DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage maart 2020

Maandrapportage maart 2020

Eind februari 2020 is de week waarin de koersen met procenten tegelijk naar beneden gingen. Zo snel had ik het ook niet verwacht. En in maart kwam daar nog een schepje bovenop en knalde echt alle koersen fors naar beneden. Menig belegger zag zijn portefeuille met tientallen procenten naar beneden gaan. Zo ook bij mij. Achteraf gezien al iets te te vroeg ben ik begonnen met een inkoopprogramma van aandelen die ik graag in portefeuille wil hebben. Toch ben ik er blij mee en geeft mij richting zolang ik met aankopen de gemiddelde aankoopprijs naar beneden krijg en (bij geen dividendverlagingen) het gemiddelde dividendpercentage omhoog krijg.

Wat betreft emoties ben ik er goed doorheen gekomen en geen enkel moment in paniek geraakt en de neiging gehad om iets te gaan verkopen. Wel prettig om te realiseren was dat mijn plan goed was: (Cash opbouwen en langlopende puts in bezit hebben om risico’s deels af te wikkelen). Maar ook dat ik te laat was met de uitvoering van mijn plan (cash opbouwen) en mijn puts te snel verkocht hebt (slechts 100% rendement). Maar goed. Wel een wijze les voor de toekomst en zeker het overwegen waard om een deel van de winsten in de toekomst te besteden aan langlopende puts op de AEX om eventuele zware koersdalingen als nu te kunnen dempen.

Hoewel de berenmarkt wel meer dan een jaar kan gaan duren, ga ik wel stug door de komende 5 jaar met het kopen van aandelen die dividend opleveren. Nog geen obligaties en nog geen cash. Cash pas als iedereen er van overtuigd is dat de markt overvalued is en obligaties pas als daar tegenover ook een beter rendement staat.

Kortom een wijze les en een mooi startpunt om de portefeuille de komende jaren tot bloei te laten komen. Komende weken de hand op de knip houden en eind april kijken wat we kunnen aanschaffen.

Dividendinkomsten

De onderstaande bedrijven hebben in totaal maar liefst € 112 euro bruto aan dividend uitgekeerd. Voor het eerst boven de 100 euro op maandbasis. En ten opzichte van vorig jaar een duizelingwekkend percentage van 1.300%. Een percentage wat ik nooit meer zal bereiken. Ook de de komende maanden komt mijn maanddividend telkens boven de €100 uit. 🙂

CompanyDividenduitkering
3M12,20
Archer Daniels Midland 8,00
Exxon Mobil18,40
Ishares Euro dividend3,00
Johnson & Johnson8.64
Qualcomm8,28
Royal Dutch Shell24,70
Unilever14,30
United Health Group 5,80
Walgreens Boots Alliance8,90
Totaal112

Aankopen

Zoals aangeven begin maart drie aankopen gedaan die de dividendmachine weer van brandstof hebben voorzien. BMY, VIAC die voor de crisis al sterk waren gedaald en SBUX een aandeel waar nog genoeg fantasie inzit en een echte cashflowmachine is. Maar ook UNUM group gekocht op basis van de analyse van dividend sensei op Seeking Alpha. Een verzekeraar met een pay-out ratio van nog geen 20%, maar wel een dividendrendement van 5,35%. Een aandeel wat ik graag voor de lange termijn in portefeuille wil hebben (update: inmiddels nog goedkoper verkrijgbaar). Maar ook Lowe, Caterpillar en Texas instruments zijn aandelen die iedereen in portefeuille wil hebben. SPG en XOM bijgekocht op dag dat wallstreet stil wed gelegd. Verder RD omdat onder de 12 euro wel heel aantrekkelijk is. Zelfs een divididend cut kan ik dan wel hebben. In totaal maar liefst €564 op jaarbasis toegevoegd aan de dividendinkomsten. KABOEM zou mijn zoon zeggen 🙂

Update 27/3: de aandelen RDS weer verkocht met 30% rendement in een week.

Samengevat gaat het dus om de volgende aankopen die met de kennis van nu nog goedkoper verkrijgbaar zijn:

 • Bristol Myers Squibb 15 stuks ad. $58,25 met een jaarlijks dividend van €25
 • ViacomCBS 35 stuks voor $23,50 waardoor het dividend stijgt met €31
 • Starbucks 12 stuks voor $77,86 en een dividendopbrengst van €18
 • Unum Group 55 stuks voor $21,30 per stuk met een jaarlijks dividend van €55
 • ViacomCBS nogmaals 35 voor $21,54 gekocht met een dividendstijging van €31
 • Lowe 12 stuks voor $99,50 en een dividendstijging van €24
 • Texas Instrument 11 stuks voor $108,25 met een dividendstijging van €36
 • Caterpillar 12 stuks voor $89,13 per stuk dividendstijging van €44
 • ExxonMobil bijgekocht 15 stuk voor $38,15 dividend stijgt hierdoor €47
 • Simon Property Group bijgekocht 7 stuk $91,60 dividend hierdoor €68 hoger
 • ViacomCBS 35 stuk voor $15,84 gekocht met een dividendtoename van €31
 • Shell 57 stuks voor €11,77 per stuk met een dividendimpact van €96
 • Simon Property Group bijgekocht 16 stuk $49,65 dividend daarmee €155 hoger
 • Unum Group 55 stuks voor $12,03 per stuk met een jaarlijks dividend van €55
 • VERKOOP Shell 57 stuks voor €15,12 per stuk met een dividendimpact van -/- €96
 • VERKOOP Unum Group 55 stuks voor $14,95 per stuk met een jaarlijks dividend van -/- €55

Waarde aandelenportefeuille

De waarde van de dividendportefeuille is op peil gebleven door de vele aankopen met vers geld en bedraagt per 22 maart € 25.044. Maar dat ook ik een daling heb moeten meemaken is een feit.

4 comments
 • Zo zeg, dat is nog eens stevig inkopen! Er zitten hele mooie bedrijven tussen. Lowe staat ook op mijn vizier, maar ik blijf voorlopig even weg bij retail. Op 19 maart had ik VIAC opgeraapt voor $11,30. Vanwege de lagere kwaliteit is het geen blijvertje, maar het werd te goedkoop om te negeren. Ik heb nog niet alles bijgewerkt van deze drukke maand.

  En gefeliciteerd met je eerste 100+ er!

  • Ik ga de VIAC positie verkopen. UBS halveert het koersdoel van $31 naar $16. Ik verwacht nog wel een hogere prijs, maar er is meer moois te koop en sta nu 40% in de plus. Wat meespeelt is dat ik de aandelen in mijn Flatex account heb en die per 1 juni transactiekosten (EUR 3,90) gaan berekenen. Dat wordt te duur waardoor ik die posities allemaal voor die datum ga liquideren.

   • 40% rendement moet je niet laten lopen op deze korte termijn inderdaad. Zelf denk ik dat een grote speler als VIAC met zijn content waarde kan blijven toevoegen. Ook gok ik een beetje op een overname tzt gezien content. Flatex had na incasseren van de 100 euro al gelijk afscheid van genomen. zelf zit ik beetje in dubio wat de komende weken te doen: stug blijven kopen of juist hopen op dalende koersen op het moment dat de beleggers de 2e kwartaal cijfers van de bedrijven onder ogen krijgen. Dan kan er zo weer 20% af van de koers.

    p.s. gooi eens 500 euro aan tegen Cameco om te anticiperen op een bull run Uranium de komende jaren.. (later niet zeggen dat je geen tip had gehad he 😉

    • Persoonlijk verwacht ik een flinke daling dus een eventuele aankoop blijft beperkt tot een reguliere inleg. Ik overweeg een put op de AEX, maar na zo’n dag als vandaag voelt dat alweer als te laat. Cameco heb ik stiekem al in mijn goud- en zilvermandje zitten (gekocht iets boven $8). Nu ik de Flatex stukken ga liquideren (allemaal kleine posities) moet ik beslissen welke posities ik wil overzetten naar DeGiro. Het lijkt logisch om er een paar uit te breiden naar een grotere positie en de rest te lozen. Jammer, want ik zie vooral veel potentie bij de kleinere mijners en goudzoekers (ook door overnames) alleen weet ik niet precies welke. Bij DeGiro wordt het te duur om het hetzelfde te houden.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note