DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Lente & dividenden; Maandrapportage maart 2022

Lente & dividenden; Maandrapportage maart 2022

Ook in maart werd het nieuws gedomineerd door de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. Economische impact op de grondstofprijzen, inflatie en aandelenprijzen. Dit zijn de omstandigheden dat je blij bent met een strategie en doelstelling. Ik klik even op mijn beleggingsplan pagina om te weten waarvoor ik het doe en wat ik wel of niet moet doen. Het brein geeft aan dat er grote kansen liggen bij aandelen die met 70% zijn gedaald. Maar als het geen dividendgroei aandelen zijn, vallen ze gelijk af.

Elke maand neem ik dit overzicht op om veranderingen te monitoren. Wat betreft de dividend safety score verdeling streef ik de komende jaren een maximaal percentage van onveilige dividendbeleggingen van 5% en maximaal 20% voor grensgevallen. Het dividend groeipercentage geeft een indruk wat er mogelijk is met de huidige portfolio op basis van de afgelopen 5 jaar. Het streven hierbij is om dit omhoog te brengen met de aankopen. Zonder rating betreffen mijn aandelen in NN Group en Ahold Delaize.

Soms dalen de aandelen zo snel en komt het handelaarsbloed toch weer bij mij naar boven en kon ik de afstraffing van Alibaba niet aanzien. Maar uitbreiding wil ik ook niet omdat ik mij focus op dividenden. Dus wat doe je dan? Vlug erin en eruit en met de winst wat dividend bijkopen. Zo gezegd zo gedaan:

Dividendinkomsten

Maar liefst 12 bedrijven hebben dividend uitgekeerd in de maand maart. Stuk voor stuk bedrijven die jaarlijks het dividend verhogen.

NaamDividenduitkering Dividendverhoging t.o.v. vorige uitkering
LyondellBasell56
Lockheed Martin50
Manulife47
Unilever43
T. Rowe Price40
Broadcom40
Vistra45
Cummins33
Tyson Foods33
Johnson & Johnson33
Global Payments10
Skyworks Solutions10
Totaal + mutatie tov vorig jaar€440+€289 (+52%)
Mooie spreiding tussen verschillende aandelen
Weer een maand boven de €400

Dividend safety

De dividend safety is een belangrijke graadmeter om in te schatten of een bedrijf geacht wordt om ook in de toekomst het huidige dividend uit te kunnen betalen. Vooral belangrijk als het dividend onderdeel gaat uitmaken van mijn passieve inkomsten. Op dit moment zitten 10 bedrijven in de hoogste categorie. Dit is er 1 meer dan vorige maand door de vervanging van JNJ door SWK en UGI. Nog meer spreiding in de hoogste categorie.

Dividendveranderingen

Tickerhuidig dividendtoekomstig dividendverandering% verandering
BBY$2,80$3,52$0,7226%
MED$5,68$6,56$0,8815%
.
Double digit growth always fine!

Aan -en Verkopen

Door eigen inleg te combineren met ontvangen dividend en optiepremies zorgt er stilletjes voor dat de portefeuille geleidelijk blijft groeien om vervolgens weer meer dividend te ontvangen. De volgende aankopen heb ik in maart gedaan:

TickerNNCMEDUNA
Aantal aandelen256215
Dividendpercentage6,25%3,09%3,52%4,38%
5-jaars dividendgroei6%37%40%6%
Pay-out ratio42%20%41%65%
Credit ratingBBB+BBB+N.B.A+
P/E (FFO) ratio8,38,51215,4
Dividend SafetyN.B554575

Voor de komende maand wil ik vooral mijn bestaande posities uitbreiden met enige vorm van onderwaardering.

Opties

De beurscorrectie en onzekerheid van in de afgelopen periode is voor beleggers die putopties schrijven top. Beleggers worden onrustig, volatiliteit stijgt en daarmee ook de optiepremies. Ook voor mij is het dan zaak om het hoofd cool te houden en te handelen. Zo renden alle beleggers in de verzekeraars begin maart allemaal tegelijkertijd naar de uitgang met sterke koersdalingen tot gevolg. Echter de business van ASR heeft helemaal niet zoveel last van de oorlog. Dus voor 2 maart schreef ik de volgende strategie uit:

Zoals beschreven in mijn optiestrategie sluit ik mijn positie bij het realiseren van 75% rendement. Om emotionele beslissingen te voorkomen leg ik mijn terugkooporder na het schrijven van de optie gelijk vast in het orderboek. Zoals hieronder blijkt is alles via het boekje verlopen en kon ik €222 bijschrijven op mijn bankrekening.

Ook op het aandeel Unilever heb ik weer een optie geschreven. Bij UNA speelt het verhaal dat de markt bang is dat de gestegen grondstofprijzen niet 1 op 1 doorberekend kunnen worden en de marges voor UNA onder druk komen te staan. Een reële angst wat geleid heeft tot een koers daling van €44 naar circa €40. Nu heb ik de volgende optie geschreven en scenario uitgewerkt:

Het mooie is dat ik met deze ontvangen optiepremie gelijk 15 aandelen Unilever heb gekocht waarvoor ik de komende 2 jaar ook nog dividend op ontvang. Per saldo weer een interessante maand wat betreft de optiehandel. Alles bij elkaar ziet mijn optieportefeuille per 20 maart 2022 als volgt uit:

1 comment
  • Firing on all cylinders! Zoals ze zo mooi in het Engels zeggen.

    Mooi om je resultaten te zien op zowel dividend als optie gebied.

    Lekker bezig!

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note