DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Beleggingsplan op de schop

Beleggingsplan op de schop

Het heeft een tijdje geduurd en ik liep er al een tijdje mee rond, maar mijn beleggingsplan rammelde aan alle kanten met als gevolg dat ik van transactie naar transactie vloog. Goed voor DeGiro slecht voor mijn gemoedsrust en zeker niet houdbaar op de lange termijn. Het is geen sprint, maar een marathon. En om een marathon te kunnen lopen heb je voorbereiding nodig met een plan, middelen en doorzettingsvermogen.

Maar het doel is nu om in 2035 financieel onafhankelijk te zijn. Dit heb ik verder uitgewerkt onder mijn pagina Beleggingsplan (suggesties en opmerkingen zie ik overigens graag tegemoet om het verder aan te scherpen).

Dot betekent concreet de komende dagen dat mijn portfolio op de schop gaat en eer gaat doen aan de titel van deze blog “Dividendportfolio”. Dit betekend:

 • Afscheid nemen van een groot deel van mijn portfolio in de edelmetalen en uranium. Zijn beleggingen die veel tijd vragen, geen dividend uitkeren en sterk afhankelijk zijn van prijsontwikkeling van de onderliggende grondstof die heel volatiel kan zijn. Wel behoud ik de grote partijen (GOLD, KL en SBSW) en zilver exposure op AXU en SILV.
 • Geen groeiaandelen meer. Gezien mijn korte belegginshorizon en behoefte aan dividend om van te leven tzt is het risicoprofiel te groot. Uitzondering hier is BABA die ik wel in portfolio wil houden omdat dit weinig onderhoud verlangt en rustig op de plank kan blijven liggen.
 • De vrijgekomen gelden gaan geïnvesteerd worden in de bestaande portfolio en in een aantal nieuwe posities gebaseerd op een stabiele, voorspelbare dividendgroei.

Kortom rust en saaiheid worden de norm voor deze portfolio in deze tijd dat alles snel tot een resultaat moeten leiden. Elke maand een hoger dividendopbrengst dan dezelfde maand in het jaar daarvoor gecombineerd met maandelijks wat bijkopen wordt het nieuwe ritme.

De komende dagen gaat er dus een hoop gebeuren en kom ik volgende maand terug met een saaie rapportage 🙂

Ik hoor graag wat je er van vindt!

4 comments
 • Ik kan niet anders dan enthousiast zijn over je plannen. Hoewel ik eigenlijk jou al een goed voorbeeld vond van diversificatie (met name met je edelmetalen) denk ik dat je met deze aanscherping of hernieuwde focus je nog beter op je doel kan focussen.

  2035, nog 14 jaar te gaan!

  • Dag Mr Robot, tja ik was een beetje losgeslagen en moest mijn ankerpunten opnieuw benoemen. Wat betreft de edelmetalen sloeg ik een beetje door en met nu 14% aan edelmetalen is er nog voldoende diversificatie (ik wil terug naar max 10%).

   Volgende stap is om Bonds toe te voegen en richting 2035 een substantieel onderdeel hiervan te laten zijn.

   De reis wordt vervolgd.

    • Dag Dividamientje,

     Leuk dat je langskomt en bericht achterlaat.

     De obligaties zijn/worden een buffer voor een eventuele correctie op de beurzen en zullen het risicoprofiel verbeteren. De rente is overigens niet 0. Ik krijg nu een hogere vergoeding dan op spaarrekening. De duration van slechts 2 jaar geven ook enige bescherming tegen enorme koersverliezen. Overigens gaat het om een klein deel nog en ligt de focus vooral op ondergewaardeerde dividendaandelen ( die er bijna niet meer zijn).

     Herbalanceren is het toverwoord als de beurs eventueel met 40 a 50 daalt. Naast cash heb ik dan vermogen in obligaties zitten om zo nodig om te zetten naar triple A kwaliteits dividendaandelen.

     Aangezien ik maar een beperkt rendement nodig heb voor mijn FiRe in 2035 zoek ik een goede mix. Maar bonds blijven voorlopig beperkt tot 0 tot 5%. Tot de rente richting 4% gaat.

     Een mix tussen aandelen/edelmetalen/bonds op termijn is waar ik heen ga.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note