DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Medifast nieuwe positie; Maandrapportage oktober 2021

Medifast nieuwe positie; Maandrapportage oktober 2021

De 3-maandscyclus waarin ook oktober zit is er een voor mij met weinig bedrijven die dividend aan mij uitkeren. De topmaanden augustus en september liggen achter mij. Op het gebied van mijn aandelenposities heb ik na lang wikken en wegen afscheid genomen van AT&T en herbelegd in andere posities waarvan ik op op langere termijn een beter rendement verwacht. Ik heb nog een te lange beleggingshorizon om teveel in trage (dividend)groeiers als AT&T te zitten. Nu ik rond de €5.000 aan jaarlijkse dividendinkomsten zit, zal ik de komende periode wat meer beleggen in aandelen met een jaarlijkse dividendgroei van circa 7% of meer. Op deze manier verwacht ik dat het vliegwiel naar een jaarlijks dividend van €12.000 echt op gang gaat komen.

Ook heb ik afscheid genomen van een plukje van 66 aandelen Ahold. Niet omdat ik er geen vertrouwen in heb, maar dat ik mijn posities wil houden op 200 stuks in verband met optieconstructies. Zoals het er nu uit ziet blijft mijn geschreven Ahold calloptie in januari in-the-money en sta ik voor de keuze om de stukken te leveren of door te rollen. Op dit moment neig ik naar het laatste.

Nu ik een aantal maanden Fastgraphs gebruik en trouw de video’s op Youtube van Chuck namens Fastgraphs volg heb ik ondertussen een portefeuille opgebouwd met grotendeels ondergewaardeerde aandelen. Hierbij is de kans op een bovengemiddeld jaarlijks rendement (+10%) op basis historische P/E verhouding vergeleken met de huidige P/E verhouding. Geduld is hierbij het toverwoord. Mooie voorbeelden zijn BMY, ABBV, VZ, LMT en TSN. Maar ook C met een lager beurskoers dan de onderliggende boekwaarde is een aandeel wat zich kan herstellen de komende jaren.

Mijn nieuwe aankopen passen binnen mijn strategie om ondergewaardeerde aandelen te kopen dan om een andere dan een fundamentele reden momenteel door de markt worden genegeerd. Nu ik qua dividendinkomsten een mooie bodem heb gelegd, wil de ik de komende aankopen vooral laten bestaan uit dividendgroei aandelen waarbij het het huidige dividend weliswaar laag is, maar de dividendgroei voor een versnelling moet gaan zorgen de komende jaren. Wensen liggen in de technologiesector en industrie. Alles gericht op de magische €12.000 aan jaarlijkse dividendinkomsten.

Opties

Wat betreft de opties voelt het aan als een verlies nu Shell als een komeet omhoog schiet en ik ben geschreven calls achterblijf en mijn winst gemaximaliseerd zie worden. Even ademhalen, rationeel denken en de conclusie trekken dat ik dit jaar weer mijn rendement van 8% op deze positie heb gerealiseerd. De optiestrategie is er nu juist om een risico/rendement verhouding te hebben die bij mij past. Verder wordt voor mij nu door deze optiestrategie het uitstapmoment uit de energiesector mooi bepaald. Ik had namelijk al eerder besloten dat ik geen beleggingen meer wil in de energiesector omdat dit op lange termijn geen bedrijven zijn die structureel hogere winsten realiseren omdat alles afhangt van de olieprijs. De optiepositie in Shell is dus gesloten en ik heb de opties teruggekocht om ook de aandelen te verkopen.

Nu ik ook een account heb bij interactive brokers, kan ik nu ook opties schrijven op Amerikaanse aandelen. Met het geld van de verkoop van Shell als onderpand heb ik een put optie geschreven op Intel. Bedrijf werd afgestraft omdat de groei nog wat langer op zich laat wachten en de vrije kasstroom beperkt is de komende jaren om alle investeringen te kunnen betalen. Genoeg reden voor mij om voor 190 dollar aan premie de putoptie december2021 met uitoefenprijs $49 dollar te schrijven.

De volgende scenario’s kunnen zich dan 3 december 2021 voordoen:

Koers < $49dan ontvang ik 100 aandelen Intel met een aankoopprijs van $4.900. Haal je hier de ontvangen optiepremie van $190 vanaf, dan betaal ik dus $47,10 per aandeel Intel. Voor dit bedrag wil ik ze best hebben en als de koers dan boven de $47,1 ligt schrijf ik er een calloptie op om wederom premie mee te verdienen. En anders neem ik ze gewoon op in portfolio.
mooie korting op de aankoopprijs van de aandelen
Koers > $49dan is het rendement MAX 3,8% (voor 1 maand) en loop ik alles daarboven mis als ik gewoon de aandelen had gekocht. Voordeel is wel dat ik het geld nog heb en dus opnieuw dit trucje kan uitvoeren om zo extra inkomsten te genereren.
ontvangen optiepremie voelt net als ontvangen dividend

Dividend

Een maand als oktober is er een voor mij met weinig inkomsten. Waar ik vorig jaar nog 13 posities dividend uitkeerden, zijn het nu nu slechts 3. Een aantal keerde als in september uit, maar het gros zijn posities die ik verkocht heb het afgelopen jaar. De komende tijd verwacht ik dat het aantal verkopen toch zal minderen omdat mijn strategie steeds meer vorm gaat krijgen. Per saldo toch tevreden met de €127 die naar mij is overgemaakt.

Wat betreft dividendrisico is OHI mijn grootste risicopost. Hier verwacht ik een dividendverlaging op termijn. Alles draait hierbij om de bezetting van de luxe bejaardenhuizen en met Covid is dit een dingetje. Zolang het duurt strijk ik het ruime dividend op, maar bouw ik deze positie niet verder uit. Bij enig koersherstel zal ik zelfs een deel verkopen om het risicoprofiel te verlagen.

NaamUitkering 2021Uitkering 2020Opmerking
Merck61Nieuwe positie
Iron Mountain5326Bijgekocht
Kirkland Gold134Bijgekocht
Diversen133Verkocht/ andere maand
Totaal 127€ 163€36 (-/-22%)
Ten opzichte van vorig jaar een hoop wisselingen
Voor het eerst een daling tov vorig jaar.

Aankopen

Naast de nieuwe posities in MED en PRU blijf ik ook mijn bestaande posities uitbreiden waarbij ik kijk naar de gemiddelde GAK en spreiding. Maar wil ik jaarlijks ook blijven uitbreiden in mijn groeiers AVGO en LOW wanneer de koersen dalen en weer op fair value zitten.

NaamDatumAantalPrijsDividendpercentageDividend impact
BMY21/105$57,623,4%€8
PNW12/1011$66,854,9%€30
BMY12/1011$57,173,4%€18
VZ12/1017$51,275%€36
MED7/1030$194,22,9%€143
WBA4/107$46,834%€11
PRU18/105$110,514,16%€20
LMT27/103$333,573,35%€28
langzaam maar zeker meer aandelen in bezit

Medifast is een nieuwe positie in mijn portfolio. Een aandeel wat je niet tegenkomt bij de dividendbeleggers op het internet. Op het spoor gezet door Fastgraphs is het een aandeel gericht op Amerikanen met overgewicht en de wens om hier iets aan te doen. De jaarlijkse groei is ongekend en na een top van ruim $300 teruggezakt naar $200 zonder fundamenteel aanwijsbare redenen. Elk kwartaal worden de verwachtingen overtroffen en ook het dividend groeit mooi mee. Wanneer de groei aanhoudt de komende jaren, kan het aandeel zomaar weer boven de $300 staan. Wat voor mij dan een reden zal zijn om circa 30% van mijn belang te verkopen. Dit is echt een aandeel in mijn portfolio met een hoog risico/rendement profiel. Met een verwachte winstgroei van ruim 25% is dit echt een aandeel met potentieel. Met nu circa 2 miljoen deelnemers denk ik dat er nog voldoende groei mogelijkheden zijn bij Amerikanen met een maatje meer.

Prudential is aandeel wat ik al wat langer op de korrel heb en nu met een klein bedrag van €500 in gestapt ben. Zolang het dividendpercentage boven de 4% zit blijf ik maandelijks bijkopen. Anders zal ik tijdelijk stoppen en mijn geld ergens anders instoppen. Deze verzekeringsmaatschappij is een mooie toevoeging aan mijn portfolio.

Verkopen

De positie AT&T is verkocht voor $27,64 per stuk en de 66 aandelen Ahold heb ik voor €28,35 verkocht. Dit geld is gebruikt om de verkopen hiervoor deels te kunnen financieren. Mijn 300 aandelen Shell hebben per saldo €5.250 opgebracht. AT&T is dood geld, waardoor er betere alternatieven voor handen zijn.

Ontwikkeling aandelenportefeuille

De totale portfolio bedraagt € 128.938 per 30 oktober 2021 met een verwacht jaarlijks dividend van €4.720

Join the discussion

2 comments
  • 127 euro is toch nog een mooi bedrag! Ik vermoed dat ik ook zoiets zou hebben zonder het speciale dividend van ORI.

    OHI is voor mij ook nog een twijfelgeval, voorlopig blijf ik nog even hangen.

    Goed dat je je de knoop hebt doorgehakt omtrent T, vooralsnog blijf ik hier ook even hangen tegen beter weten in. Althans ik hoop denk ik nog op een kleine koersstijging om wat minder verlies te hebben.

    Prudential is tot nu toe voor mij een goede aankoop geweest. Het was even pijnlijk tijdens de Corona dip vorig jaar, maar heeft het daarna weer goed gemaakt.

    Bedankt weer voor je uitgebreide update!

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note