DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Drukke maand met diverse mutaties; Maandrapportage november 2021

Drukke maand met diverse mutaties; Maandrapportage november 2021

Op black friday was het dan zover en schrokken de beurzen van een nieuwe Corona variant uit Zuid Afrika. Wat dit verder gaat brengen is afwachten, maar ik blijf lekker zitten en maandelijks bijkopen met nieuw geld en ontvangen dividenden. Ik ga de komende tijd ook eens kijken welke info ik van mijn porfolio wil laten zien. Gaat het nu om de waardeontwikkeling of wil ik meer de basisvariabelen van dividendgroei aandelen laten zien. Ik merk aan mezelf dat ik toch wel geobserveerd ben door de waardeontwikkeling op korte termijn, terwijl het om het lange termijn plaatje gaat van €12.000 dividend per jaar op moment dat ik stop met werken. Kortom; stof om over na te denken.

Met het afscheid van IRM en AT&T heb ik een beweging ingezet naar meer groei en minder dividendopbrengst op korte termijn. De grens van €5.000 dividendopbrengst op jaarbasis kan ik ook volgend jaar realiseren.

Ook kondigde DeGiro de kosten structuur en “gratis” te kunnen handelen op de Amerikaanse Beurzen (hier handel ik het meest). Dat daarnaast de valutakosten omhoog gaan van 0,1% naar 0,25% en per transactie €0,50 betaald moeten, kan je snel overheen lezen. Omdat ik mijn dividend voornamelijk in dollars ontvang en herbeleg in Amerikaanse bedrijven heb ik hiervoor een dollarrekening geopend en hiermee geen last meer van de valutakosten. Nieuw geld en dividend in euro’s gaan rechtstreeks naar mijn andere beleggingsrekening bij Interactive Brokers. Dus de portfolio bij DeGiro groeit nog alleen door koersrendement en herbelegd dividend.

Opties

De afgelopen maanden heb ik mij verder verdiept in opties en tot de conclusie gekomen dat ik zo nu en dan een optie zal schrijven voor extra rendement, maar de focus wel op aandelen blijft liggen. Ik heb mijn optie NN Group met een jaar doorgerold tegen een hogere uitoefenprijs. Zo blijf ik ook het komende jaar dividend ontvangen op NN Group en wordt de daadwerkelijke afrekening van de optiepremie wat doorgeschoven. Verder heb ik de rest van Nederlandse posities gesloten en de geschreven puts op ASR en Unilever met ruim 50% winst teruggekocht. Op dit moment heb ik dan ook alleen nog de NN Group in bezit. Tot slot circa $100 verdiend met opties op WBA.

Doorrollen van optie NN Group

Dividend

Met een opbrengst van ruim boven de €400 ben uiteraard tevreden. Waarbij ik al eerder heb aangeven dat het dividend van Omega Healthcare de minst zekere is. Wel wil ik proberen om minder aandelen te verkopen het komende jaar en daarmee de voorspelbaarheid van het dividend te verhogen.

NaamUitkering 2021Uitkering 2020Opmerking
AT&T7726Laatste maand
Verizon65Nieuwe positie
Citigroep42Nieuwe positie
Bristol Myers Squibb42Nieuwe positie
Lowes216Bijgekocht
Omega Healthcare134Nieuwe positie
Abbvie6730Bijgekocht
Diversen60Verkocht
Totaal€448 €122€326 (+267%)
Voor het laatst dividend van AT&T
Blijft toch mijn grootste bron van passief inkomen.

Aankopen

17 november heb ik 59 aandelen gekocht van Activision Blizzard (ATVI) tegen een koers van $64,54. Een gameaandeel wat ten eerste afgestraft is voor de vertraging van een aantal nieuwe releases van 2022 naar 2023 en ten tweede vooral de problemen rondom een vrouwonvriendelijke cultuur binnen het bedrijf. Diverse personen hebben het bedrijf verlaten, maar toch blijft het sudderen binnen het bedrijf. Zelf denk ik dat dit slechts impact heeft op korte termijn en de ijzersterke financiële positie zoals uit onderstaande sheet uit de Q3 2021 cijfers blijkt een goede bodem is voor toekomstige koersgroei. Het sentiment is er op dit moment even niet, maar voor mij een prima aankoopmoment voor de lange termijn.

Aandeelhouders die voor $100 zijn ingestapt kijken tegen een negatief rendement van circa 40%. Met een p/e van circa 18 voor een groeiaandeel is dit voor mij dus een mooi instapmoment. Het dividendpercentage is onder de 1%, maar het koersrendement moet het totale rendement voor de komende jaren boven de 10% per jaar uitbrengen.

ook Fastgraphs laat zien dat dit qua waardering een mooi moment is om in te stappen:

Tot slot heb ik ook op 17 november 125 aandelen van HP (HPQ) gekocht voor $30,96 n.a.v. van deze video van Fastgraphs . Nadat daarna de kwartaalcijfers ook nog beter waren dan verwacht en de verkoop van PC’s en printers uitstekend verloopt, steeg dit aandeel in korte tijd naar ruim $34. Het mooie van dit aandeel voor mij is dat het bedrijf zeer vriendelijk is voor de aandeelhouders met een royale dividenduitkering en aandelen inkoopprogramma’s. Dat het dividend met circa 25% is verhoogd is natuurlijk ook prima.

Voor beide aandelen is gebruik gemaakt van het momentum om aan te schaffen met enige vorm van marge wanneer het gaat om de waardering. Met nog geen 3% aandeel per stuk in mijn totale portefeuille relatief kleine posities.

Verkopen

De opgelopen koers van TSN heeft mij doen besluiten om 15 aandelen van TSN te verkopen tegen $82,43 om er 14 aandelen LYB voor terug te kopen tegen $91,93 per stuk. Per saldo een transactie met gesloten beurs, maar wel een beter verdeling in de portefeuille. Ook heb ik mijn positie in MRK met 20 stuks tegen $82,82 teruggebracht om een deel van de aandelen HPQ te kunnen financieren. Transacties waar deels winst op genomen is om het risicomanagement te verbeteren. Ook heb ik IRM verkocht.

4 comments
 • Dat is weer een prima maand geweest. Het doorrollen van de NN optie valt mij alleszins mee. Het lijkt nagenoeg kostenneutraal wanneer je het te ontvangen dividend meeneemt en daar komt het koersverschil nog bovenop.

  Heb je overwogen om call opties te schrijven op OHI? Vermoed dat je die bij DeGiro hebt dus zou je moeten overhevelen naar IB. Lijkt me een prima aandeel om extra premie mee op te strijken en wat je niet erg vindt e.v.t. te moeten leveren.

  Wat je stof tot nadenken betreft zou ik zeggen ga voor de basisvariabelen van dividendgroei. Dat sluit aan bij je einddoel van EUR 12.000 aan jaarlijks dividend. Daarbij is de waardeontwikkeling van je portfolio van ondergeschikt belang. De dividendgroei inzichtelijk maken kan ook helpen ter afleiding van de koerswinst op korte termijn. Wanneer dat geen doel op zich is hoef je het ook niet bij te houden.

  • Dag Henk,

   Ware het niet dat OHI tegen een hogere koers heb aangeschaft dan nu het geval is. Maar zeker interessant.

   Ga dat zeker overwegen om de focus te verleggen naar dividend, dividendgroei, p/e, uitkeringspercentage, aantal jaren dividendgroei en schuld.

 • Bijna 450 euro is toch echt wel heel erg mooi hoor. Wat een groei ook t.o.v. vorig jaar! Ook interessant om te zien hoe je blijft herbalanceren en af en toe winst pakt bij grotere koerswinsten.

  Interessant vind ik ook de verkoop van IRM t.o.v. de aankoop va OHI. Beide partijen blinken niet echt uit in hun dividend veiligheid toch?

  • Dag Mr. Robot wat betreft OHI verwijs ik graag naar deze analyse op:
   http://www.youtube.com/watch?v=-CQa4iW9Oog

   Op korte termijn wat dividendonzekerheid, maar op lange termijn kan dat best wel eens meevallen. Maar ik ben het met je eens dat OHI een te groot deel uitmaakt van van mijn dividendsom. Dus komende jaar maar veel andere aandelen kopen om dit percentage te verlagen.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note