DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Dividend komt op gang; Maandrapportage februari 2022

Dividend komt op gang; Maandrapportage februari 2022

Eind februari 2022 zal herinnerd worden als de start van de inval van Oekraïne door Rusland. Energieprijzen omhoog, vlucht naar de dollar en aandelenkoersen naar beneden als we kijken naar de financiële impact in het kort. Maar de grootste tragedie vindt plaats onder de mensen in Oekraïne.

Februari was verder druk met alle kwartaalcijfers die voorbij kwamen. Geen grote verrassingen wat betreft de bedrijven die ik in portefeuille heb. We liggen prima op schema om in 2022 minimaal €5.000 aan dividend op te halen, zonder specifiek hoog dividend aandelen aan te schaffen.

Elke maand neem ik dit overzicht op om veranderingen te monitoren. Wat betreft de dividend safety score verdeling streef ik de komende jaren een maximaal percentage van onveilige dividendbeleggingen van 5% en maximaal 20% voor grensgevallen. Het dividend groeipercentage geeft een indruk wat er mogelijk is met de huidige portfolio op basis van de afgelopen 5 jaar. Het streven hierbij is om dit omhoog te brengen met de aankopen. Zonder rating betreffen mijn aandelen in NN Group en Ahold Delaize.

Ten opzichte van januari is mijn dividend safety verbeterd met de aanschaf van TROW. Waar in januari nog 57% likely safe was, is dit in februari gegroeid naar 59%. Ook de dividendgroei over de afgelopen 5 jaar is toegenomen met mijn aankopen (van 4,1% naar 4,7%). Dit zegt uiteraard niks over de toekomst, maar geeft wel richting aan wat er mogelijk is en dat deze groei wel in deze richting gaat omdat ik de komende jaren voornamelijk ondergewaardeerde aandelen koop met een lage pay out ratio en gemiddeld tot hoge dividendgroei.

Nu de beurzen corrigeren, komen ook steeds meer pareltjes voor mij in beeld waar de P/E verhouding past bij mijn beleggingsstrategie. Omdat ik de komende jaren fors blijf investeren in mijn portefeuille ben ik niet ontevreden. Het is nu vooral zaak om rustig te blijven en vast te houden aan mijn strategie en deze als een robot te blijven uitvoeren. Op de radar staan nu CMCSA, APD, SNA, MDT,SBUX en AFL.

Dividendinkomsten

Door wisselingen en aankopen in mijn portfolio in het afgelopen jaar, is de maand februari een stuk hoger uitgekomen dan de vorige jaren. OHI en VZ groeien niet , maar betalen wel veel dividend om andere aandelen van te kopen. ABBV, BMY, MED en LOW zijn juist aandelen die jaarlijks het dividend substantieel verhogen. Citigroup is voor mij een turn-around verhaal en met een hogere boekwaarde dan de koers en daarmee ondergewaardeerd. Zelf aandelen inkopen tegen deze lage beurskoers en op enig moment het dividend verhogen bieden genoeg perspectief voor de toekomst.

NaamDividenduitkering Dividendverhoging t.o.v. vorige uitkering
Omega Healthcare137
Verizon78
Abbvie76
Bristol Myers Squibb66
Citigroup46
Medifast38
Lowe’s22
Totaal + mutatie tov vorig jaar€463+€341 (+279%)
Dividendzekerheid van Omega blijft aandachtspunt
Weer een maand boven de €400

Dividend safety

De dividend safety is een belangrijke graadmeter om in te schatten of een bedrijf geacht wordt om ook in de toekomst het huidige dividend uit te kunnen betalen. Vooral belangrijk als het dividend onderdeel gaat uitmaken van mijn passieve inkomsten. Op dit moment zitten 9 bedrijven in de hoogste categorie. Een meer dan vorige maand door de aankoop van TROW.

Dividendveranderingen

Jaarlijkse dividendverhogingen zijn de motor van mijn dividendgroei portefeuille. Als deze groei dan ook nog hoger is dan de inflatie, groeit mijn koopkracht op het moment dat ik moet leven van mijn dividendinkomsten. De volgende bedrijven hebben deze maand een dividendverhoging aangekondigd:

Tickerhuidig dividendtoekomstig dividendverandering% verandering
TROW$4,32$4,80$0,4811,1%
NN Group€2,33€2.49€0,167%
VST$0,15$0,17$0,0213%
Double digit growth always fine!

Aan -en Verkopen

De maandrapportage januari had ik nog niet uitgebracht of er kwam een mooi gelegenheid voorbij om TROW te kunnen aanschaffen tegen een P/E die lange tijd niet gezien is. Door mijn kleine positie in DBX te verkopen (terug naar de focus van dividendbeleggen) en de positie in LYB een klein beetje te trimmen kwam er geld vrij om TROW te kunnen aanschaffen. Ook mijn maandelijkse inleg heb in hiervoor deels gebruikt. Daarnaast heb ik de dividendinkomsten en ontvangen optiepremies van februari gebruikt om een aantal bestaande posities uit te breiden. De volgende aankopen heb ik in februari gedaan:

TickerMRKCTROWVZ
Aantal aandelen154384
Dividendpercentage3,61%3,09%3,30%4,78%
5-jaars dividendgroei6%37%15%2%
Pay-out ratio41%20%32%47%
Credit ratingA+BBB+N.B.BBB+
P/E (FFO) ratio10,58,511,49,8
Dividend Safety99559487

T. Rowe Price (TROW)

T. Rowe Price is een actieve beleggingsbeheerder die met name beleggingsfondsen en pensioenregelingen aanbiedt voor zowel particulieren instituten. TROW is wereldwijd actief heeft al 35 jaar structureel het dividendverhoogd. Dit is inclusief de aangekondigde verhoging van XX% in deze maand. Dat TROW dit al 35 jaar volhoudt laat zien dat dit een ijzersterk bedrijf is nog lang niet verslagen is door de opkomst van passief beleggen.

Bron: FastGraphs.com

De scherpe koersdaling de afgelopen maanden hebben dit aandeel voor mij in koop territorium gebracht met een marge van veiligheid. De koers beweegt mooi mee met de oranje en blauwe lijn. Uiteraard kan de koers nog lager, maar dan ontstaat er mogelijk weer een gelegenheid om dit kwaliteitsaandeel te kunnen aanschaffen. De analisten verwachten wel de winstgroei gaat afvlakken de komende jaren, maar door juist tegen een mooie P/E waardering van circa 11,5 te kopen is het voor mij een mooie toevoeging aan mijn portefeuille.

Bron: SimpleSafeDividend.com

De dividend safety van 94, een dividendpercentage van 3,35% (welke hoger is dan het 5-jaarsgemiddelde ) en snelle dividendgroei in de afgelopen jaren horen bij de aandelen die ik zoek. De beta van 1,42 in deze volatiele markt, neem ik hierbij voor lief. Zolang de dividend safety niet in gevaar komt, is dit namelijk een aandeel wat ik zeer lang in portefeuille wens te houden.

Bron: SimpleSafeDividend.com

Als we kijken naar de dividendgroei de afgelopen jaren en het aantal jaren dat het dividend structureel is verhoogd, belooft dit veel goed voor de komende jaren. Zeker gecombineerd met de lage pay-out ratio van TROW. Veelzeggend is ook dat het management vertrouwen in de toekomst heeft en dus bereid was om in deze maand het dividend met 11% te laten stijgen.

De aankopen in MRK, C en VZ zijn uitbreidingen van bestaande posities welke bijdrage aan een mooie stijging van het dividend. In mijn beleving zijn deze aandelen nog steeds ondergewaardeerd.

Opties

Ik was voornemens om deze maand niks te doen met opties, maar toch kwamen er weer kansen voorbij door gestegen volatiliteit op de beurs. Beleggers zijn onrustig wat zich uit in grote koersuitslagen omhoog en omlaag. Ook is er nu genoeg te beleven rond mijn favoriete aandeel Unilever wat betreft opties.

Om te beginnen kon ik de geschreven putoptie UN P43 18MRT22 terugkopen met een opbrengst van 75%. Vervolgens heb ik ook een lange putoptie geschreven; UN P44 16DEC22 waarvoor ik een premie van €371 heb ontvangen. En tot slot heb een iets groter risico genomen door ook een putoptie te schrijven op Just Eat Takeaway; TKW P28 14APR22 voor een premie van €130. Om deze premie niet op te mogen strijken moet de koers onder de €28 komen op 14 april 2022. Terwijl de huidige koers circa €39 bedraagt. Dus nog eens een daling van 30% de komende 2 maanden. Als dit wel gebeurt zal ik de optie gewoon doorrollen. Want aandelen van TKW passen niet in mijn portefeuille.

Tot slot gebruik gemaakt van de ferme daling van NN group en NN P35 16SEP22 geschreven voor €185 en de geschreven call optie NN C45 16DEC22 weer teruggekocht met een opbrengst van €100. Stijgt NN weer richting de €50 zal ik het niet nalaten om een nieuwe call te schrijven.

4 comments
 • Ik blijf onder de indruk van jouw inkomsten uit opties. Goed gebruik gemaakt van de NN dip. VST met een dividendverhoging van 13% blijkt tot nu toe een prima koop geweest op de Texas vries dip van vorig jaar.

  SNA en TROW staan bij mij ook op de radar. APD heb ik deze maand toegevoegd ondanks dat de P/E in de 20 is, maar heeft denk ik kwaliteit genoeg om dat te rechtvaardigen.

  De dividend safety score van MED lijkt mij (te) laag. Geen rente dragende schulden, geen lang lopende schulden en een pay-out ratio onder de 40% op basis van de onderkant van de verwachte winst per aandeel voor een bedrijf dat groeit als kool. Heeft dat nog invloed op hoe je de tool gebruikt?

  • Bedankt Henk,

   maar ik ben er nog niet met mijn opties en dat is voor een mentaal iets. oftewel nog niet accepteren onbewust dat er opportunity costs zijn. Dus als ik Unilever koop gelijk call opties schrijven. Rendement bij uitoefening van 10% op jaar basis tevreden zijn. Maaaaar dan begint je brein te werken: stel dat de koers met 30% stijgt –> mis je 20% etc.. Als ik dat kan loslaten en echt ga traden met opties als een robot kan het sneller gaan. Dat wil ik nog perfectioneren.

   Misschien dat het met aandelen als WBA en INTC wat minder met mij doet als ik ze moet leveren bij uitoefening van de optie. Iets om in 20022 verder uit te werken.

   Wat MED betreft was de safety score 69 en als gevolg van Corona gezakt naar 45 (geen huisbezoeken meer mogelijk). Nu dat weg is, kan het weer omhoog zeker gezien de ijzersterke financiële positie. Upgrade kom denk wel in 2022.

   • Dat misgelopen rendement is deels ook hoe je het bekijkt. Vorig jaar heb je meen ik ASR moeten leveren tegen € 35 terwijl de koers rond € 38-39 stond. Puur op het koersverschil van dat moment zou je kunnen stellen dat je dan grofweg 10% bent misgelopen. Maar had je zonder die call optie ASR ook op dat moment verkocht of had je het dan nog steeds in portefeuille gehad? En wat heb je teruggekocht (waar je dan anders niet het geld voor zou hebben gehad) en hoe heeft dat gerendeerd?

    Of je kijkt puur en alleen naar wat je inkomsten zijn vanuit opties. Zolang dat positief is genereer je meer inkomsten en kan je dus meer dividendaandelen kopen dan wanneer je niets met opties zou doen. Dat je kritisch bent is denk ik alleen maar goed, zo kun je jezelf blijven verbeteren.

 • Mooie resultaten weer! Hier ook weer TROW ingeslagen dus mooi om te zien dat jij hetzelfde doet.

  Keep up the grind!

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note