DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Dividend topmaand; Maandrapportage augustus 2021

Dividend topmaand; Maandrapportage augustus 2021

De portefeuille begint steeds meer vorm te krijgen. Er zitten nog wat schoonheidsfoutjes in als het gaat om mijn eigen criteria (Alibaba keert geen dividend uit en Vistra heeft nog geen dividendgroei laten zien). Maar de mix van hoog dividendaandelen en dividend groei aandelen bevalt uitstekend. Erg motiverend werken de honderden euro’s aan dividend die maandelijks worden ontvangen om deze vervolgens weer te beleggen in een bestaande positie en daarmee het dividend in de toekomst te verhogen. Optie strategieën gaan steeds mee onderdeel uitmaken van mijn rendementsdoelstelling van 8% op jaarbasis. De komende periode wil ik dit eens goed gaan monitoren voor mijn Nederlandse portefeuille waar ik met opties een jaarlijks rendement van 10% nastreef (koersrendement + dividendrendement + optierendement). Ik doe het alleen met aandelen die ik desnoods de rest van mijn leven in portefeuille wil houden en aan de andere kant kan het zo maar gebeuren dat je moet leveren zoals nu waarschijnlijk in december gaat gebeuren met Ahold, ASR en NN. Ik ga hier mijn geprognosticeerde rendement halen, en laat een ook ongerealiseerde winst liggen. Mogelijk zal ik put opties schrijven om de aandelen weer in bezit te krijgen voordat het dividend wordt uitbetaald in het voorjaar.

Opties

Wat betreft opties hanteer ik in principe twee strategieën. Ten eerste geschreven call opties op bestaande posities. Mijn jaarlijks rendement bestaat dan uit het dividendrendement + optie rendement +/- het koersrendement. Hierbij is het opwaartse koersrendement beperkt door de optie. Deze constructie werkt voor mij het beste bij aandelen met een lage volatiliteit en gedegen bedrijfsvoering. Ik streef een dividend + optie rendement per positie van 10% per jaar na. En de tweede strategie bestaat uit geschreven put opties op aandelen die ik best in portfolio wil opnemen tegen de uitoefenprijs -/- de ontvangen premie. Dit laatste zal vooral gebeuren wanneer de koers van het aandeel (ver) onder de uitoefenprijs uitkomt. Belangrijk hierbij is dat je voldoende cash achter de hand houdt om bij uitoefening ook daadwerkelijk te kunnen financieren. Zie hiervoor mijn uitgangspunten in een aparte blog. De opbrengsten van de geschreven opties worden herbelegd in dividendaandelen. De afgelopen maand zag mijn optieportefeuille er als volgt uit:

Zoals het nu loopt, ga ik mijn aandelen NN en Ahold allemaal netjes leveren op moment van de afloop van de optie en realiseer ik mij verwachte maximale opbrengsten zoals hier berekend. Ik laat op beide posities wel wat ongerealiseerde winsten liggen, maar dat past bij mijn risicomanagement. Ook mijn optietransactie in ASR gaat leiden tot levering van de stukken in September, waarbij ik 31 augustus nog wel even het interim dividend van €82 euro meepak. De volgende optietransacties heb ik in augustus uitgevoerd:

Philips viel een klein beetje tegen bij de 2e kwartaalcijfers waardoor de koers onder de €40 terecht kwam. Bij een koers van circa €38,50 begin augustus besloot ik om de putoptie te schrijven. Wat betreft mijn posities ASR en RDSA heb ik kortlopende call opties geschreven om extra rendement te realiseren. Voor beide posities heb ik het dividend op de aandelen meegepakt. Als 17 september de koers van ASR boven de €35 staat realiseer ik in anderhalve maand tijd een mooi rendement van 5,3% en lever ik de stukken in. RDSA heb ik slechts 17 dagen in bezit gehad en met een mooie minst van 66% oftewel €99 euro kunnen verkopen. Tot slot ook gehandeld in mijn ideale optieaandeel Unilever:

De geschreven put optie in juli heb ik nog geen maand later gesloten met een opbrengst van 57% oftewel €71. Niet slecht als extra inkomsten om te kunnen beleggen in dividendaandelen.

Resumerend: Begint het rendement met opties langzaam aan vorm te krijgen en ben ik blij met de premies die ik ontvang. In september zal ik hoogstwaarschijnlijk de aandelen van ASR tegen €35 euro moeten leveren, waarmee ik gelijk zo nodig de aandelen van Philips die ik tegen €39 euro moet kopen. Wanneer dit laatste gebeurd en de koers van Philips zit dan rond de €39 zal ik gelijk een call schrijven. Als Philips 17 september licht boven de €39 euro staat, mag ik de premie houden en schrijf ik een nieuwe put. Een calloptie op RDSA en Unilever schrijf ik pas weer bij een koers van respectievelijk €17,50 en circa €50.

Dividend

Een nieuw record in augustus, ware het niet dat Ahold in plaats van in augustus nu op 2 september zijn dividend uitkeert. September gaat dus echt een topmaand worden. De eenmalige dividendopbrengst van NHI in augustus heb ik nog meegenomen, maar zal volgend jaar ontbreken. Maar dan nog is augustus echt een topmaand met Omega Healthcare als topleverancier. Een aandeel met weinig dividendgroei, maar wel ruim 7% dividendrendement wat als versneller van het dividend gebruikt wordt om te investeren in posities met een grotere dividendgroei.

NaamUitkering 2021Uitkering 2020Opmerking
Bristol-Myers Squibb42Nieuwe positie
AT&T8926Bijgekocht
Verizon57Nieuwe positie
NHI68Eenmalig (verkocht)
Lowes186Bijgekocht
Abbvie6319Bijgekocht
Omega Healthcare114Nieuwe positie
Citigroup41Nieuwe positie
Diversen39Verkocht
Totaal 492€ 90€ 402 (+446%)
Ten opzichte van vorig jaar een hoop wisselingen
Voor de derde keer boven de €400 en richting de €500

Aankopen

In de maand juli heb ik de volgende aankopen gedaan:

NaamDatumAantalPrijsDividendpercentageDividend impact
TSN2/85$71,432,5%€7
LOW2/83$191,701,7%€8
MRK2/810$76,303,4%€22
AVGO2/81$485,503%€12
TSN2/813$71,822,5%€19
PNW4/82$77,624,3%€6
WBA9/875$47,504%€120
PNW9/88$804,2%€22
OHI13/810$34,627,7%€23
VZ18/86$55,754,5%€13
BABA19/84$162,75
Ook kleine aankopen dragen bij aan de dividendopbrengst.

Daarnaast heb ik 140 aandelen van Vistra Corp met een mooie winst verkocht ( €70 dividend ingeleverd). Het rendement/ risicoprofiel van dit aandeel past niet bij de positie van hoogste marktaandeel in mijn portfolio. Ik heb er alle vertrouwen in dat de ingeslagen weg in 2020 van Vistra in 2022 kan worden voortgezet, maar hier kleven de nodige risico’s aan vast. Derhalve teruggebracht naar een acceptabel percentage van mijn portefeuille. Samen met een kleine bijdrage via een storting en het het herbeleggen van ontvangen dividenden en ontvangen optiepremies heb ik weer een aantal mooie aankopen kunnen doen in augustus.

Ontwikkeling aandelenportefeuille

De totale portfolio bedraagt € 123.300 per 29 augustus 2021 met een verwacht jaarlijks dividend van €4.725

2 comments
 • Met recht een topmaand en gezien de uitkerende bedrijven voor herhaling vatbaar. Prima aankopen deze maand, MRK en PNW heb ik rond dezelfde tijd en prijs meegepakt.

  Bedankt voor de toelichting m.b.t. de opties, ik vind het een interessante strategie. Vooral de put optie variant zie ik mezelf t.z.t. wel gebruik van maken. Nadeel voor nu is dat ik dan cash moet aanhouden zolang de optie loopt.

  • Dat begrijp ik. Ik probeer de geldstromen een beetje te stroomlijnen tussen de geschreven puts en geschreven calls.

   Ik heb net de put Unilever december 44 geschreven. Voor minder dan 43 euro wil ik de stukken Unilever wel voor de komende 10 jaar in portfolio 🙂

   Worden gefinancierd met de opbrengst van de aandelen NN en/of Ahold die ik naar waarschijnlijkheid moet leveren in december.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note