DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage april 2021

Maandrapportage april 2021

In maand april deden vooral mijn cryptomunten het erg goed en zit ik op een rendement van ruim 200% in een paar maanden. “had ik maar…….”. Vooralsnog is het meer een casino dan echt een belegging, maar zolang de twintigers er bakken met geld naar toe brengen en niemand verkoopt gaan de koersen nog wel een tijdje door. Ik blijf lekker zitten en hoop niet als laatste van de dansvloer te vertrekken als de muziek stopt.

Verder heb ik een abonnement genomen op Fast Graphs. Als je net als ik er in gelooft dat de koers op termijn telkens weer terug gaat naar zijn gemiddelde P/E ratio is dit een prima tool om te bepalen of je niet te hoog instapt of dat je juist (met marge) een positie inneemt. De youtube filmpjes van Chuck, een van de oprichters, geven heel veel inzichten. Zo ben ik er achter gekomen dat ik eigenlijk op de verkeerde momenten in Unilever ben gestapt en gewoon wat meer geduld moest hebben. Dit scheelt rendement voor nu en in de toekomst. Met een verwacht rendement nu van circa 6% voor de komende 3 jaar ben ik voor nu tevreden (zie plaatje hieronder). Ook omdat ik van plan ben bij enige overwaardering een optie te gaan schrijven op Unilever voor extra rendement.

Aandelen met potentie volgens dit programmaatje zijn o.a. BMY, ABBV en BABA. En daar zit ik dan ook vol in. Wat ik geleerd heb de afgelopen tijd is dat wanneer van een aandeel een relatieve onderwaardering heeft en de onzekerheid zit in de markt door een eenmalige gebeurtenis dit tot verkoopdruk leidt en een overreactie van de markt en mooie koopkansen biedt. Ipv met kleine bedragen stap ik hier voortaan vol in (max 5% van portfolio). Voorbeelden voor mij in afgelopen 2 jaar zijn geweest : Qualcomm, Abbvie en Intel. Stuk voor stuk kwaliteitsaandelen die even niet op de verlanglijstjes stonden van beleggers. Een dergelijk aandeel voor de komende 3 jaar denk ik gevonden te hebben in Vistra. Nu is het wachten op de volgende kans en tot die tijd spaar ik wat cash om hier klaar voor te zijn.

Unilever: groene bollen zijn mijn aankoopmomenten boven de gemiddelde PE

Dividend

Het maanddividend over april 2021 zorgt ervoor dat het dividendoverzicht gedomineerd wordt door de kleur groen met ruim €400 euro aan dividendinkomsten. Zo lijkt het of ik bijna geen dividend heb ontvangen in de jaren 2019 en 2020. Maar het is telkens weer extra motiverend als de Y-as omhoog gaat. Ahold betaalt eind april nog €0,40 per aandeel en heb ik gemakshalve alvast meegenomen. Met deze €421 euro koop ik in een keer bij een dividendpercentage van 3,5% een jaarlijks bedrag in van €17,5 zonder er iets voor te hoeven doen. Kijk daarvoor zijn we begonnen met dividendbeleggen.

NaamUitkering 2021Uitkering 2020Verschil
Kimberly Clark7
Broadcom18126
Iron Mountain522131
AHold80
Bristol Meyers Squibb6nu in mei
Cisco1711
PPL361224
Yamana Gold1616
Sibanye-Stillwater183183
Kirkland Gold1616
Diversen036-36
Totaal€425€98 € (+333%)
april 2021 is nu al de recordmaand van 2021
2021 begint gelijk goed

Aankopen/Verkopen

:

  • Abbvie 27 stuks voor $104,40 per stuk met een jaarlijkse dividendimpact van €118
  • Barrick Gold 60 stuks voor $19,96 waardoor jaarlijks dividend stijgt met €18
  • Vistra Corp 340 stuks voor $17,75 met een impact op jaarlijks dividend van €171
  • PPL (Verkoop) 103 stuks voor $28,83 waarmee jaarlijks dividend daalt met €143

Abbvie is een aandeel wat volgens de kenners die sturen op waardering aanmerken als sterk ondergewaardeerd. ook de tool die ik gebruik komt maar liefst uit op een onderwaardering op basis van verwachte kasstromen van circa 45%!. Dit is een percentage voor een gerenommeerd bedrijf als dit wat ik niet kan negeren. uiteraard zijn er uitdagingen met aflopende patenten en de schuldenberg. Maar een huidig dividend van bijna 5% en de verwachting dat het pay-out percentage is gedaald naar 47% in 2024 hebben mij doen besluiten om dit aandeel, tot mijn maximale exposure bij aankoop van 5%, bij te kopen. Ook Fast Graphs laat een dergelijk beeld zien:

dubbele cijfers rendement de komende jaren verwacht.

Barrick gold is een aankoop geweest om de GAK naar beneden te krijgen. Er is voldoende ruimte bij een pay-out percentage van ronde de 25% om het dividend te verhogen en voor 2021 is er als een extra eenmalig dividend aangekondigd. De kaspositie is hoger dan de schuldpositie en met positieve kasstromen bij de huidige goudprijs ziet het er zonnig. Maar de enige echte driver voor dit aandeel is de goudprijs en daar moet je een visie bij hebben voor een termijn van 5 tot 10 jaar om bij al die volatiliteit rustig te blijven.

wat betreft mijn mutatie van PPL naar Vistra zie mijn aparte post hier.

Ontwikkeling aandelenportefeuille

De stijgende trend zet zich voort.

De totale portefeuillewaarde is per 14 april €112.450. We komen los van de 100K en bewegen omhoog. Het dividend blijft rond de €3.000 hangen. Met beide ontwikkelingen ben ik dik tevreden.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note