DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage juni 2020

Maandrapportage juni 2020

Vanaf juni is het nu ook mogelijk om de mutaties in mijn portefeuille bij te houden door naar de pagina “Mutaties” te gaan: http://dividendportfolio.nl/?page_id=2403 . Uiteraard is dit geen beleggingsadvies, maar geeft slecht inzicht in de aan -en verkopen die ik gedurende de maand doe. Verder zijn de dividendinkomsten voor deze maand weer bekend en kan ik mijn maandrapportage weer publiceren. Juni is een maand waarin de meeste aandelen weer lekker gestegen zijn en de aandelenportefeuille weer in het groen is beland. Ook verschijnen er steeds meer berichten dat de beurzen overgewaardeerd zijn, maar zolang de centrale banken voldoende maatregelen blijven nemen en de beleggers daarop vertrouwen kan het zo nog wel even blijven. Of…. gaan de Q2 cijfers echt tegenvallen, gaat de handelsoorlog tussen de VS en China een nieuwe fase in, gaat Noord Korea onverwachtse dingen doen of gaat COVID-19 toch niet zo uitpakken als we nu verwachten. M.a.w. er hoeft maar iets te gebeuren en de beleggers worden nerveus en zetten de koersen lager. Zelf speel ik daar op in met een putspread op de AEX.

Dividendinkomsten

De onderstaande bedrijven hebben in totaal maar liefst € 132 euro bruto aan dividend uitgekeerd. SPG keert normaal gesproken uit in de maand mei, maar heeft dit in verband met de Covid-19 uitbraak uitgesteld naar juni. Een dividendverlaging was te verwachten. Voor mij geen reden om te verkopen, omdat het dividendrendement nog steeds redelijk is en ik op termijn weer dividendstijgingen verwacht. Grote tegenvaller is uiteraard Shell met hun dividendverlaging. Verder is mijn portefeuille (vooralsnog) niet geraakt door dividendverlagingen. En daar ben ik wel blij mee.

CompanyDividenduitkering
3M16
Archer Daniels Midland11
Exxon Mobil30
Johnson & Johnson 9
Pepsico 8
Qualcomm9
Raytheon 8
Royal Dutch Shell 8
Unilever14
United Health Group 7
Walgreens Boots Alliance12
Totaal132

Aankopen/ Verkopen

De strategie is in principe aankopen en blijven zitten waar je zit. Wat betreft SPG heb ik toch besloten om de helft van mijn positie met een positief resultaat te verkopen. Door de Corona crisis heb ik mijn gemiddelde aankoopkoers (GAK) naar beneden gedrukt door tegen steeds lagere aankoopprijzen bij te kopen. Nu ben ik op het punt gekomen dat de koers boven de GAK ligt en de positie derhalve weer naar normale proporties gebracht kan worden. Vandaag 8 juni 2020 hangt de mogelijke dividendverlaging nog boven de markt en kan er zomaar een 2e ronde Corona uitbreken. Achteraf kunnen we zien of dit een goede beslissing is geweest. Maar de positie in mijn portefeuille en daarmee het risicoprofiel is te hoog geworden en teruggebracht naar een normale weging voor een niet-kernaandeel. Zelfde heb ik een dag later gedaan met ViacomCBS. De S&P500 is op dit moment overgewaardeerd en hierdoor heb ik weer cash beschikbaar om bij een volgende correctie wederom daar waar nodig de GAK naar beneden te krijgen.

Transacties SPG
Transacties VIAC

BMY is een reguliere aankoop van een positie waarbij de waarde onder de € 1.000 ligt en de aankoop onder de GAK ligt. Verder IDVY omgeruild voor IMEU omdat enerzijds de TER lager is (0,12% vs 0,4%) en ik liever een brede ETF heb gericht op Europa. Doordat ik deze maandelijks zonder kosten kan aankopen bij De Giro ben ik voornemens om maandelijks in deze ETF een plukje te kopen om mijn exposure in Europa te verhogen.

Tot slot heb ik mij ingedekt tegen een 2e correctie dit jaar door een optie combinatieorde op de AEX te hebben uitgevoerd. Maximaal verlies €800 en maximale winst €1.200. Bij een scherpe daling van de AEX denk ik overigens dat ik mijn geschreven PUT door rol naar een lagere uitoefenprijs. Maar dat zijn uitdagingen voor later.

Samengevat gaat het dus om de volgende mutaties in de portefeuille:

  • Bristol Myers squibb 5 stuks ad. $60,45 met een jaarlijks dividend van €8
  • Simon Property Group -/- 16 stuks voor $91,62 waardoor het dividend daalt met €119
  • ViacomCBS -/-55 stuks voor $26,38 verkocht en een dividenddaling van €46
  • IDVY 49 stuks verkocht voor €17,00 per stuk met een jaarlijks dividenddaling van €60
  • IMEU 60 stuks voor €22,97 met een jaarlijks dividend van €40

Waarde aandelenportefeuille

De waarde van de dividendportefeuille is sterk toegenomen en bedraagt per 20 juni € 37.165.

1 comment
  • Mooie maand weer, we delen maar liefst 8 bedrijven deze maand dus onze portfolio’s lijken behoorlijk op elkaar. Ook qua totalen doen we niet veel voor elkaar onder, leuk!

    Ik wacht ook nog op spanning wat SPG nu gaat doen, het is voor mij een van de kleinste posities naast DIS dus het zal niet een significante invloed hebben op mijn jaar totaal.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note