DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage oktober 2020

Maandrapportage oktober 2020

Oktober is de maand waar al aandacht uitgaat naar de Amerikaanse presidentverkiezingen met bijbehorende vraag of en hoe groot het volgende steunpakket wordt om de gevolgen van Corona te dempen. Wie er ook wint, in mijn ogen zal er wederom een enorm hulppakket komen. Goed voor de aandelenbeurzen en eveneens goed voor de goudprijs. Verwachting is dat de dollar zal verzwakken, wat altijd goed is voor de goudprijs. Nadeel voor mijn portefeuille is wel dat ik een negatief valuta effect heb in mijn grotendeels in de VS belegde portfolio. Maar dit wordt naar mijn verwachting volledig gecompenseerd door de ontwikkeling van mijn edelmetalen. Verder wil ik stappen maken richting de €75.000 aan portfoliowaarde wat nu de doelstelling voor de komende maanden is geworden. Om daarna het stapje te maken naar €100.000 zal echt een mijlpaal worden in mijn leven. Zoveel vermogen geeft toch op een of andere manier rust.

Wat betreft de portfolio zie ik vooral dat de mijnbedrijven gezien de hoge goud -en zilverprijzen dividend gaan uitbetalen en/of verhogen. De hoge vrije kasstromen bieden hiervoor genoeg ruimte en geven een mooie boost op mijn dividendinkomsten. Verder lijkt iedereen te wachten op de grote crash en alles wat daarbij komt kijken. Vooral wanneer portefeuilles halveren in waarde zijn mooie testmomenten om te kijken hoe hiermee wordt omgegaan. Want laten we eerlijk zijn, als mijn aandelen circa €35.000 minder waard worden, zal ik wel even moeten slikken. Want naast deze waardedaling zullen er ook dividendverlagingen plaats gaan vinden.

Dividend

De dividenden blijven mooi binnenkomen. Vanaf deze maand worden ook de dividendinkomsten van mijn mijnbedrijven meegenomen in het overzicht. Hierdoor maar liefst €163 aan dividend binnengekomen. Eg irritant is wel dat bij DEGIRO voor deze aandelen de dividendbelasting niet wordt teruggevraagd. Goed om te zien dat SPG weer dividend heeft uitgekeerd. En om hun jaarbelofte na te kunnen komen zal er in december ook een dividenduitkering volgen. Eerst zien dan geloven zou mijn vrouw zeggen. Verder stabiele dividendstromen waarbij de aankopen in BMY en CSCO pas in januari en ABBV en AT&T pas in februari effect gaan hebben op de dividendinkomsten. Mooi om te zien dat de rode balkjes significant boven de blauwe balkjes liggen. Een uitdaging gaat 2021 worden om dit visuele effect te blijven volhouden. Het zou mooi zijn als de blauwe balkjes dan wederom een stuk kleiner zijn. ook wil ik in 2021 in een maand boven de €200 aan dividendinkomsten gaan komen.

CompanyDividenduitkering
Albemarle 6
Broadcom16
Iron Mountain26
ViaComCBS10
Bristol Meyers 8
Medtronic 5
Cisco10
Simon Property Group18
Leggett & Platt 8
PPL18
Yamana Gold10
Kirkland Gold4
Sibyane-Stillwater24
Totaal 163

Aankopen

In het kader van “de markt is niet te timen” heb ik weer een paar aankopen gedaan in bestaande posities waar de koersen achterblijven terwijl het langere termijn perspectief niet gewijzigd is. Door nu te kopen en lang te blijven zitten, verwacht ik dat dit goed gaat komen. BMY maakte begin van de maand een mooie overname bekend en CSCO is een olietanker die niet snel van slag raakt en constant vooruit blijft gaan. ABBV vlak voor ex dividend gaan gekocht om ook in de maand november een mooie dividendopbrengst te hebben :-). Vlak voor de 3e kwartaalcijfers ook mijn positie in AT&T bijna verdubbeld. Ik ben er van overtuigd dat de kasstroom de komende jaren sterk genoeg is om enerzijds de schulden te blijven aflossen en anderzijds om het dividend te blijven betalen. Dit inclusief de jaarlijkse dividendstijging van 2%. Tot slot eind oktober mijn positie in Unilever verhoogd om het qua volume ook daadwerkelijk als hoeksteen van mijn portefeuille te laten zijn. In totaal heb ik op jaarbasis maar liefst € 184,- extra dividend ingekocht. Aandelen waarbij tevens de komende jaren gewoon dividendgroei verwacht mag worden. De komende tijd wil ik vooral investeren in de ‘hoekstenen’ van mijn portefeuille om dit ook in aandeel in de portefeuille te vertalen.

  • CSCO 16 stuks voor $39,09 per stuk met een jaarlijkse dividendimpact van €19
  • BMY 10 stuks voor $58,45 per stuk waardoor het dividend stijgt met €15
  • ABBV 11 aandelen voor $87,85 per stuk met een jaarstijging van het dividend met €44
  • AT&T 41 stuks voor $27,40 per stuk met een impact op het jaardividend van €73
  • Unilever 20 stuks ad. €51 gekocht met een dividendstijging van €33

Waarde aandelenportefeuille

De waarde van de totale portefeuille is gestegen tot € 70.169 per 26 oktober 2020

1 comment
  • Goed bezig DB. Ook ik grijp de huidige dip aan om te investeren in de beoogde hoekstenen van mijn uiteindelijke portefeuille. Onder andere Unilever en Johnson & Johnson gekocht en zelfs Microsoft op $200 serieus overwogen. Abbvie maakte net een mooie dividendverhoging van 10% bekend. Een halvering op de beurs zie ik helaas niet zo snel gebeuren :).

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note