DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Dividend stroomt binnen; Maandrapportage september 2021

Dividend stroomt binnen; Maandrapportage september 2021

Naast mijn rekening bij DeGiro heb ik ook een account geopend bij Interactive Brokers. Vooral om ook toegang te hebben tot Amerikaanse ETF’s die bij Nederlandse Brokers niet verkrijgbaar zijn. Deze kan je verwerven door het schrijven van put opties op de dag van expiratie van de optie. Deze schaf je dan per 100 stuks aan. Het aantal aandelen wat je niet wilt houden verkoop je dan dezelfde dag weer. Ik verwacht dit nog niet dit jaar te doen, maar voor 2022 staat dit zeker op het programma. Maar ook om toegang te houden tot aandelen die om een of andere reden niet meer verkrijgbaar zijn bij DeGiro.

Een echte bleeder op dit moment is mijn enige positie in een aandeel wat geen dividend uitbetaald: Alibaba. De koers blijft maar duikelen. Iedereen kan het nieuws volgen, waardoor dit komt, maar ik blijf rustig zitten. Koop even niet bij, maar er is ook geen reden voor mij om nu afscheid te nemen.

Wat betreft dividend is het een topmaand geworden. Geld wat ik weer herinvesteer in aandelen die op hun beurt ook weer dividend uitkeren. Het zo genaamde sneeuwbal effect. Het werkt erg motiverend om elke maand weer aandelen bij te kopen. Een nieuwe positie ingenomen in een industrial en een Amerikaanse verzekeraar staat ook nog hoog op mijn lijstje om het komende half jaar aan te passen.

Ook in de maand september is weer het een ander gebeurt op het gebied van mijn opties met mooie resultaten. De in augustus geschreven put op Philips is conform het plan met 75% winst gesloten. De aandelen ASR zijn netjes geleverd om gelijk weer een nieuwe positie in ASR in te nemen en op mijn positie RDSA heb ik calls geschreven. Tot slot een put geschreven voor aandelen Unilever. Lees verder onder kopje opties.

Opties

Wat betreft opties was het een mooie maand en heb ik weer wat premie mogen incasseren om mijn aankopen deels te kunnen financieren. €168 voor geschreven opties op aandelen Shell. En zoals het er nu voor staat ga ik deze 300 aandelen in november leveren voor €17,50 per stuk en ontvang ik €5.250. Of ik rol de optie door. Dit bepaal ik halverwege november. Maar de premie zit in de achterzak.

Ook in mijn favoriete optie aandeel Unilever heb ik weer een positie ingenomen. Beleggers zonder opties hebben op Unilever een negatief rendement gehaald, terwijl ik met de ontvangen optiepremies mooi positief sta. Als Unilever 17 december 2021 boven de €44 staat mag ik de ontvangen premie van €114 houden. Omdat ik een doorlopende order heb ingelegd om de positie te sluiten bij 75% rendement, is de opbrengst van de premie gemaximaliseerd op €84. Mocht Unilever onder de koers van €44 uitkomen op 17 december, vind ik het geen straf om 100 aandelen Unilever te moeten kopen voor €44 (netto €44 -/- €1,14 = €42,86).

Tot slot ook weer een positie ingenomen op ASR met het schrijven van een put optie met een ontvangen premie van €150 (bij 75% is dat €112). Hier kan dezelfde redenatie worden gevolgd als hiervoor bij Unilever. Als ik de aandelen moet kopen tzt voor €36 pak ik wel het dividend in mei mee.

Ahold en NN Group gaan langzaam richting expiratie in december. Wat mij betreft mogen de koersen dalen om uit te komen rond de uitoefenprijs. Het ideale scenario om nieuwe opties te schrijven. Blijven de koersen er boven; ook geen man over boord en realiseer ik het gemaximaliseerde rendement wat hoger is dan mijn jaarlijks doelrendement. We gaan het zien in december.

Na een afstraffing van Philips begin van de maand verkocht ik een put optie met een hele korte looptijd om deze 2 weken later met een winst van €100 te verkopen. In het het ergste geval had ik 100 aandelen voor €39 euro moeten kopen. Wat ik geen straf had gevonden overigens.

Samenvattend; €168 + €84 + €112 + €100 = €464 aan optie premie ontvangen. Extra inkomsten die omgezet worden in dividend betalende aandelen. Komende maand verwacht ik geen acties anders dan dat mogelijk de doorlopende orders worden uitgevoerd.

Dividend

Een maand als september doet je er aan herinneren waarom ik er voor gekozen heb om te beleggen om voornamelijk dividend binnen te harken. Met deze inkomsten heb ik weer nieuwe aandelen kunnen kopen die zelf ook weer dividend genereren. Waar in 2020 de bedrijven Broadcom en Sibanye Stillwater nog dividend uitkeerde in oktober is dat nu september geworden. Oktober wordt dus een mager maandje. Door de optie strategieën is de dividendzekerheid van de Nederlandse aandelen wat minder, maar wordt ruimschoots gecompenseerd door ontvangen optiepremies. Doel is wel om zodanig opties te schijven dat de dividenden gewoon blijven binnenkomen.

NaamUitkering 2021Uitkering 2020Opmerking
Ahold Delhaize114Nieuwe positie
Pinnacle West Capital49Nieuwe positie
Unilever4314Bijgekocht
NN Group93Nieuwe positie
Royal Dutch Shell618Bijgekocht
ASR82Nieuwe positie
Walgreens Boots Alliance3015Bijgekocht
Johnson & Johnson369Bijgekocht
LyondellBasell Ind.60Nieuwe positie
Vistra38Nieuwe positie
Broadcom2716Vorig jaar in oktober
Sibanye Stillwater17224Vorig jaar in oktober
Barricks Gold15Nieuwe positie
Barricks Gold kapitaal 23extra uitkering
Tyson Foods36Nieuwe positie
Diversen85Verkocht
Totaal 879€ 171€708 (+414%)
Ten opzichte van vorig jaar een hoop wisselingen
Ongekend dit 🙂

Aankopen

Deze maand heb ik de vrijgekomen middelen door de uitoefening van de optie in ASR gebruikt voor mijn aankopen in Lockheed Martin en daarnaast heb ik bestaande posities bijgekocht tegen lagere koersen dan mijn GAK. Ruim €1.000 aan ontvangen dividenden + optiepremies is hiervoor gebruikt. Gevonden geld 🙂

NaamDatumAantalPrijsDividendpercentageDividend impact
VZ2/96$54,904,7%€13
LMT15/94$342,463,3%€38
PNW15/94$74,404,5%€11
OHI15/910$32,228,3%€22
LMT20/913$338,173,3%€123
PNW24/94$72,884,5%€11
ABBV24/93$107,294,8%€13
LYB24/93$93,344,8%€12
OHI24/910$31,158,6%€22
langzaam maar zeker meer aandelen in bezit

De nieuwe positie betreft Lockheed Martin om ook exposure te hebben naar industrials. De ratio’s passen prima binnen mijn beleggingsbeleid en 23/9 is er ook een dividendverhoging aangekondigd van 8% waarmee het dividendrendement mooi boven de 3% uitkomt. Ook een aandelen inkoopprogramma van 6 miljard dollar is goed nieuws.

Bron: Fastgraphs.com

Verkopen

De positie in ASR werd automatisch gesloten met de afloop van de geschreven call optie met een uitoefenprijs van €35. De €3.500 die ik ontvangen heb is omgezet in aandelen Lockheed Martin.

Ontwikkeling aandelenportefeuille

De totale portfolio bedraagt € 123.600 per 30 september 2021 met een verwacht jaarlijks dividend van €4.990

4 comments
  • Zo, dat is nog eens dividend binnen harken met de grote shovel. Met LMT heb je een aantrekkelijk, ondergewaardeerd aandeel toegevoegd. Ook interessant om je optiestrategie te zien. Keep on pushing!

  • Gefeliciteerd met deze prachtige maand. LMT was voor mij een van de redenen om een IB account te openen naast DeGiro. Mogelijk goed om te weten; de tiered pricing is goedkoper dan de fixed pricing. En in tegenstelling tot DeGiro kun je bij IB wel kiezen om het dividend van NN in aandelen en/of contanten te ontvangen.

  • Damn wat een cijfers! Mooi om je bizar hoge groei te zien t.o.v. vorig jaar en om te zien hoe je continue doorpakt met je opties. Ooit overwogen om eens een training te geven hierin?

    • Daar hebben anderen veel meer tijd voor en er is al zoveel over te vinden op internet. De truc is om het simpel te houden en het rekenkundig aan te pakken bij een beoogd rendement van 8% op jaarbasis. Met mijn eerste geschreven optie op de Amerikaanse beurs ben ik nu de volgende fase in gegaan 🙂

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note