DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage november 2020

Maandrapportage november 2020

Waar collega dividendbloggers huizen kopen; hier en hier, ben ik net als Joe Biden van werkgever gewisseld en begin ik per 1 december aan een nieuwe uitdaging. Waar hij de leiding neemt over de VS moet ik genoegen nemen met bescheidenere leidinggevende rol. Goed nieuws voor de beurskoersen halverwege november was de melding dat er een goed werkend vaccin met een succespercentage van 90% is ontwikkeld. Dit goede nieuws zorgde ervoor dat de aandelen als een speer omhoog gingen. Mijn aankoop van Shell op 28 oktober is ruim met 30% in waarde gestegen (had ik er maar meer gekocht 🙂 ).

Waarbij de basisstrategie is om te kopen en te blijven zitten, heb ik vooral de afgelopen maand best veel gehandeld en ook aandelen verkocht die ik oorspronkelijk in portefeuille had om “nooit” te verkopen. In dit geval ging het om UnitedHealth Group. Maar een koersrendement van circa 70% in een jaar met een aandelenkoers die nog nooit zo hoog is geweest kan en wil ik niet laten lopen. Dit aandeel wil ik weer kopen tegen een koers van $300. Als we daar naar afzakken. Zelfde patroon zag je bij Lowe die door corona naar grote hoogte werd gestuwd waardoor mijn winst boven de 70% uitkwam. Na de q3 cijfers zakte het aandeel weg en had ik (achteraf gezien) hetzelfde als bij UHG moeten doen. Koersen hebben immers de neiging om niet in een strakke lijn omhoog te gaan. Risico is wel dat ik te vroeg verkoop. Maar van winst nemen is nog nooit iemand arm geworden is een oude beurswijsheid. Volgende maand gaan we het jaar afsluiten en vooruitkijken naar 2021. Moet zeggen dat het snel gegaan is.

Negatief effect van deze “vaccin euforie” voor mijn portefeuille is de daling van de goud -en zilverprijzen. Bellegers verlagen hun risicoprofiel en switchen van de edelmetalen naar aandelen. Voor de edelmetalen is het wachten op het steunpakket in Amerika om de economie te ondersteunen en een verdere daling van de dollarkoersen. Wanneer ook de Q4 cijfers toch enigszins gaan tegenvallen (niet denkbeeldig met de diverse lockdowns) kunnen de prijzen van de edelmetalen razendsnel herstellen. Voor nu blijft mijn portefeuille op totaalniveau mooi liggen en zijn we de €75.000 grens gepasseerd.

Dividendinkomsten

In corona tijd was het een heerlijke mededeling van Abbvie om het dividend met 10,2% te laten groeien wat vanaf februari tot een hogere dividenduitkering gaat leiden. In november moet ik het nog met € 30 euro doen. De dividendopbrengst gemeten voor het komende jaar zit nu al rond de € 2.000. Hiermee is de mijlpaal van € 2.000 aan jaarlijks dividend op 10 november geslecht. Geld dat jaarlijks wordt overgemaakt terwijl ik er niks voor hoef te doen. De bedoeling is dat dit de komende jaren sterk gaat stijgen door vers geld en jaarlijkse dividendstijgingen.

De onderstaande bedrijven hebben in totaal € 122,- euro bruto aan dividend uitgekeerd. Unilever keert normaal zijn dividend pas in december uit. Nu werd de kas al in november gespekt. Maar eerlijk gezegd maakt mij dat niet zo uit. Zolang de trend van de dividendopbrengsten maar omhoog is. Vanwege de verkoop van de positie in Unum Group is dit de laatste dividendbijdrage van dit bedrijf. De trend van de onderstaande grafiek laat mooi zien dat we vanaf 2021 maandelijks minimaal €100 aan dividend ophalen. Daar had ik niet aan gedacht toen ik vorig jaar de ontwikkeling van de blauwe balkjes zag.

CompanyDividenduitkering
Abbvie€ 30
AT&T€ 26
AO Smith€ 4
Unilever€ 23
Lowe€ 6
Starbucks€ 4
Ishares Europe€ 6
Texas Instruments€ 10
Unum Group€ 13
Totaal€ 122

Aankopen

Deze periode de volgende aankopen gedaan:

  • JNJ 6 stuks voor $143,84 per stuk
  • 3M 3 stuks voor $163,40 per stuk
  • RDSA 93 stuks voor € 10,038 per stuk
  • IRM 50 stuks met een aankoopprijs van $27,09
  • CSCO 6 stuks voor $ 38,58
  • INTC 50 stuks voor $ 46,72
  • TSN 37 aandelen voor $64,55
  • BABA 10 stuk voor $254,28

Kwaliteit staat deze maand voorop met deze aankopen. Kleine uitzondering hierop vormt IRM waar ik vooral voor de constante hoge dividendstroom kies. Een nadere analyse van deze aankopen en verkopen vind je in een aparte bijdrage.

Waarde aandelenportefeuille

De waarde van de portefeuille is gestegen tot € 75.066 per 24 november 2020

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note