaardeerd. Wat mij betreft zien we vaker dergelijke onderbouwingen. Succes met sparen en sprokkelen!

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note