DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Einde van het jaar; Maandrapportage december 2021

Einde van het jaar; Maandrapportage december 2021

De maand december is er een van reflectie en kijken wat er goed is gegaan en anders kan. Nu bijna 3 jaar later ben ik tot een aantal inzichten gekomen die bij mij horen en en wat het beste voor mij werkt:

InzichtGevolgActie
Ik handel veel en graagErg veel transactie en tijdsbestedingRust gebracht door niet meer te sturen op vermogensontwikkeling, maar stabiele dividendgroei. Handeldrift gehoor aan geven via schrijven van opties.
Edelmetalen levert geen duurzame bijdrage en zeer volatielGeen consistente dividend(groei) en kost tijd.Posities in december gesloten.
Draait om dividendgroei indien nog niet gepensioneerd.Alleen bedrijven selecteren die een constante dividendgroei laten zien gecombineerd met onderwaardering.Gebruik van tool en inzichten van Fastgraphs voor selectie aandelen.
Niet alleen gevestigde namen kopenBredere keuze en grotere kans op ondergewaardeerde aandelen.Gebruik van tool en inzichten van Fastgraphs voor selectie aandelen.
Draait om instapmoment (waardering)Overgewaardeerde aandelen keren op enig moment terug naar fair value wat rendementsverlies betekent.Wees geduldig. Gebruik van tool en inzichten van Fastgraphs voor selectie aandelen.
Opties gebruiken voor extra inkomstenHogere (gegarandeerde) inkomstenOpties blijven schrijven.
Blog zorgt voor inzicht en motivatieEindperspectief blijft helder en behapbaar.Blijven bloggen en rust in portfolio aanbrengen. Voorspelbaar zijn.
En waarschijnlijk mis ik er nog een paar.

De blog heb ik volledig opgeschoond en oude berichten verwijderd. Ook heb ik de bedragen verwijderd, omdat dit voor mij alleen maar afleid van het gewenste doel en de noodzaak van anonimiteit hierdoor minder wordt. Ik verwacht dat 2022 een rustiger jaar voor mijn portfolio wordt en vooral een uitbreiding van bestaande posities die goed gepositioneerd zijn om de komende jaren te gaan outperformen. Dit gecombineerd met een paar nieuwe posities. Maar goed dit dacht ik voor 2021 ook 😉

Als ik terugkijk naar het afgelopen jaar dan heeft mijn portfolio een ware metamorfose doorgemaakt en is alleen het fundament blijven staan, maar is de rest vervangen en opnieuw opgebouwd. Het rendement is prima, dividendinkomsten opgeschroefd en de meeste aandelen zijn aangeschaft tegen fair value of zelfs ondergewaardeerd. De tool van Fast Graphs heeft mij hierbij enorm geholpen.

Daarnaast heb ik ook mijn beleggingsplan bijgewerkt wat betreft de doelstellingen rondom de dividendinkomsten die ik de komende jaren verwacht. Deze heb ik redelijk conservatief ingestoken zodat het alleen maar kan meevallen.

Opties

Waar Unilever mijn favoriete aandeel is bij de Giro om opties op te schrijven is WBA dat bij Interactive Brokers. Kenmerkend is dat het aandelen zijn die vooral zijwaarts bewegen, een redelijk dividend uitkeren en welke ik prima in portfolio er bij kan hebben, maar als ik de stukken moet leveren er ook geen dag minder om slaap.

Op mijn 100 aandelen WBA had 6 december de volgende call optie geschreven WBA C51 31DEC21 tegen een premie van 69 dollar. Dividend in december ontvangen en als ik moet leveren in december tegen $51 dollar dan pak ik ook nog koerswinst mee. Komt de koers niet boven de $51 dan schrijf ik wederom een Call optie met een delta van 0.30. Wat mij betreft gevonden geld.

Een paar dagen later op 9 december heb de een put optie geschreven, te weten WBA P48 31DEC21 tegen een premie van 80 dollar.

Op 15 december 2021 zag mijn positie in WBA er zo uit.

Per 28 december was de koers $51,40 en heb ik de posities gesloten. Per saldo in een maand tijd $85 verdiend. Dit geld wordt gebruikt om te investeren in aandelen. 6 januari komt WBA met kwartaalcijfers en dan is het niet handig om een optiepositie te hebben omdat het dan alle kanten kan opgaan.

Wat betreft Unilever het ik de volgende put optie geschreven: UN P44 18FEB22 tegen een premie van €120. Bij de meeste optie schrijvers gaat het om een delta van 0.3. Neem je een hogere delta dan is de kans dat de optie uitgeoefend wordt te groot en kies je voor een lagere delta dan is de ontvangen premie het niet waard bij het bijbehorende risico.

En bij een koers van €30 euro op 15 december heb ik een put geschreven op Philips PHI P29 18MRT22 tegen een premie van €158. Voor €27,50 per stuk wil ik best 100 aandelen Philips in portfolio nemen als dat moet.

Zowel de optie van Philips als de optie van Unilever liggen als order al in het boek om een rendement van 75% te realiseren conform de strategie die ik volg.

Geschreven opties per 15 december 2021 bij Degiro

Dividend

Het dividend over december is een mooie opbrengst om het jaar mee af te sluiten. Wat betreft PWN en GOLD is dit het laatste kwartaal dat ik dividend heb ontvangen omdat ze inmiddels zijn verkocht.

NaamUitkering 2021Uitkering 2020Opmerking
WBA4215
Unilever42
Lockheed Martin49
Broadcom33
Global Payments10
Pinnacle West Capital74ondertussen verkocht
Johnson & Johnson3714
LyondellBasell79
Tyson Foods3314
Barrick Gold409ondertussen verkocht
Diversen111
Totaal€439 163€276 (+169%)
toch een mooie maand

Blijft toch mijn grootste bron van passief inkomen.

Aan -en Verkopen

December is een drukke maand geweest wat betreft mutaties. Ik heb de boel rigoureus opgeschoond. Een aantal aandelen C en JNJ verkocht om 10 aandelen van BABA bij te kunnen kopen tegen dit lage koersniveau. Met dank aan FastGraphs (een must voor iedere belegger, gericht op waardering met een portfolio wat mij betreft) heb ik een paar mooie aankopen gedaan die de komende 10 jaar meekunnen.

PNW verkocht door verslechterd toekomstperspectief en vervangen door AQN. Een Canadese Utility die een agressieve groeistrategie hanteert, maar de aandeelhouders niet vergeet.

Mooi dividendrendement en onderwaardering tov de normale marktwaardering voor dit bedrijf.

Nieuw in portfolio is ook CMI; een Industrial die aan al mijn eisen voldoet om lang in portfolio te blijven. Tevens lift ik hier mee op de de trend van CO2 reductie door zuinigere motoren. Maar ook profiteert dit bedrijf bij de infrastructurele werken die in de VS op het programma staan.

Niet ondergewaardeerd of overgewaardeerd, maar precies juist met potentie van 17% op jaarbasis de komende jaren.

Verder was ik nog niet klaar op de Canadese markt en heb ik ook MFC gekocht. Een verzekeraar die zich naast de Noord-Amerikaanse markt ook richt op de Aziatische markt. En daar zit wat mij betreft de groei de komende jaren.

Al aantal jaren ondergewaardeerd tov historisch perspectief. Maar ik heb de tijd en ontvang het dividend.

Tot slot blijf ik mij verbazen over de koersontwikkeling van BMY en daarom nog eens 20 aandelen gekocht voor $56. Deze onderwaardering moet toch een keer ophouden.

Misschien wel het meest ondergewaardeerde grote aandeel op het moment van aankoop (10 december).
1 comment

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note