DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage maart 2021

Maandrapportage maart 2021

Een jaar geleden was maart de maand waar menig belegger zijn wonden moest likken. De een deed niks en bleef rustig wachten, de ander verkocht aandelen en een derde groep (waar ik ook onder val) zag dit als een buitenkansje om aandelen in de sale te kopen. En laat de sale nu in 2021 een paar weken eerder zijn geweest en dan met name bij de diverse groeiaandelen met dalingen van wel 50% ten opzichte van de hoogste koers. Al na een paar dagen waren deze koersen al weer hersteld en stonden 4 dagen later deze aandelen al weer met een winst van 20%. En nu?.

Twee jaar later merk ik dat ik nog geen stabiele portefeuille heb waarbij ik mij goed voel om deze aandelen echt de geplande 10 jaar in bezit te houden. Vooraf, en nu nog, roep ik dat heel dapper, maar ik heb de afgelopen jaren een groot aantal posities verkocht en weer iets anders voor gekocht. Ik denk dat ik terug moet naar de tekentafel voor een aangepast beleggingsplan en daar vooraf in vastleggen wat mijn aankoop/bijkoop/verkoop/del winst nemen strategie is per soort belegging. In theorie kan ik het mooi vertellen, maar in de praktijk met de daarbij horende emoties is toch anders. Ik heb een richtlijn nodig die ik ook hanteer bij mooi weer en bij regen. Het enige onderdeel waar het wel goed gaat, is bij mijn goud/zilver/uranium posities die ik echt voor de lang termijn in bezit houd.

Een belangrijk onder van mijn rendement op mijn Nederlandse aandelen gaan de optie opbrengsten zijn/worden. Nu mijn posities minimaal uit 100 aandelen bestaan voor Ahold, Unilever, Shell en NN Group is er ook ruimte om te beleggen in opties en daarmee een extra (vaak begrensd) rendement te halen. Op 12 maart 2021 had ik bijvoorbeeld de volgende opties lopen:

Mijn Nederlandse aandelen zijn stabiele bedrijven die binnen bepaalde patronen zich voortbewegen. Ahold bijvoorbeeld tussen de 20 en 25 en Unilever tussen de 45 en 55 euro. Beide bedrijven hebben een stabiele kasstroom en zullen niet snel zonder bijzondere aanleiding (crash of overname) buiten deze range komt. Komt een bedrijf nu onder de range dan schrijf ik een put en komt het aandeel bovenaan de range schrijf ik een call.

Wat betekent dit nu voor mijn geschreven calloptie in de NN Group een looptijd tot eind 2021. ik heb 100 aandelen gekocht voor een GAK van €36 euro. Op moment van schrijven van de calloptie DEC40 stond de koers ook op €40. Gedurende 2021 krijg ik nog naar verwachting €233 dividend bij. Bij verschillende koersen op de 3e vrijdag van december kan het volgende plaatsvinden:

Koers < €40dan is het rendement (€233 + €304)/ €3.600 = 14,9% voor 10 maanden (+ het koersverlies onder de aankoopkoers van €36)
Koers > €40 dan is het rendement MAX 14,9% en loop ik de rest mis. Wel “rol” ik mijn optie door.
Uitgangspunt is dat ik de aandelen NN Group in bezit houd

Samengevat ben ik tevreden met een rendement van maximaal 14,9% waar ik tegen over €304 heb gekregen om mijn gemiddelde aankoopprijs met dit bedrag te verlagen. Eind december weten we meer. Op mijn Nederlandse aandelen wil ik dit meer gaan doen.

Tot slot word ik toch een beetje onrustig bij deze koersen en zal ik de komende maanden de geldkraan naar de beurs dichtdraaien en de oorlogskas gaan bijvullen. Zeker nadat ik constateerde dat ik mijn inlegdoel voor heel 2021 al gerealiseerd heb,

Dividend

Maar liefst 18 bedrijven keren in maart dividend uit aan mij. De een nog wat meer dan de ander, maar na verloop van tijd zal dit steeds meer naar elkaar toegroeien. Royal Dutch Shell heeft het dividend in 2020 verlaagd, maar door meer aandelen van Shell te kopen is het dividend toch gestegen. Door de verkopen van een aantal aandelen hieronder zal het dividend over maart volgend jaar wel iets lager zijn, tenzij de nieuwe aankopen dit kunnen compenseren. Maar een bedrag van bijna €300 ontvangen begint nu op echt geld te lijken en kan ik ook daadwerkelijk maandelijks herinvesteren in nieuwe aandelen waardoor de beroemde sneeuwbal een beetje vaart gaat maken.

NaamUitkering 2021Uitkering 2020Verschil/Opmerking
3M301216
Archer Daniels Midland1082 verkocht
Exxon Mobil2918 11 verkocht
Johnson & Johnson1596
Ishares Euro dividend3Dividend niet stabiel
Qualcomm88Verkocht
Royal Dutch Shell34259
Unilever501436
United Health Group6Winst genomen
Walgreens Boots Alliance9Verkocht
Intel14
Coca Cola4
Consolidated Edison24
Gilead4
Pepsico8
Realty Income6
Tyson Foods15
SSRM7
B2Gold19
Pan American Silver3
Barricks Gold9
Totaal€289€ 112€177 (+158%)
Maart knalt door de €200 grens
nieuw record

Aankopen/Verkopen

Naast de maandelijkse aankopen heb ik een aantal verkopen en aankopen gedaan die ik apart heb toegelicht. Hier en hier. Aanvullend heb ik de volgende drie mutaties nog doorgevoerd:

 • Bristol Myers Squib 50 aandelen gekocht voor $61,05 per stuk en een dividendimpact van €82
 • Alibaba 5 stuks voor $234,60 per stuk gekocht zonder impact op het dividend
 • Intel 50 stuks verkocht voor $62,72 per stuk

Mijn aandelen in Intel verkocht met een winst van ruim 34% in een paar maanden en daarvan een deel belegd in Alibaba. Ik verwacht dat dit aandeel weer boven de $300 gaat komen als duidelijk is welke “straf” ze krijgen van de Chinese overheid. Beleggers houden niet van onzekerheid. Als ze toch nog onder de $200 komen ben ik bereid om bij te kopen tot mijn maximale 5% belang in een singel aandeel.

De uitbreiding van BMY volgde op een youtube filmpje van FASTgraps. De conclusie komt overeen met mijn visie op het moment dat ik een positie nam in dit bedrijf. Een ondergewaardeerd bedrijf met een met enkele onzekerheden die boven de markt hangen, waarvan ik verwacht dat deze wel meevallen en beleggers weer terugkomen met mooie rendementen in het verschiet. Na Unilever is dit pas mijn tweede positie die ik maximaliseer tot de 5% max van de portfoliowaarde.

Ontwikkeling aandelenportefeuille

De totale portfolio bedraagt € 106.510 per 15 maart.

4 comments
 • Damn dat zijn echt mooie resultaten zeg! Goed om te zien dat we maar liefst 11 bedrijven delen. 🙂

  Ik heb zelf nog nooit iets met opties gedaan, maar nu ook mijn portfolio in grootte toeneemt (hoewel ik op de helft van jouw totaal sta) lijkt dit steeds interessanter te worden. Heb je wellicht een tip voor goed materiaal om mij hierin te verdiepen?

  • Dag Mr Robot,

   Leuk dat je weer een keer langskomt en een bericht achter laat. Opties kunnen interessant worden als je van aandelen een veelvoud van 100 stuks in portfolio hebt. Leukste zijn aandelen met een lage Beta en welke dividend uitbetalen. Dan kan het schrijven van calls een extra rendement opleveren. Wel loop je mogelijk wat inkomsten mis als de koers doorschiet.

   Zelf ben ik al 30 jaar met opties bezig in alle vormen en maten, maar je kan beginnen met wat youtube filmpjes te bekijken bij schrijven call opties. Kom je een heel eind. En anders is er ook wel info te vinden bij de aanbieders van opties bij de verschillende banken.

   Gewoon lekker klein beginnen bij 100 Shell of zo.

   Succes!

 • Interessante update, Dividendportfolio. Ik ben erg benieuwd of het je gaat lukken om de oorlogskas te spekken. Mij lukt het niet, er blijven zich steeds mooie kansen aandienen.

  Zelf wil ik ook meer doen met opties. Afgelopen maand had ik 2 puts geschreven op Enel. Ik ontdekte twee dagen later echter dat de grootte 500 stuks per contract bedroeg ipv 100. Daarvoor had ik EUR 7k in kas moeten hebben eind mei en dat is teveel voor mij. Daarom snel afgewikkeld (gelukkig met winst). Blijkt toch de onervarenheid, prima les.

  Mooi om te zien dat je van BMY een high conviction aandeel hebt gemaakt. Het is ook mijn grootste positie in de healthcare sector nadat ik het aandeel vorig jaar tot dividend aandeel van de maand had gebombardeerd.

  • Oorlogskas moet naar €20.000. Ga ik echt de komende maanden aan werken. Als er kansen komen (en die komen er zeker) wil ik er klaar voor zijn en geen spijt achteraf hebben. Ben sowieso wat onrustig en ga de tijd nemen om mijn beleggingsbeleid te herschrijven. is nu bij mij te impulsief en niet toekomstbestendig. Wil mij focussen op ondergewaardeerde waarde aandelen en tijdig afscheid nemen van overgewaardeerde waarde aandelen. Opties schrijven met de juiste uitgangspunten kan een mooi extra rendement opleveren. Kortom voordat de storm gaat liggen in mijn portefeuille verwacht ik nog een hoop mutaties in mijn portefeuille en een toekomstbestendig beleggingsbeleid.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note