DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Dividend safety van mijn portefeuille

Dividend safety van mijn portefeuille

Nu ik mij steeds meer ga focussen op de ontwikkeling van mijn jaarlijkse dividendopbrengsten is naast de hoogte ook de veiligheid van deze inkomstenstroom van belang. Ik wil immers niet geconfronteerd worden met bijvoorbeeld een halvering van mijn dividendinkomsten op het moment dat ik ze nodig heb en we toevallig in een economische crisis verkeren. Om inzicht te krijgen in de dividendveiligheid van mijn portefeuille en om hier op te kunnen sturen maak ik sinds kort gebruik van Simplysafedividends. Een tool die een hoop werk in excel uit handen neemt en inzicht geeft in de kans dat het huidige dividend gehandhaafd blijft.

Hiervoor gebruik ze de volgende tabel om de scores per aandeel te plotten in een bepaalde categorie:

Score van mijn huidige portfolio

Als we kijken naar mijn huidige porfolio exclusief mijn Nederlandse belangen in NN Group, Ahold Delaize en Unilever sta ik er halverwege januari als volgt voor:

Voor mijn startende portfolio waarin ik dividend nodig heb om de sneeuwbal een beetje vaart te geven, vind ik deze score op dit moment prima en wil ik steeds meer in de richting van de 70% “likely safe” positie groeien. Dit is geen doel op zich, maar wel iets om in het achterhoofd te houden.

De dividendgroei over de laatste 5 jaar past bij mijn huidige portfoliomix waarin ook hoogdividend aandelen zitten met weinig groei. Met de aanschaf van meer dividendgroeiaandelen zal dit percentage de komende jaren ook langzaam omhoog gaan. En dan ook een positieve impact hebben op de verwachting van dividendinkomsten voor de komende jaren. Hierbij is rekening gehouden met een jaarlijkse inleg van een vast bedrag. Als dit wordt volgehouden dan ga ik mijn doelstelling voor 2035 eenvoudig halen. En dan zijn mijn Nederlandse aandelen en investeringen in de groeiaandelen BABA en DXB geeneens meegenomen.

Onveilig 13%

Als je de dividendinkomsten nodig hebt, wil je zo min mogelijk exposure van je dividend in de categorie hebben. Bij nieuwe investeringen zal ik zeker niet meer in deze categorie investeren en op dit moment heb ik alleen OHI als aandeel in deze categorie. Het jaarlijks dividend maakt maar liefst 13,1% uit van mijn totale Amerikaanse portfolio en bijna 12% van mijn totale portefeuille. Nieuwe aankopen de komende jaren in andere aandelen zullen dit percentage steeds verder terugbrengen. Verkopen doe ik deze positie niet omdat ik geloof in de lange termijn groeipotentieel van dit bedrijf doordat in de VS steeds meer ouderen met geld komen die de laatste fase van hun leven goed verzorgd willen worden en daar ook geld voor over hebben.

Grensgeval 25%

Daarna komen de grensgevallen waarvan gesteld wordt dat over volledige economische cyclus, dus van opgaande en neergaande beweging, verwacht wordt dat tenminste 2/3 van de bedrijven in deze categorie het dividend blijven handhaven. Dat betekent voor mij dus concreet dat ze allemaal hun dividend moeten verlagen, niemand en alles daar tussenin. Een aantal van deze bedrijven in portfolio vind ik geen probleem, omdat dit vaak bedrijven zijn met een hoger dividendpercentage en dus een belangrijke bijdrage vormen in de groei van het dividend. Maar hoe dichter ik bij de eindstreep kom, hoe lager het aandeel in in mijn portefeuille uit aandelen met een score onder de 61. Op dit moment gaat om de volgende onderstaande 6 bedrijven:

Samenvattend een prettige tool om de dividendveiligheid in de toekomst te bewaken. Maar ook om naast Fastgraphs te gebruiken bij het investeringen in ondergewaardeerde aandelen. Dan niet alleen op basis van de historische en toekomstige P/E verhouding, maar ook op het dividendpercentage afgezet tegen het historische dividendpercentage.

2 comments
 • Ha DP, leuk artikel!

  Ik haal mijn portefeuille en watchlist hier zo nu en dan doorheen. Ik mis trouwens Shell, want dat is een van de twee aandelen die ik heb met een borderline rating. De andere is Microchip en dat geeft meteen een beperking aan van de rating. Het dividend is zonder meer veilig en groeit zelfs per kwartaal. TSM (vandaag in het nieuws) heeft een score van 62, verhoogde het dividend vorig jaar zelfs twee keer en dat zal alleen maar door blijven gaan. De safety score wordt bepaald door historische en meetbare kengetallen, zoals net debt/ebitda. De vooruitzichten, orderboek, etc worden niet meegenomen. Daarnaast wordt de score vaak laat verlaagd als het nieuws van een cut al in de lucht hangt. Zoals bij OHI. Gaat nog goed, maar een dun koord gezien de te lage occupancy rate (<80%), effectieve payout van 90% en niet verhogen van het dividend na 18 jaar.

  Ik vind SSD ook een fijn hulpmiddel ondanks de beperkingen. Een betaalde variant is voor mij te duur. Heb jij die wel?

  Groet, DKK

  • Dank DKK,

   Na 3 jaar “wat aanrommelen” wordt het nu tijd om er toch wat meer structuur in te brengen. Shell heb ik al een tijdje niet meer in portefeuille.

   En inderdaad het gaat om het totaalplaatje. Wat voor mij helpt bij het maken van keuzes waarin ik wil beleggen is een mix van SSD en Fast Graphs en dan nog wat eigen onderzoek op seeking Alpha, investor presentations op de website. Grotendeels van mijn portfolio bestaat uit bedrijven met enige vorm van onderwaardering of een turn-around verhaal wat tijd kost en vertrouwen moet hebben. Denk aan BMY, VST, C en ATVI.

   Met deze tools en aanpak zou ik OHI niet meer kopen. Voor nu gaat dit percentage langzaam omlaag door nieuwe aankopen met een hogere score. En ja ik heb zowel voor SSD en fastgraphs een betaalde variant. Maar als de waarde van de portfolio een bepaalde grens overgaat geeft het wel rust en richting. Procentueel wordt deze uitgave dan ook steeds kleiner. De een koopt deze tools en houdt zijn sloffen en de andere heeft abonnement op Beleggers Belangen en koopt nieuwe sloffen 😉

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note