DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage februari 2020

Maandrapportage februari 2020

De komende maanden zijn wat mij betreft de stilte voor de storm en blijf ik trouw mijn cashpositie aanvullen. Ik heb het al eerder aangehaald bij reacties op artikelen bij andere blogs, maar de koersen kunnen zo maar in een paar maanden halveren en meer. Wat mij betreft zal de enorme schuldenberg van Amerika de grote katalysator zijn die de wereldeconomie onder druk gaat zetten. De directe aanleiding kan van alles zijn. Maar als het vertrouwen van bedrijven en consumenten afneemt, nemen de bedrijfswinsten af en dalen de aandelenkoersen (hele korte analyse in 3 stappen).

Maar met dit in het achterhoofd is dus de vraag “en nu”?

Daar zijn meerdere opties voor en de mix aan maatregelen waarvoor ik kies is er een van beleggen in goud/zilvermijn bedrijven, cashpositie uitbreiden en mij voorbereiden door een top 10 lijstje te maken van aandelen die ik echt wil hebben als het scenario zich voordoet dat de koersen halveren of erger. Dat het erger kan, mag je vragen aan aandeelhouders begin jaren 2000 van o.a. kpn, ing, upc etc… Maar tegelijkertijd zal ik naast het opbouwen van de cashpositie hier en daar ook nog blijven kopen omdat ik toch wil dat de portefeuille blijft groeien en de grafiekjes een stijgende trend laten zien.

Dividendinkomsten

De onderstaande bedrijven hebben in totaal €60,- euro bruto aan dividend uitgekeerd. Voor het eerst een volledig jaar dividend mogen ontvangen. SPG is de nieuwkomer die ruim 25% voor zijn rekening neemt. In maart gaan we voor het eerst naar stijging ten opzichte van vorig jaar kijken. En die zal procentueel voor maart een klapper betekenen.

CompanyDividenduitkering(afgerond)
Abbvie € 20,-
AT&T€ 19,-
AO Smith€ 4,-
Simon Property Group€ 17,-
Totaal€ 60,-

Aankopen

Deze maand geen aankopen gedaan. Wel is het gelukt om €1.000 over te maken naar beleggingsrekening om de oorlogskas te spekken.

Dividendverhoging

ADM maakte begin van de maand nog een kleine dividendstijging van 2,86% bekend waardoor mijn dividendopbrengst marginaal stijgt. PPL een kleine stijging van 0,6%. CSCO ook een kleine stijging van 2,9%. Beperkte stijgingen die wel de inflatie compenseren. Tot slot een 2% stijging voor het dividend van mijn aandelen MMM. Eerlijk gezegd mag het van wel wat hoger en zie ik het als een signaal dat de economie aan het afkoelen is en bedrijven voorzichtiger worden. Extra reden om de cashpositie uit te breiden,

Waarde aandelenportefeuille

De waarde van de portefeuille is gestegen tot 26.660 per 22 februari 2020

7 comments
 • Je februari dividend belooft veel goeds voor de rest van het jaar, want FEB is vaak 1 van de laagste maanden in het jaar qua dividendinkomsten. AbbVie en SPG zijn voor mij ook belangrijke betalers in februari 🙂

  • februari is ok, maar de maart cyclus is de topper. Februari gaat wel beter worden want als SPG blijft dalen dan wil ik hier eind maart wel weer een plukje van oppikken.

  • Het afgelopen jaar heb ik vooral in diversificatie en ondergewaardeerde aandelen belegd. De komende tijd zal ik bij lagere koersen dan mijn aankoopkoersen bijkopen. Verder wil ik in kwaliteit gaan investeren tegen fair value. De kans dat ik deze aandelen ooit krijg is klein. Het gaat dan om (in willekeurige volgorde):

   # Amazon
   # Caterpillar
   # Clorox
   # Kimberly Clark
   # Lowe
   # Microsoft
   # Pepsico
   # Texas instruments

   En dan ook nog een paar Europese dividendbetalers, maar daar heb ik mij nog niet in verdiept.

   • Mooie lijst hoor! Clorox zou ik ook dolgraag hebben maar blijft erg duur.

    Er zijn trouwens aardig wat goede Europese Dividend aandelen. Ik heb onlangs een positie gestart in Novartis en Danone. Daarnaast is ook Unilever nu redelijk goed geprijsd. Ahold is ook een mooi dividend aandeel. Ik heb ze allemaal in mijn portfolio.

 • Al met al is het een interessante maand geworden. Goed dat je je cashpositie hebt uitgebreid, komt nu mooi van pas. De dividendverhogingen zullen dit jaar vermoedelijk iets lager worden. In jouw portfolio heb je echter al een mooi dividendrendement van meer dan 4%. Goud- en zilver vielen mij tegen. Dat wordt veel gebruikt als verzekering van de portefeuille en daar lijkt nu aanspraak op te worden gemaakt. Aangezien ik verwacht dat centrale banken extra gaan stimuleren zie ik die dip als tijdelijk en dus ook in goud- en zilver zijn er nu koopkansen.

  • Mee eens. Eerlijk gezegd had ik gehoopt dat de beurscorrectie nog een paar maanden gerekt had kunnen worden en ik echt 5000 euro cash had staan. Bij deze dalende koersen blijf ik nu elke maand bijkopen en zal de cashpositie weer opgebouwd worden als de algemene tendens is dat de beurzen overgewaardeerd zijn.

   Dit laatste is wel een belangrijke les geweest.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note