DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Beleggen in nieuw jaar; Maandrapportage januari 2022

Beleggen in nieuw jaar; Maandrapportage januari 2022

Januari was een maand waar mening belegger met dalingen van enkele tientallen procenten werd geconfronteerd. Zelf ben ik relatief schadevrij deze maand doorgekomen en is mijn vermogen min of meer intact gebleven. Onder andere het bod van Microsoft op mijn aandelen ATVI is een goed steuntje in de rug geweest.

De maand januari is ook het moment om vooruit te kijken en om veranderingen door te voeren. Zoals ik in december al mee gestart ben, wil ik mij vooral focussen op het dividend. Op dit moment heb ik 29 aandelen in portefeuille. Een deel is gericht op hoge dividendinkomsten om nieuwe aankopen in dividendgroeiaandelen te bekostigen, een aantal groeiaandelen die om verschillende redenen in 2021 zijn gedaald en ondergewaardeerd zijn geraakt op basis van de verwachte winstgroei voor de komende jaren. En een grote groep aandelen met de juiste kenmerken (lage pay-out ratio en lage schuldenlast) om de komende jaren het dividend te kunnen handhaven met een dividendgroei. Ook zullen diverse bedrijven in mijn portefeuille in 2022 weer aandelen inkopen, wat de winst per aandeel ten goede komt.

Naast het gebruik van Fastgraphs om inzicht te hebben in de waardering om het aankoop/ verkoopmoment te onderbouwen maak ik vanaf 2022 ook gebruik van Simply Safe Dividends (SSD) om mijn dividendinkomsten te managen en om vooral inzicht te hebben in de kans dat het dividend gekort wordt. Ook helpt SSD mij bij de selectie van de te kopen aandelen en daarmee de impact op het jaarlijks dividend, gemiddelde dividendgroei en de ontwikkeling van de dividendinkomsten. Deze combinatie moet er voor zorgen dat er een toekomstbestendige dividendportefeuille wordt opgebouwd. Beleggingsideeën die voorbijkomen kan ik dan toetsen of dit het juiste moment is om in te investeren. Simpel gezegd; is het aandeel minimaal juist gewaardeerd en is de dividendveiligheid geborgd. Op dit moment bezit ik een aantal aandelen die niet voldoen aan de veiligheidseisen van het dividend, wat op dit moment nog geen probleem is. Door uitbreiding in veiligere aandelen zal het percentage sowieso gaan dalen.

Elke maand neem ik dit overzicht op om veranderingen te monitoren. Wat betreft de dividend safety score verdeling streef ik de komende jaren een maximaal percentage van onveilige dividendbeleggingen van 5% en maximaal 20% voor grensgevallen. Het dividend groeipercentage geeft een indruk wat er mogelijk is met de huidige portfolio op basis van de afgelopen 5 jaar. Het streven hierbij is om dit omhoog te brengen met de aankopen. Zonder rating betreffen mijn aandelen in NN Group en Ahold Delaize.

Dividendinkomsten

Tijdens de januari reeks zijn er maar 4 bedrijven die aan mij dividend uitkeren. Wel keren twee van de vier bedrijven een hoger kwartaaldividend uit dan in oktober 2021. Dividendverhogingen die voor een goede start zorgen in 2022. Alqonquin Power was eenmalig omdat een dividendveiligheidsscore van 40 voor mij te laag is. Ben vooral benieuwd wat 2022 aan dividendverhogingen met zich mee gaat brengen. Conservatief houd ik rekening met een gemiddeld gewogen stijging van 5%, maar ik hoop toch wel wat meer.

NaamDividenduitkering Dividendverhoging t.o.v. vorige uitkering
Merck55+ 6%
HP inc28+25%
Algonquin Power42
Store Capital19
Totaal + mutatie tov vorig jaar€144-/-€44 (-/- 23%)
Mutaties in portfolio zorgen voor lagere inkomsten deze maand
Langzaam starten om hoog te eindigen dit jaar.

Dividend safety

De dividend safety is een belangrijke graadmeter om in te schatten of een bedrijf geacht wordt om ook in de toekomst het huidige dividend uit te kunnen betalen. Vooral belangrijk als het dividend onderdeel gaat uitmaken van mijn passieve inkomsten. Op dit moment zitten 8 bedrijven in de hoogste categorie.

Dividendveranderingen

Tickerhuidig dividendtoekomstig dividendverandering% verandering
Geen dividendverhogingen in januari gemeld

Aan -en Verkopen

Na slechts een maand heb ik met gesloten beurs alweer afscheid genomen van AQN. Een dividendveiligheidsscore van 40 is voor mij te laag. De mogelijk stijgende rente en de miljarden die AQN voor zijn investeringen moet lenen of nieuwe aandelen uitgeven past niet in mijn risicoprofiel. En derhalve afscheid van genomen om geld vrij te maken voor onderstaande aankopen.

Met mijn aankopen heb ik de gelegenheid om het percentage van mijn aandeel in een bepaalde dividend safety categorie te beïnvloeden en om de inkomstenverdeling meer te spreiden. De volgende aankopen heb ik januari gedaan:

TickerVICISTORBBYSWKSAVGO
Dividendpercentage5,04%4,5%2,69%1,44%3,1%
5-jaars dividendgroei9,96%4,93%19%14%43%
Pay-out ratio80,25%82,29%26%20%53%
Credit ratingBBBBBBBB+BBB+BBB-
P/E (FFO) ratio16,9217,210,114,416,2
Dividend Safety5070806867
AVGO is uitbreiding van bestaande positie

Vici properties (VICI)

VICI is een aankoop waarvan ik verwacht dat deze mijn gewenste 8% rendement per jaar gaat opbrengen. VICI gaat zelf uit van 10%-12% jaarlijks rendement. VICI is het resultaat van een scheiding van het vastgoed en de activiteiten van de huurders. Zeker na het beluisteren van een interview met de CEO van VICI denk ik dat dit de komende jaren goed gaat lukken. Belangrijke aanknopingspunten uit dit interview zijn voor mij:

 • Huurcontracten met inflatiecorrectie. Dus huurinkomsten stijgen dus grotendeels mee met de inflatie.
 • Lease contracten met een looptijd van circa 40 jaar.
 • Mogelijk opgenomen in de S&P 500, wat zorgt voor meer aankopen door ETF’s en beleggingsfondsen die deze index volgen.
 • Waarschijnlijk een credit rating komend jaar waardoor tegen lagere rentelasten nieuwe lening aangetrokken kunnen worden.

Verder realiseerde ik mij dat mensen over de hele wereld steeds meer op zoek gaan naar een belevenis. En naar Las Vegas gaan is, hoe je het ook bekijkt, een enorme belevenis die je niet 123 ergens nabouwt. Dus een MOAT heeft VICI wel degelijk. Omdat het nog een relatief jonge REIT is, is de belangstelling bij institutionele beleggers langzaam aan het groeien, maar zal met het bovenstaande gegeven alleen maar toenemen.

Naast het bezit van ruim 43 gebouwen verdeeld over 15 staten bezit VICI ook nog een aantal luxe golf resorts waar het met de verdergaande vergrijzing eerder drukker dan rustiger gaat worden de komende jaren. Wat ook wel fijn is dat de huur voor nagenoeg 100% geïncasseerd is.

De stijgende kasstromen financieren de dividendgroei van gemiddeld 10% over 2020 en 2021 bij een dividendpercentage van bijna 5%. Dit zijn getallen die ik graag terugzie in mijn dividendportfolio.

Wat betreft de waardering spreken we van fair value en ben ik een positie gestart in mijn dividendportfolio. Deze aankoop heb ik gedaan voordat ik inzicht had in de dividendveiligheid. De dividendscore van 50 is laag en komt vooral doordat het merendeel van de huur door 3 grote partijen wordt opgebracht en het de vraag is of bij economische neergang er voldoende bezoekers zijn in de Casino’s. Aan de andere kant staat een hoog dividendpercentage met een hoge dividendgroei. Zonder risico geen rendement dus.

Het huidige dividend met de snelle dividendgroei maakt dit aandeel interessant voor mij.

Store Capital (STOR)

Naast Vici heb ik ook Store Capital aangeschaft om mijn aandeel in REIT’s te verhogen. Dit is de enige REIT welke Warren Buffett ook in portefeuille heeft. Onderstaand overzicht zegt voor mij genoeg: brede spreiding over de VS, klanten en sectoren waar de huurders actief in zijn. Dit verlaagt het risico, zoals wel bij Vici het geval is.

Ook dit aandeel koop ik tegen fair value. Liever koop ik aandelen onder de blauwe/oranje lijn. Wanneer de koers weer hier onderkomt is het een mooi aandeel om bij te kopen. Het dividendpercentage van 4,5% geeft wel een mooie boost aan mijn dividendinkomsten.

Hoge dividenduitkering met een meer dan gemiddelde zekerheid dat deze ook in toekomst uitbetaald wordt, maakt dit aandeel interessant voor mij. Een mooi aanvangsdividend met een gemiddelde dividendgroei is wat ik zoek.

Best Buy (BBY)

Met Best Buy koop ik een soort Coolblue van de VS. Toevallig hanteren ze ook allebei de kleur blauw. De reden van aankoop is de relatieve onderwaardering gecombineerd met de verwachte toekomstige winststijgingen door de analisten. Ook speelt mee dat BBY al 17 jaar dividend uitkeert en de laatste 10 jaar dit met gemiddeld 15% laat groeien. De lage pay-out ratio van circa 30% geeft genoeg ruimte om ook in februari weer een mooie verhoging aan te kondigen. De historische koersontwikkeling van BBY laat zien dat telkens na een daling onder de historische P/E verhouding de koers weer opveert in de jaren daarna richting de historische p/e verhouding van 14,35. Mooi koopmoment voor mij met deze marge van veiligheid.

Het dividend voor een normale economische cyclus wordt als veilig ingeschat en met de snelle groei van het jaarlijkse dividend zal de YoC de komende jaren snel stijgen. De beta is iets hoger dan de markt, maar dat past prima in mijn portfolio waar de totale beta onder de 0,8 zit.

Skyworks Solutions (SWKS)

Met SWKS koop ik een aandeel in de semiconductor industrie met een lage p/e, mooie groei vooruitzichten, een dividenduitkering en een kleine onderwaardering als naar de historische p/e verhouding wordt gekeken. Naast de algemene marktrisico’s ligt het voornaamste individuele risico voor dit aandeel dat ze voor een groot deel afhankelijk zijn van Apple; circa 60%. Berichten dat Apple zelf deze chips wil gaan ontwikkelen en daarvoor mogelijk talent weg wil kapen bij o.a. SWKS hebben deze koersdaling veroorzaakt. Zelf denk ik dat het management goed in staat is om hierop de anticiperen gezien de enorme vraag naar chips en reeds aanwezige contracten met Apple. Zolang SWKS rendement blijft leveren en analisten groei voorspellen blijf ik in dit aandeel.

Met dit aandeel haal ik wederom wat beta in mijn portefeuille om ook wat meer rendement met bijbehorende risico te kunnen behalen. zonder risico geen rendement. Het dividend is veilig en wanneer door negatieve ontwikkelingen in de samenwerking met Apple dit daadwerkelijk gaat leiden tot een daling van de omzetverwachting heeft de dividend safety score een mooie signaalfunctie. Extra aantrekkelijk is ook hier de erg snelle dividendgroei.

Opties

In de maand januari hebben de geschreven put opties in Unilever en Philips de 75% rendement aangetikt en zijn door middel van een langlopende order gesloten. Ook heb ik begin januari de WBA C55 21JAN22 voor een premie van $96 geschreven. 21 januari liep deze optie waardeloos af en kon ik de $96 definitief bijschrijven. Tot slot daalde de koers van Philips precies een dag nadat ik mijn put optie Philips had teruggekocht met ruim 14%. Mooi moment voor mij om weer een put optie te schrijven. In dit geval de PHI P28 17JUN22 voor een premie van €240. Ook deze optie wil ik weer terugkopen bij 75% rendement. Wat een aankoopkoers van €60 euro betekent. In het ergste geval moet ik in juni 100 aandelen Philips kopen voor €28 euro per stuk. Zoals uit onderstaand overzicht blijkt is Philips naast Unilever voor mij een uitstekend aandeel om periodiek extra geld te verdienen.

Ook voor Unilever kwam er 17 januari er een mooi moment om een putoptie na het mislukken van een overname. De koers ging met ruim 6% omlaag. UNA P43 18MRT22 geschreven voor een premie van €138. En tot slot kon ik op 24 januari mijn geschreven call optie op Ahold: AH C32 18MRT22 terugkopen met 75% rendement. Kortom was januari een mooie maand, waarin ik een paar honderd euro heb verdiend met het schrijven van opties.

4 comments
  • Zeker Wouter,

   Alleen heeft hij meer tijd nog voor zich in de aandelenmarkt dan ik en is daarom bereid om een hoger prijs te bepalen voor bepaalde aandelen dan ik. Ik wacht liever af tot een lagere waardering. Als die komt natuurlijk en anders niet..

 • Mooie maand weer, heel tof dat je ook laat zien hoe je fastgraphs en SSD gebruikt in je aankopen.

  SWKS en BBY gaan bij mij ook op de watchlist. Hoewel ik ook wel wat meer Europese bedrijven zou moeten kopen voor de wat meer geografische / valuta spreiding.

  En wederom mooie optie resultaten, goed bezig!

  • Dank,

   Meer Europese bedrijven denk ik ook aan, maar de meeste Europese bedrijven halen nog steeds een groot deel van hun omzet uit de VS en/of rekenen af in dollars. Dus het dollarrisico ook. Ook het gezeur om teveel dividendbelasting terug te halen staat mijn tegen. Wat ik nodig heb is een Europees dividendgroei ETF. Hoor graag of die er is.

   Fastgraphs en SSD leren mij om geduldig te zijn. Zie bijvoorbeeld TROW kon je 2 maanden terug meer dan $200 dollar voor betalen, nu met korting rond de $145 op te halen. Businesscase blijft voor mij hetzelfde met doel om lang in portfolio te houden voor de dividend(groei). Op deze manier en bij dalende koersen poppen er steeds meer van deze mogelijkheden op.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note