DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
JNJ vervangen door SWK en UGI

JNJ vervangen door SWK en UGI

Johnson & Johnson is naast Microsoft misschien wel de meest veilige belegging wat betreft waardenbehoud in deze wereld. Dus ideaal voor de beleggers die al leven van dividend, zekerheid in de portefeuille zoeken of exposure naar de Health sector zoeken. In dit bericht neem ik je mee in mijn overwegingen en hoe ik (lees: ik) vorm geef aan mijn strategie om mijn beleggingsdoel te realiseren. De keuze van je beleggingen dienen voornamelijk gebaseerd te zijn op je doelstellingen, risicobereidheid en hoeveel tijd je nog hebt tot het doel. Als ik nu zeg een jaar of 25 was geweest, had ik een groot deel van mijn portefeuille niet gehad en had ik meer belegd in aandelen met een lage yield met een hoge jaarlijkse stijging van het dividend. Maar goed, die jaren liggen achter mij en dus kies ik meer voor een yield van minimaal 2% met een dividendgroei tussen de 5% en 15%.

Daarnaast beleg ik voornamelijk in aandelen die ondergewaardeerd zijn. Ondergewaardeerd in de vorm van een een lagere P/E dan 15 (de oranje lijn in Fastgraphs) of hoger als gevolg van een MOAT (blauwe lijn in Fastgraphs). Dus op basis hiervan dient de koers onder de oranje/blauwe lijn te zijn om in aanmerking te komen voor een aankoop.

Daarnaast maak ik gebruik van Simplysafedividends om de dividendzekerheid te bepalen. Deze dient toch wel minimaal 41 te zijn en hoe dichter ik bij financieel onafhankelijk naar minimaal 81. Dan wil ik er immers min of meer zeker van zijn dat de onderneming ook op de middellange termijn dividend kan blijven betalen.

Met dit in het achterhoofd mijn omschakeling van JNJ naar UGI en SWK.

Johnson & Johnson (JNJ)

JNJ is een aandeel wat ik ik al een tijdje in bezit had en nog niet volgens mijn huidige strategie was aangekocht. Elke dividendbelegger op internet heeft dit aandeel in portefeuille, dus dan zal het wel goed. Maar als je kijkt naar mijn aankoopmomenten (groene bolletjes in onderstaande grafiek), dan kocht ik ze op dat moment tegen een te hoge prijs en was er mogelijk een beter alternatief in de markt aanwezig. Ja, die was er met bijvoorbeeld ABBV en BMY als ik perse nog meer Health in mijn portefeuille wilde hebben.

De koers (zwarte lijn) volgt door de jaren heen de stijgende winst bijbehorende P/E van 15 (oranje) en P/E van 17,12 (blauw). Wanneer we de koers samen met de blauwe lijn doortrekken naar 31/12/2024 komen we uit op een koers van $194 en een jaarlijks rendement van 5,8%.

Uiteraard is de grote onbekende de verwachte winststijging van de analisten (voor JNJ ruim 10 verschillende).

bron: Fastgraphs

Voordeel van JNS is de bijna 100% zekerheid dat het dividend betaald wordt de komende jaren en een beta, in deze volatiele tijden, van 0,27 is ook niet verkeerd.

Bron: simplysafedividend

UGI (UGI)

Aangezien ik met Vistra (VST) maar een utility in bezit heb, is er ruimte voor een tweede. Waar VST op een breed scala van energieopwekking werkzaam is, richt UGI zich op gas. Wanneer we naar de waardering kijken dan valt op dat de koers van UGI vanaf 2001 t/m 2015 de winstontwikkeling volgde om daarna tussen 2015 en 2019 zwaar overgewaardeerd te zijn. Had jij op de top van 2018 gekocht dan zat je nu met een gemiddeld jaarlijks rendement van -/- 12,3%.

Had je op een ondergewaardeerd moment, zeg 2009 gekocht, dan had je tot vandaag een gemiddeld jaarlijks rendement van 8.9% gerealiseerd. Past prima bij mijn doelstellingen.

Nu is er dus weer een moment gekomen waar UGI zichtbaar ondergewaardeerd is volgens de systematiek die Fastgraphs hanteert. Door nu te kopen en ervan uit te gaan dat UGI presteert conform de verwachtingen van de analisten en weer uitkomt op een P/E van 15 per 31/12/2024 dan is het verwachte jaarlijkse rendement 23,7% bij een koers van $53.

bron: Fastgraphs

Daar komt bij dat UGI net als JNJ een maximale score aan dividendzekerheid heeft, vergelijkbare dividendgroei, maar een veel hoger aanvangsdividend. De beta is wel hoger en ligt gelijk aan het gemiddelde van mijn portefeuille.

Bron: Simplesafedividends

Stanley Black & Decker (SWK)

Daarnaast heb ik ook een openingspositie ingenomen in SWK op het moment dat ook dit aandeel in ondergewaardeerd territorium is gekomen. Waarom SWK ├╝berhaupt een goede belegging is, en wat ze precies doen, heeft mijn collega belegger de kleine kapitalist perfect uitgewerkt. Nu de koers rond de $139 staat, is er weer een perfect instapmoment gekomen met een marge of safety. Wanneer de analisten de winstverwachtingen naar beneden gaan bijstellen zal het verwachte rendement ook dalen. Maar bij een P/E van 15 op 31/12/2024 wordt een koers verwacht van $220 wat gelijk staat aan een gemiddeld jaarlijks verwacht rendement van 20%.

Bron: Fastgraphs

Ook SWK is een aandeel waar het dividend geborgd is met een score van 90.

Bron: Simplysafedividends

Samenvattend

Met de vervanging van JNJ door UGI en SWK kies ik voor een hogere beta, hoger risicoprofiel met een kans op een jaarlijks rendement van +20% in de komende jaren t.o.v. van een verwacht rendement 5,8%. De komende maanden wil ik deze posities bij deze of lagere koersen uitbreiden. Uiteraard zijn er 101 scenario’s te bedenken dat het toch anders gaat uitpakken. Op basis van de koersontwikkelingen van UGI en SWK zie ik wel dat het handig is om overgewaardeerde aandelen ook daadwerkelijk te verkopen om deze terug te kopen wanneer deze weer ondergewaardeerd zijn. Ik denk dat veel beleggers in groeiaandelen over de afgelopen maanden hier over mee kunnen praten.

Wat vind je van deze omwisseling?

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note