DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Call opties schrijven op mijn Nederlandse posities.

Call opties schrijven op mijn Nederlandse posities.

Zoals al eerder in een post geschreven probeer ik extra inkomsten te genereren door het schrijven van call opties op mijn Nederlandse posities. De gedachten hierbij is dat ik extra inkomsten vanuit de opties ontvang en daar tegenover mogelijk een deel van koerswinsten laat lopen. Zekere opbrengst versus een hogere onzekere opbrengst. Door dit vooral met aandelen te doen waar de koersen voornamelijk zijwaarts/licht stijgend bewegen gaat dit mij steeds beter af. Goed om in de gaten te houden zijn de data van het ex-dividend gaan en de expiratie van de opties (3e vrijdag van de maand). Ook doe ik dit met aandelen die ik in principe lang in portfolio wil houden en bij een scherpe koersdaling ik niet in paniek raak (maar wel de geschreven premie van de call-optie opstrijk). Ook is mijn doelstelling niet al te hoog geformuleerd en ben ik tevreden met een jaarlijks rendement van de ontvangen premies + ontvangen dividend van in totaal 10% op jaarbasis. Dit is dan exclusies koersrendement (positief of negatief). Hieronder de optie posities die ik op dit moment bezit. Tevens licht ik toe wat mijn strategie en verwachte opbrengst is. Mijn optieposities zijn per 3 juli 2021 als volgt:

Nationale Nederlanden Group (NN)

8 maart 2021 schreef ik de call optie 40DEC2021 tegen een premie van €3,04. Wat betekent dit nu voor mijn potentiele rendement in de NN Group tot december 2021. ik heb een paar maanden daarvoor 100 aandelen gekocht voor een GAK van €36 euro. Op moment van schrijven van de call optie 40DEC2021 stond de koers van NN ook op €40. Gedurende 2021 krijg ik naar verwachting in totaal €233 aan dividend. Bij verschillende koersen op de 3e vrijdag van december kan het volgende plaatsvinden:

Koers < €40dan is het rendement (€233 + €304)/ €3.600 = 14,9% voor 10 maanden (+ het koersverlies onder de aankoopkoers van €36) of + de koerswinst tussen de koers in december -/- €36.
mooie korting van €3 euro op mijn aankoopprijs
Koers > €40dan is het rendement MAX 14,9% en loop ik de rest mis. Wel “rol” ik mijn optie door of lever ik de 100 aandelen tegen €40 en ontvang ik ook nog €400 aan koerswinst (€40 -€36) (11%).
zou ik vooraf voor tekenen.

Wanneer de koers dus onder de €36 euro kukelt, heb ik toch mooi het dividend op gestreken plus de geschreven premie van de optie. Als ik deze premie van de GAK van €36 aftrek is mijn GAK verlaagd naar €33. Tevens een goed moment om weer een opties te schrijven met een looptijd tot december 2022.

Op dit moment staat de positie op een winst van €130,= Dit komt voornamelijk door de tijdswaarde die langzaam maar zeker uit de optie vloeit.

Royal Dutch (RDSA)

Hoewel ik 300 aandelen in bezit heb, heb ik slecht over 100 aandelen een call optie 19DEC2021 geschreven die het uitstekend doet met een rendement op dit moment van 66%. Hier wacht ik de kwartaalcijfers in augustus nog even af en zal ik bij een koersstijging ook voor de resterende 200 aandelen een call optie gaan schrijven.

Unilever (UNA)

Wat betreft Unilever is dit al mijn tweede geschreven optie. Alleen schreef ik hier een put optie toen Unilever richting de onderkant van zijn jaarkoers van €45 ging, zonder noemenswaardige redenen. De totale premie van €152 kon ik dus bijschrijven op mijn rekening.

Omdat de afgelopen 3 maanden de koers van Unilever bewoog tussen de €46 en €51 heb ik een call optie 49JUL2021 geschreven voor een premie van €1,18. Eigenlijk was ik hier te vroeg en ongeduldig en had ik moeten wachten tot Unilever de grenzen aan de bovenkant of onderkant ging raken. Nu was het er middenin en kan het alle kanten opgaan. Als de koers de derde vrijdag van juli < €49 staat dan hoef ik niks te doen en loopt de optie waardeloos af en strijk ik de premie op. Alles boven de €49 zal leiden tot iets. Omdat ik de aandelen wil houden heb ik 2 opties: terugkopen de dag ervoor tegen de intrinsieke waarde (tijdswaarde is er niet meer) of doorrollen naar een nieuwe serie, verderop in de tijd.

Ahold Delhaize (AD)

Bij Ahold Delhaize doe ik het al iets beter en schrijf ik 1 juli 2021 mijn 2 calls DEC25 voor €1,12 per stuk terwijl Ahold aan de hoogste koers in 6 maanden bereikt. In augustus verwacht ik minimaal €0,50 aan dividend te ontvangen en mijn GAK is €23,82

Koers < €25dan is het rendement per optie (€112 + €50)/ €2.382 = 6,8% voor 6 maanden (+ het koersverlies onder de aankoopkoers van €23,82) of + de koerswinst tussen de koers in december -/- €23,82.
Scenario niet erg omdat ik de aandelen toch in bezit wil houden
Koers > €25dan is het rendement MAX 6,8% en loop ik de rest mis. Wel “rol” ik mijn optie door of lever ik de 100 aandelen tegen €25 en ontvang ik ook nog €118 (5%) aan koerswinst (€25 -€23,82).
in december kijken wat handig en verstandig is

Ter overweging

Wat ik nog lastig vind en nog niet over uit ben is, wat te doen als gedurende looptijd de opties een rendement van zeg 50% laat zien. Realiseer ik deze dan of wacht ik tot de 52 weeks ondergrens is geraakt of wacht ik tot einde looptijd optie. Iets om de komende tijd uit te zoeken. Ook schrijf ik nu pas opties als het aandeel iets is gestegen. waarom niet bijvoorbeeld 100 aandelen Philips kopen en gelijk een optie schrijven?

Voor nu ben ik tevreden met hoe het gaat. Doe jij ook iets met opties?

2 comments
  • Potverdrie, ik zit me al een tijd in te lezen in opties en ik dacht “Het zou toch fijn zijn als iemand uit het Nederlandse circuit is eens iets zou uitschrijven” en nu loop ik tegen deze post aan. Bedankt!

    Op de een of andere manier krijg ik het nog steeds niet helemaal helder in mijn hoofd hoe het nu precies werkt en hoe ik dit zelf zou moeten doen/berekenen. Ik ga nogmaals jouw voorbeelden eens grondig bestuderen!

  • Ik moet me hier toch eens iets meer in gaan verdiepen hoe dit nu precies werkt en hoe je dit het beste aan kunt pakken. Het klinkt allemaal wel interessant en heb ook nog wel een aantal Nederlandse aandelen waar ik dit op zou kunnen toepassen.

    Succes ermee!

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note