DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
BESI vervangt AVGO

BESI vervangt AVGO

Hoewel vaak stil zitten beter is dan handelen, geeft deze volatiele beurs juist kansen om gebruik te maken van de bewegelijkheid en angst op korte termijn bij diverse beleggers. Wat ook helpt is om tools te hebben die een mate van overwaardering en onderwaardering voor je in beeld brengen. Wanneer de markt ook nog, in mijn ogen, overdreven reageert op kwartaalcijfers ontstaan er mooi koopmomenten. Voor mij nu concreet; BESI is een mooie kandidaat na de afstraffing van vrijdag. Ik heb uiteraard geen glazen bol.

VERKOOP AVGO

Als ik naar mijn eigen aankopen van AVGO kijk (groene bolletjes in onderstaande grafiek) heb ik in 2019 en 2020 op moment van onderwaardering gekocht en juist in 2021 en 2022 op moment van overwaardering. Met de tool Fastgraphs gebeurt mij dit geen tweede keer. Ook nu is AVGO licht overgewaardeerd. Aanhouden was ook een optie geweest, maar wanneer AVGO de komende jaren weer beweegt naar de historische P/E verhouding is de verwachting dat het jaarlijkse rendement circa 8,7% tot en met eind 2024 bedraagt.

Bron: Fastgraphs

Per saldo realiseer ik een rendement van circa 60% vanaf moment van aanschaf in 2019. Oftewel €2.300 inclusief dividend. Dit geld wordt gebruikt voor een ander aandeel in de semiconductor sector en beter past bij mijn positie in SWKS. met zowel SWKS en AVGO in portfolio had ik toch iets te veel exposure richting Apple en nu wat meer gespreid.

KOOP BESI

Met de verkoopopbrengst van AVGO is genoeg cash om 100 stuks van BESI te kopen. 100 stuks omdat dit een mooi aandeel is om eventueel call opties op te schrijven. Ik ga geen uitgebreide analyse van BESI schrijven omdat er voldoende hierover te vinden is op internet en mijn collega belegger DKK heeft hierover al een mooie analyse geschreven. In de comments daar gaf ik al aan dat BESI op mijn watchlist stond. Maar voor mij toen nog te duur. Ik wil vooral kopen met enige mate van safety. Uiteraard kan de koers nog verder dalen, maar bij gelijkblijvende positieve vooruitblikken voor de hele sector een extra gelegenheid om bij te kopen.

De blauwe lijn in onderstaande grafiek gaat uit van een historisch gemiddelde p/e van BESI van 18,61. Zoals over de afgelopen 10 jaar is gebleken gaat de koers altijd weer terug naar de blauwe lijn. Geduld is hierbij belangrijk, want lange termijn beleggers die tegen koersen (zwarte lijn) boven de €70 hebben gekocht, worden nu geconfronteerd met een negatief rendement. Uiteraard gaat het om de toekomst en niet om het verleden. De toekomstige winsten worden ingeschat door analisten. BESI geeft zelf aan door de groeien naar een omzet boven de 1 miljard, gecombineerd met een bruto marge van circa 60%. Mijn verwachting is dat de winsten ook meegroeien. Bij een gelijkblijvende p/e van 18,61 en de veronderstelling dat de verwachtingen ook gerealiseerd worden betekent dit eind 2024 een koers van $88 dollar en als belegger een jaarlijks rendement (inclusief dividend) van 19,7%. Dit is hoger dan van AVGO.

bron: Fastgraphs

Ik heb derhalve maandagochtend 2 mei 100 aandelen BESI gekocht tegen een koers van € 57 per stuk. Hoewel fiscaal niet aantrekkelijk pak ik 3 mei €3,33 dividend per aandeel mee omdat ik verwacht/hoop dat de koersen in de VS na de afstraffing van afgelopen vrijdag, maandag gaan herstellen en dit dividend (deels) wordt ingelopen. €3,33 betekent een dividendrendement van circa 5,8%!. Het dividend schiet hiermee omhoog in mei 2022. Hierbij realiseer ik mij goed dat BESI geen stabiele dividendgroeier is, maar wel altijd goed is voor zijn aandeelhouders middels het uitkeren van dividend of inkopen van eigen aandelen.

Optiestrategie op BESI

Voordeel van deze volatiele markt is dat bij aandelen als BESI met een beta van 1.35 de optiepremies hoog zijn. Zeker bij een sterke daling als nu en we het laagste punt in 12 maanden raken, zijn er genoeg beleggers die denken dat BESI het komende jaar zal herstellen. Dus gelijk een call optie op 60 euro 20mei 2022 geschreven voor €125. Wat mij betreft gevonden geld.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note