DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage april 2022

Maandrapportage april 2022

April is een maand geweest waar ik twee snel opgelopen posities (deels) heb verkocht. Om vervolgens de vrijgevallen gelden te herbeleggen in reeds bestaande, ondergewaardeerde posities. Ook op het gebied van opties heb ik weer wat gedaan. Kortom een maand met voldoende transacties om in deze maandrapportage te behandelen. Eerst een korte samenvatting vanuit SimplySafeDividends:

Elke maand neem ik dit overzicht op om veranderingen te monitoren. Wat betreft de dividend safety score verdeling streef ik de komende jaren een maximaal percentage van onveilige dividendbeleggingen van 5% en maximaal 20% voor grensgevallen. Het dividend groeipercentage geeft een indruk wat er mogelijk is met de huidige portfolio op basis van de afgelopen 5 jaar. Het streven hierbij is om dit omhoog te brengen met de aankopen. Zonder rating betreffen mijn aandelen in NN Group en Ahold Delaize. Het is iets slechter dan de vorige maand door onder andere toch nog wat aankopen in OHI.

Dividendinkomsten

Deze maand heb ik van 6 bedrijven een dividend mogen ontvangen. HPQ voor de laatste keer, maar daar is met de aankoop van UGI al een vervanger gevonden voor het komende jaar. Stuk voor stuk aandelen die de komende jaren gestaag zullen doorgroeien door het verhogen van het dividend.

NaamDividenduitkering Dividendverandering t.o.v. vorige uitkering
Ahold Delaize91
Mercks65
Store Capital70
Vici56
Best Buy40
HP28
Totaal + mutatie tov vorig jaar 350-/-€71 (-/-17%)
Mutaties in de portfolio hebben geleid tot daling dividend in deze maand

Als we kijken naar de dividendontwikkeling in april t.o.v. van het vorige jaar zien we een lichte daling als gevolg van transacties in de portefeuille. Hoe volwassener de portefeuille wordt, des te minder dit zal gebeuren en jaarlijks een stijging gerealiseerd zal worden.

Daling t.o.v. vorig jaar maar stijging t.o.v. januari

Dividend safety

De dividend safety is een belangrijke graadmeter om in te schatten of een bedrijf geacht wordt om ook in de toekomst het huidige dividend uit te kunnen betalen. Vooral belangrijk als het dividend onderdeel gaat uitmaken van mijn passieve inkomsten. Op dit moment zitten 10 bedrijven in de hoogste categorie. Voor nu is het een mooie mix tussen safety en de hoogte van het dividend.

Dividendveranderingen

Tickerhuidig dividendtoekomstig dividendverandering% verandering
Geen verhogingen in April
.

Aan -en Verkopen

Zoals aangekondigd, heb ik wat aandelen verkocht. Ten eerste heb ik mijn positie is Lockheed Martin gehalveerd en ruim 30% winst in een paar maanden bijgeschreven. Zoals uit onderstaande analyse blijkt, lijkt LMT weer enigszins overgewaardeerd te zijn. Bij een nog hogere stijging verkoop ik ook de rest en bij een daling zal ik niet twijfelen om bij te kopen. Dit is precies het voorbeeld van het spel wat ik wil spelen met onderwaardering en overwaardering met ondersteuning van de tool van Fastgraphs.

Bron: FastGraphs

Ook HPQ heb ik 7 april verkocht nadat Buffett een groot belang had aangekocht. Koers stijgt dan meestal heel hard door “Buffett volgers” om daarna weer te corrigeren. Voor $40,31 heb ik mijn volledige positie verkocht. Gekocht op 17/11/2021 voor $30,96. Een mooi rendement op deze korte termijn om te herbeleggen in aandelen die in mijn ogen meer ondergewaardeerd zijn dan HPQ.

Dus de verkoopopbrengsten van HPQ en LMT gecombineerd met, nieuwe inleg, ontvangen dividend en optiepremies maken dat ik diverse posities in april heb kunnen uitbouwen. De volgende aankopen heb ik in april gedaan:

TickerCMIOHIMFCBBYSTORSWKSVICISWKUGILOWAD
Aantal aandelen31631040103815601015
Dividendpercentage2.9%10%4,9%3,67%5%1,85%4,82%2,2%3,77%1,58%3,2%
5-jaars dividendgroei7%2%9%20%6%14%n.b.6%8%18%11%
Pay-out ratio38%85%34%30%73%21%76%27%50%25%50%
Credit ratingA+BBB-ABBB+BBBn.b.BBAn.b.BBB+BBB
P/E (FFO) ratio11,58,357,710,714,210,216,111,910,815,112,5
Dividend Safety98404980706850909993nb

Als ik naar dit overzicht aan aankopen kijk, zie ik een mooie mix van dividend, dividendgroei, dividend safety en sectoren. De rode draad is de enige mate van onderwaardering bij aanschaf.

Opties

Ook inde maand april heb ik weer gehandeld in opties. Belangrijkste voor mij is om niet overmoedig te worden, houden aan het plan en het risicomanagement op orde te houden. Risicomanagement betekent voor mij dat wanneer door enorme koersdalingen zich voordoen ik de aandelen die ik geleverd krijg; 1) kan betalen, 2) ook wil hebben. Hiervoor is het van belang dat ik de looptijd van de opties spreid in de tijd.

Conform mijn optiestrategie heb ik mijn positie in Just Eat Takeaway met een opbrengst van 75% oftewel €95 gesloten:

Daarnaast heb ik twee nieuwe posities geopend. Wederom een positie in Philips. Beleggers houden nu eenmaal niet van onzekerheden bij producten die tot claims kunnen leiden. Zelf denk ik dat dit nu voldoende in de koers is in geprijsd. Als de koersen nog verder dalen, wil ik best Philips kopen voor €24,39 (26 -/- 1,61).

Daarnaast ook een positie ingenomen in SBM. Wat mij betreft staan alle seinen op groen om richting de €20 te gaan. Mooie opdracht van Exxon gekregen, hoge olieprijs waardoor meer olievelden voor ontwikkeling in aanmerking komen. Het besef dat we nog niet zonder fossiele grondstoffen kunnen. Maar ook de analisten die een hogere koers dan €15 euro voorspellen. De tijd gaat nu in mijn voordeel werken en langzaam aan verdwijnt de tijdswaarde uit deze optie. Maar als het dan echt moet, wil ik ook deze aandelen best in portefeuille hebben voor €13,2 (15 -/- 1,80). De totaal ontvangen optiepremie van €521 is gelijk geïnvesteerd in dividendaandelen.

Op de valreep ook een calloptie op mijn aandelen NN Group geschreven. door nu €247 in mijn zak te steken heb ik de verplichting op mij genomen om 17 maart 2023 100 aandelen leveren voor €50 per stuk. Wil ik best doen om naast het dividend en deze optiepremie ook een koersresultaat van €300 te realiseren als de koers dan boven de €50 euro staat.

Alles bij elkaar ziet mijn optieportefeuille per 29 april 2022 als volgt uit, waarbij de putoptie van NN mogelijk op korte termijn de 75% rendementseis aantikt en gesloten wordt:

Tijd is mijn vriend en laat langzaam de premie eruit lopen.

1 comment
  • Lekkere maand DP! Vooral je optiehandel springt in het oog. Goed dat je er zo transparant over rapporteert. Ik doe er nog steeds veel te weinig mee. Ga zo door!

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note