DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Maandrapportage september 2019

Maandrapportage september 2019

September ging razendsnel voorbij met enige onrust onder de collega beleggers ivm met de nieuwe plannen van de regering. Ook de handelsoorlog en de Brexit perikelen blijven het nieuws bepalen. Maar door elke week de podcast van Kees de Kort op BNR te luisteren spelen er macro economisch belangrijkere zaken die tot een neergaande beurs kunnen leiden. Met name de Chinese economie heeft het lastig en daardoor ook bedrijven die daar weer last van hebben. Het meest duidelijke voorbeeld vind ik de teruglopende autoverkopen in China met impact op de Duitse autobouwers en andere bedrijven aan de maakkant van de Duitse economie. De economische groei van Duitsland lijkt wel met de dag te slinken. Maar ik kan en wil de markt niet timen en blijf rustig elke maand werken aan de portefeuille. En weet in mijn achterhoofd dat ik nog een goudmijnen/zilvermijnen portefeuille achter de hand heb en, als slot op de deur als het echt helemaal mis gaat, een verzekering voor de komende 2 jaar:

Dividendinkomsten

Dus we kunnen aan de andere kant gewoon blijven investeren in de portefeuille omdat de we goed verzekerd zijn, Als ik toch een scenario voor het komende jaar mag uittekenen zou ik een wereldwijde crash op de aandelenbeurzen gecombineerd met een enorme stijging van de goud en zilverprijzen top zijn. Vervolgens de putopties, goud -en zilvermijn aandelen verkopen en investeren in kwaliteitsbedrijven tegen substantieel lagere koersen dan vandaag.

Maar terug naar vandaag. De kwartaalreeks maar, juni, september en december is de reeks waarin de meeste bedrijven dividend aan mij uitkeren en ook in totaal het hoogste bedrag. Het is erg motiverend om de grens van 50 euro geslecht te hebben. Geld wat je dus opnieuw kan investeren. En laat ik dat nu net het leukste vinden van deze beleggingsstrategie.

De onderstaande bedrijven hebben in totaal maar liefst €56,73 euro bruto aan dividend uitgekeerd. Maar liefst €1.500 aan nieuw kapitaal is naar de portefeuille gevloeid en aan het werk gezet. Volgend jaar ga ik ook de impact van dividendverhogingen meemaken en gaan we langzaam aan versnellen in de maandelijkse dividendinkomsten.

CompanyDividenduitkering
3M6,53
Archer Daniels Midland7,62
Exxon Mobil7,89
Ishares Euro dividend6,74
Qualcomm8,41
Royal Dutch Shell3,26
Unilever6,16
United Health Group3,90
Walgreens Boots Alliance6,22
Totaal56,73

Aankopen

De rest van 2019 zal vooral in het teken staan van investeren in de bedrijven die ik nu al in bezit heb. Deze bedrijven heb ik immers met een reden geselecteerd om op de langere termijn in portefeuille te houden. De volgende aankopen heb ik deze maand gedaan:

 • IDVY 16 stuks ad. €20,43 met een jaarlijks dividend van €17,80
 • Walgreens Boots Alliance 6 stuks voor $ 51,28 per stuk waardoor dividend stijgt met €9,50
 • Royal Dutch Shell 10 aandelen voor 25,365 met een toename aan dividend van €16,80
 • Johnson & Johnson 2 stuks voor $ 129,47 waardoor dividend stijgt met €7,60
 • 3M ook 2 stuk voor $165,75 per stuk met als gevolg een dividendstijging van €10,48
 • Altria 5 stuks ad. $ 39,75 met stijging dividend van €15,10

IDVY is de Europese dividend ETF welke ik in principe elke maand wil aankopen om de niet volledig afhankelijk te zijn van de dollar, maar ook omdat ik hiermee een goede exposure heb naar financiële waarden. WBA en RDS heb ik op een mooi instapmoment gekocht om de positie uit te breiden. JNJ is een kernaandeel in mijn portefeuille en bij een koers rond de $130 zal ik deze ook de komende maanden blijven kopen om ook daadwerkelijk een kern aandeel te zijn, Zelfde geldt voor 3M; een aandeel dat zijn sporen heeft verdiend en ook in crisistijd in het verleden gewoon dividend is blijven uitbetalen en verhogen. Tot slot kon ik het niet laten om mijn positie in MO iets te vergroten om de gemiddelde aankoopprijs te verlagen en het gemiddelde YOC te verhogen.

Samengevat wederom een schitterende €77,28 aan jaarlijks dividend is bijgekocht, waardoor nu op jaarbasis meer dan €700 dividend wordt ontvangen en we hard op weg zijn naar de mijlpaal van €1.000 op jaarbasis. Bij een gemiddeld dividendpercentage van 3,5% betekent dit een eigen inleg van ruim €8.000. Dus dat gaat nog wel een paar maanden duren.

Realisatie doelstelling

We zijn hard op weg om aan het eind van het jaar ruim boven de 50% te komen, Tevens zal de doelstelling voor 2020 een stuk beter begroot (kunnen) worden.

Waarde aandelenportefeuille

De waarde van de portefeuille is gestegen tot € 16.924 per 1 oktober 2019

3 comments
 • Als beginnende dividendbelegger allemaal boeiend om te lezen. Wat ik heel verstandig vind,is de achterliggende strategie! Die zou ik ook in navolging willen toepassen.Vandaar de volgende vragen. Hoe is de verhouding van de goudportefeuille tot de dividendportefeuille? Bevat ze enkel goud-en zilvermijnaandelen? Hoe selecteer je goeie mijnbedrijven? Schijnen weinig goeie te zijn. Want ook ik ben ervan overtuigd dat er een correctie op komst is. Alvast bedankt en doe zo verder.

 • Dag Chris,
  Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Dat selecteren hebben slimme mensen op het internet voor mij gedaan. En http://www.kitco.com is de site die ik regelmatig bezoek. Maar als goud echt gaat knallen gaan ALLEN mijnbouwaandelen sky high. Ben ik van overtuigd. Maar ik zit voor 16K in goud -en zilvermijnaandelen en daarnaast nog voor 7K in uranium aandelen. Wat betreft uranium verwacht ik een keer een groot verschil tussen vraag en aanbod en dan kan het ontploffen. Maar deze 23K bij elkaar zie ik als een staatslot met een lange doorlooptijd. De groei gaat komen binnen mijn dividendportfolio. Groet en tot volgende maand 🙂

  • Dank je wel dividendbelegger voor je antwoord. Schrik er wel van dat de goudportefeuille even groot is als de dividendportefeuille. Van de nederlandstalige dividendblogs ( die ik sinds kort bezoek) ben jij de enige die een “veiligheidsdeur” heeft( in goud),en er ook over schrijft. Dat vind ik heeeeel wijs van je. Blijf er ook regelmatig iets over schrijven. De mensen die je volgen zullen je er heel dankbaar voor zijn als er een crash komt.Met ik als eerste!

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note