DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage juni 2021

Maandrapportage juni 2021

De maand juni is een maand met veel transacties. Rode draad: winst (durven) nemen. De rapportage is dan ook wat langer dan anders. Afbouwen van de goud -en uraniumposities ten gunste van de positie in dividendaandelen. Ook is afscheid genomen van 3M en CSCO. Maar ook van GOEV en PLTR. Zonder mezelf aangemeld te hebben, ben ik er wel blij mee op dat ik voor het eerst ben meegenomen in het maandelijkse overzicht van dividendbloggers bij DividendDiplomats. Een blog die door een groot aantal beleggers regelmatig wordt bezocht. Toch weer een extra motivatie om door te gaan.

Dividendaandelen

Zoals gezegd heb ik afscheid genomen van 3M en mijn winst gepakt, maar wel jaarlijks dividend ingeleverd. De groene bollen geven de aankoopmomenten (onder historische P/E ratio) weer en de rode bol (boven P/E ratio) het verkoopmoment. Op basis van de winstverwachtingen van analisten tot eind 2023 en de historische P/E wordt bij de huidige koers een jaarlijks rendement verwacht van 7,6%. Bij CSCO is het nog duidelijker; rekening houdend met een gebruikelijke P/E ratio en de winstverwachtingen van de analisten (die meestal goed zitten) is nu al de koersverwachting voor 2023 bereikt. Met andere woorden, als de verwachtingen uitkomen zit er weinig upside potentieel in Cisco op dit moment en kan het geld beter geïnvesteerd in een aandeel met meer (dividend)groei. Tenzij je dit aandeel al een tijd in bezit hebt en het moet hebben van de dividendinkomsten dan is het een prima aandeel omdat de kans op een dividendverlaging nihil is bij Cisco. Kortom wat is je doel en beleg daarna.

Met dezelfde methodiek kan het verwachte rendement van LOW en LYB berekend worden, waarbij LOW nu tegen fair value is gewaardeerd en LYB ondergewaardeerd is volgens deze methodiek. De verwachtingen voor deze twee bedrijven liggen met 16,7% en 10% boven die van 3M (7,6%). Als je hierbij optelt dat LOW al 57 jaar achterelkaar het dividend verhoogd heeft bij een pay-out ratio van nog geen 30% was dit voor mij voldoende om bij te kopen. Dividendpercentage van 1,69% is iets aan de lage kant, maar bij dividendverhogingen (laatste was 33%!) met dubbele cijfers gaat dit snel omhoog de komende jaren. 3 juni heb ik 13 stuks bijgekocht voor $190,45 per stuk met een dividendimpact van €39 op jaarbasis.

Ook wat kleine uitbreidingen in TSN, MRK en AVGO dragen bij tot een hogere dividendopbrengst.

Omega Healthcare is ook een fonds wat al een tijdje op mijn lijstje stond om aan te schaffen in de categorie van hoog dividendaandelen. De markt waarin ze opereren is een groeimarkt met de steeds gorter wordende vergrijzing. Met een verwacht jaarlijks rendement van circa 13% ben ik dik tevreden. Bij dit soort aandelen kan het dividend gebruikt worden om te investeren in ondergewaardeerde (groei)aandelen. Van OHI heb ik 175 aandelen gekocht op 9 juni tegen een prijs van $37,44 met een dividendimpact van maar liefst €385.

LyondellBasell profiteert enorm van de gestegen prijzen van materialen waardoor de cashflow stijgt en er genoeg extra geld binnenkomt om de schulden af te lossen, aandelen in te kopen en dividend uit te keren. Hierdoor is het plaatje van LYB in korte tijd enorm verbeterd. Een pay-out ratio van ook nog geen 30% met een schuldpercentage van 58% in combinatie met een dividendpercentage van 3,9% geven genoeg houvast om hier een grote positie in te nemen. 26 mei zijn 42 stuk gekocht a $111,14 met een jaarlijkse dividendstroom van €158. Voor de onderstaande grafieken maak ik gebruik van FAST GRAPHS.

3M
Overwaardering tov gebruikelijke P/E ratio
Verwachte koers van $53,40 31/7/2023 is nu al bereikt
Bij gemiddelde aankoopkoers nog steeds potentie van meer dan 25%
Zit voldoende potentie in
Stabiele bijdrage voor het dividend

Groeiaandelen

Ook bij 4 van de 5 groeiaandelen die ik in bezit heb/had, zijn de afgelopen maand mutaties doorgevoerd. Van Palantir en Canoo is met een klein positief resultaat afscheid genomen. bij DM wat gehandeld om winst te nemen en positie teruggebracht naar 200 stuks. Aandelen BABA blijf ik periodiek bijkopen tot ik de van €10.000 heb bereikt. Dit aandeel schreeuwt om een correctie omhoog en als dat gebeurd wil ik vooraan zitten. Als de analisten een beetje gelijk krijgen wat betreft de winstverwachtingen en de rust rondom BABA terugkomt kan een belegger zomaar bijna 30% jaarlijks rendement opstrijken. Ik heb de positie dus uitgebreid met 8 stuks. Dit is een aandeel waar ik wel boven mijn normale grens van 5% van de portfolio durf uit te stijgen.

BABA een aandeel met potentie

Daarnaast een positie ingenomen in ETSY een platform waar consumenten hun zelf gemaakte spullen te koop kunnen aanbieden en sinds kort (na een mooie overname) een platform voor de verkoop van gebruikte spullen. Toen ik mij hierin ging verdiepen, realiseerde ik mij dat de huidige twintigers heel anders tegen de wereld aankijken en het niet gaat om het bezit van iets, maar om het delen en op die manier hun ecologische voetprint laag te houden. Deze manier van denken gaat een hoop op zijn kop zetten en wordt het bijvoorbeeld veel vanzelfsprekender om bijvoorbeeld je trouwjurk te delen. Bij ons hangt deze bijvoorbeeld ergens in een kast te verpieteren :-). Kortom een enorme groeipotentieel. De uitdaging ligt er nu in om een aandeel tegen fair value en het liefst ondergewaardeerd te kopen. Op dit moment zijn er heel veel mooie aandelen met mooie groeiverwachtingen. Maar koop je deze tegen een overgewaardeerde prijs, kan je zomaar 10 jaar lang tegen een substantieel lager rendement aanlopen. Zie hieronder als voorbeeld ETSY. Hiervan heb ik er 15 gekocht voor circa $167 (groene stip). Een belegger die ingestapt was op $220 moet het dus jaarlijks met bijna 15%-punt minder rendement doen bij hetzelfde risicoprofiel en inzet van middelen als ik.

Als je hier had gekocht is het verwacht jaarlijks rendement ‘slechts’13%
Zelfde aandeel alleen tegen gemiddelde P/E komt tot potentieel rendement van 27,8%

Grondstoffen

Ook hier heb ik een aantal mutaties doorgevoerd. Het deel van mijn portefeuille bestaande uit grondstoffen stijgt mooi mee met de stijging van de goudprijs en in het kielzog de prijs van zilver. USAS heeft wat problemen om ook echt te gaan produceren en daarmee daadwerkelijk cash te genereren. Na de Q1 cijfers kukelde de koers dan ook met 30% naar beneden. Beleggers zijn bang dat er wederom een aandelenemissie moet plaatsvinden. Zelf heb ik op deze daling bijgekocht omdat ik denk dat alle het slechte nieuws nu wel verdisconteerd zit in de koers en bij verbeteringen het komende jaar gecombineerd met stijgende prijzen van goud en zilver het opeens ook hard omhoog kan gaan. Hoog risico met hoge kans op hoog rendement. Barrick Gold heeft in de maand juni een deel van het extra dividend uitgekeerd. Door sterke balansen en kasstromen van de meeste mijnbedrijven, bij een mooie goudprijs, worden de dividenduitkeringen ook steeds hoger. Omdat goud met ruim 12% van mijn portefeuille iets te groot werd, heb ik mijn posities van het eerste uur in Yamana Gold en SSRM verkocht met een mooie gerealiseerde opbrengst. Beleggers zijn er goed in om aandelen te kopen, maar om enig moment van aandelen afscheid te nemen zijn er toch meer psychologische hobbels te nemen. Belangrijk is om hiervoor vooraf een plan klaar te hebben liggen. Er staan nog een aantal posities op de nominatie om op korte termijn verkocht te worden om mijn exposure in goud en zilver verder terug te brengen ten gunste van dividendaandelen.

Wat betreft Uranium blijf ik heel bullish en is het vooral zaak om de ontwikkelingen te blijven volgen. Met rendementen boven de 100% heb ik mijn twee uraniumposities (UEC en NXE) gehalveerd. Mooie winsten die ik omzet naar dividendaandelen met een lager risicoprofiel. Bij dalingen koop ik overigens weer bij, omdat ik blijf geloven in de Uranium.

Cryptomunten

Wat een maand maakte mijn cryptomunten mee. Had ik bij het uitbrengen van de maandrapportage mei bijna al mijn posities verkocht en omgezet in cash, stortte de koersen daarna nog verder in met dalingen tot 50%!. Dit was voor mij weer een reden om weer langzaam in te stappen en opnieuw posities op te bouwen. Het belangrijkste is dat je niet zonder cash komt te zitten op het moment dat de koersen dalen met meer dan 50% en je wel wilt instappen, maar niet kan. Nu zit ik er nog alleen in met de winst van de afgelopen maanden. Voelt goed.

Mijn strategie is simpel en eenvoudig voor mij uit te voeren. Ik begin met een €1.000 positie in Bitcoin en Cardano en Ethereum. Bij dalingen koop ik tot deze grensbedragen bij. Winstnemen doe ik bij een stijging van 20% terug tot dit bedrag. Wanneer ik voldoende cash/winst heb opgebouwd tot een niveau van €2.000 verhoog ik de drempelwaarden. Eenvoudig en saai maar wat mij betreft prima werkend bij een volatiele markt. Per xx ziet het er als volgt uit:

Dividend

In deze 3-maands cyclus betalen een aantal van mijn mijn hoekstenen (JNJ,UNA en RDSA) van de portfolio het kwartaaldividend uit.

NaamUitkering 2021Uitkering 2020Opmerking
3M2816Eind mei verkocht
Johnson & Johnson249
Royal Dutch Shell368
Unilever4314
Tyson Foods13
LyondellBasell39Nieuw in portfolio sinds eind mei
NN Group147
Vistra54
SSRM7
B2Gold19
Pan American Silver3
First Majestic Silver1
Barricks Gold14
Barricks Gold extra21
Diversen85Verkocht dit jaar
Totaal 449€ 132€ 317 (+240%)
Ten opzichte van vorig jaar een hoop wisselingen
Groen heeft de overhand

Ontwikkeling aandelenportefeuille

De totale portfolio bedraagt € 122.754 per 14 juni 2021 met een verwacht jaarlijks dividend van €3.573

2 comments
 • Mooie post weer en dito resultaten. Goed om te zien dat je zonder emoties handelt en actief aan het balanceren bent.

  Flinke aankopen weer, grappig dat je ook een flink aankoop hebt gedaan in OHI. Dit is ook een van mijn grootste yielders maar mijn positie is nog relatief klein, altijd voorzichtig mee geweest. Toch maar een keer opnieuw analyseren 🙂

  Interessant om je crypto’s te zien. Ik heb zelf een tijdje terug (Voor de crash) wat alts gekocht in de vorm van HOLO, VET en BTT. Enige groene nog is BTC die kocht ik in op 20k. (een fractie, geen hele BTC).

  • Emoties eruit laten is en blijft lastig. Ga dit nog meer stroomlijnen de komende periode met behulp van FastGraphs. –> Overgewaardeerd betekent verkopen.

   Wat betreft OHI wil ik nu veel dividend, om nu veel te kunnen bijkopen. Met een target van 2035 gaan groeidividend aandelen met nu een dividendpercentage rond de 1% mij niet naar voldoende dividendinkomsten leiden in 2035. Met Excel komen er voldoende inzichten wat dat betreft.

   Crypto’s zie je voor het laatst :-). Alles is verkocht met een mooie winst. Maar past niet in mijn plan 2035. dat 24/7 kunnen handelen is niet goed voor mij en zorgde ervoor dat ik steeds ‘aan blijf’ .

   Kortom: terug naar een saaie dividendportfolio die gestaag groeit door met name inleg en herbeleggen van dividend.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note