DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Mijn goudaandelen

Mijn goudaandelen

Naast dividendaandelen beleg ik al tientallen jaren in alles wat met edelmetalen te maken heeft met wisselende successen en ervaringen. Tot rust ben ik gekomen door simpel te beleggen in mijnaandelen. Hierbij spreid ik niet te veel om het nieuws rond de aandelen te kunnen volgen en geef ik mezelf de ruimte om snel te handelen bij veranderingen die invloed hebben op de koersontwikkeling. De goudmarkt is niet geschikt voor mensen die dalingen van 10% op een dag niet kunnen verdragen. Tegenover risico’s staan ook grote rendementen. De truc is dan om bij een hoog risico niet genoegen te nemen met een (te) lage opbrengst. In dit blog geef ik mijn overwegingen weer waarom ik in goud middels mijnbedrijven beleg en ook welke mijnaandelen ik bezit en waarom.

Waarom goud

De belangrijkste reden dat ik goud beleg is een beveiliging tegen de instorting van de dollar door een constant oplopende staatsschuld van de VS. Een lagere dollar betekent in de regel een hoger goudprijs. Eigenlijk is het een hedge tegen de voornamelijk dollaraandelenportefeuille die ik bezit. De beleggers in de edelmetalen hebben wel lang moeten wachten op deze rally van goud. De goudprijs in de periode 2014-2019 kwam niet van zijn plaats. Mijnaandelen betaalden geen dividend en de aandelenkoersen van andere bedrijven gingen door het dak. Goed voorbeeld om je vermogen te spreiden. En de hefboom die bij goudmijnaandelen geldt is toch iets wat ik leuk vind. Hoog risico met hoog rendement. De enige variabele die je hoeft te volgen is de goudprijs.

Welke goudmijnbedrijven kiezen?

De volgende stap is om te bepalen hoe je in goud wilt beleggen; Fysiek, derivaten, ETF of goudmijnaandelen. Zelf heb ik voor het laatste gekozen omdat ik het leuk vind om hier tijd in te steken. Daarna moest ik een keuze maken in wat voor soort mijnbedrijven ik wilde beleggen. Ga ik voor de goudzoekers (Juniors) die een stuk grond in bezit hebben en de potentiele goudopbrengst in kaart brengen om vervolgens daadwerkelijk een mijn te openen dan wel door een grotere partij opgekocht te worden. Alles draait bij goudmijnbedrijven om twee dingen: Cash(flow) en goudreserves. Mis je een van deze dan wordt het heel lastig. Persoonlijk blijf ik hier weg van omdat dit soort bedrijfjes opkomen en weer verdwijnen en vooral leven van de kans op een mogelijke jackpot in mijn beleving. Mijn kennis schiet ook tekort om dit soort bedrijfjes te kunnen beoordelen.

Dan blijven nog over de middelgrote en grote mijnbedrijven over. Kenmerkend voor middelgrote mijnbedrijven is dat ze meestal 1 tot 3 mijnen in bedrijf hebben en tegelijkertijd ook ook een aantal velden hebben waar gezocht wordt naar goud. Als gericht op een continue stroom van Cash en goudreserves. Soms in een en hetzelfde land, maar vaak gespreid over verschillende landen met bijkomende hogere/lagere politieke risico’s. Een mijn in Canada is een stuk veiliger dan een mijn in centraal Afrika. Dit zie je dan ook terug in de prijs van desbetreffend aandeel. Hier beleg ik wel in, omdat het vaak bedrijven zijn met veel potentie die bij positieve ontwikkelingen ( bijvoorbeeld mijn in de bedrijf nemen, grote goudvondsten) het zich kunnen gaan veroorloven om dividend uit te gaan keren met bijbehorende positief effect op de koersontwikkeling.

Tot slot heb je nog de grote mijnbedrijven die sterk gediversifieerd zijn over de verschillende fases van een goudmijn en landen. Dit zijn de bedrijven die erg liquide zijn op de aandelenbeurzen en ook in aanmerking komen voor grote beleggers. Bedrijven die netjes meebewegen met de goudprijs met bijbehorend rendement. Ook hier beleg ik in om het risicoprofiel in goud te kunnen beheersen.

Specifieke goudmijnbedrijven welke ik bezit:

Barrick Gold is het grootste goudmijnbedrijf met mijnen over de hele wereld. Sinds Buffet dit aandeel is gaan kopen, misschien ook wel het meest bekende. Is dus een aandeel die voornamelijk beweegt door een veranderende goudprijs. Verwacht hier geen grote uitschieters naar boven of naar beneden. Vooral een stabiel bedrijf als hoeksteen van mijn portefeuille. Laatste dividendverhoging in augustus bedroeg 14% waardoor het dividendrendement iets boven de 1% is bij een goudprijs boven de $ 1.900 nog maar het begin en verwacht ik het komende jaar nog wel een forse dividendverhoging. In een bull market (waar goud nu inzit) worden de mijnbedrijven met de grote cashflows betrouwbare dividendbetalers gedurende deze run.

Great Panther is het aandeel in mijn portefeuille met de hoogste volatiliteit en het het aandeel wat ik al jaren in bezit heb en hoogte en diepte punten (koers $0,25) mee beleefd heb en hoogte punten (koers boven de $ 1,00). Bij mijn eerste aankopen was dit bedrijf vooral gericht op zilver, maar na de overname van Beadell kwam er een grote goudmijn bij. (Tucano goldmine in Brazilië). Omdat dit een relatief klein bedrijf is met slecht 3 mijnen (zie plaatje hieronder) die ook daadwerkelijk produceren beweegt de koers niet alleen mee met de goudprijs, maar ook met de operationele activiteiten (mijn dicht, koers omlaag, nieuwe vondsten, koets omhoog etc..). Kortom een bedrijf dat voor mij een een hoger risicoprofiel heeft, maar daarmee ook een hogere kans op een substantieel rendement. Omdat het bedrijf in het verleden vaak niet aan de verwachtingen heeft voldaan van de beleggers is de koers nog een beetje achtergebleven en kan het de markt gaan out performen. Zeker nu de cashflow positief is met deze goudprijzen is er ruimte om op termijn ook de aandeelhouders te belonen met een dividend. Wel heb ik reeds winstgenomen op de helft van mijn positie om wat meer spreiding te hebben.

Kirkland Lake Gold is een van mijn laatste aankopen en een aandeel dat het prima gedaan heeft de afgelopen tijd, maar na de overname van Detour is het aandeel een beetje achtergebleven. Maar wat dit aandeel voor mij zo interessant maakt is dat de mijn in veilige landen liggen (Canada en Australië), de AISC (kostprijs) een van de laagste in de sector is met circa $800 per ounce en de financiële positie voortreffelijk is. Er is meer cash dan schulden en de combinatie van het inkopen van eigen aandelen én uitkeren van dividend maken dit voor mij een uitstekend bedrijf. Laatste dividendstijging bedroeg maar liefst 50%.

SSR Mining is eveneens een aankoop van de laatste maanden. SSRM is een middelgroot mijnbedrijf waarbij de fusie met een Turkse partner net is afgerond. Ook bij SSRM geldt dat dat de financiële positie uitstekend is. Daarnaast heeft het management een bewezen trackrecord wat betreft het genereren van aandeelhouderswaarde. Tot nu toe is er nog geen dividend uitgekeerd, maar met de solide financiële positie en bij de huidige goudprijs kan het niet uitblijven en zal ook SSR mining dividend gaan uitkeren aan de aandeelhouders.

Yamana Gold tot slot is een van mijn eerste aankopen geweest waarbij ik ook daadwerkelijk een goed rendement heb gerealiseerd. In 2018 kocht ik dit aandeel en in 2019 nogmaals tegen een lagere prijs omdat ik destijds een stijging van goud verwachtte (zie plaatje hieronder). Bij Yamana speelde toen dat er problemen waren met de producerende mijnen. Maar het pareltje was de nog te openen Cerro Moro mijn in Argentinië. Nu met de gestegen goudprijzen was dit achteraf gezien een top timing. De mijn is volledig gaan produceren bij stijgende goudprijzen. Om het belang in Yamana niet te groot te laat worden heb ik deze zomer de helft verkocht en geherinvesteerd in bovenstaande aandelen. Verder is Yamana met een jaarlijkse productie van ruim 1 miljoen ounce aan goud een groot mijnbedrijf met een stijgend dividendrendement.

Afsluiting

Het beleggen in goud is iets wat mij tot de verbeelding spreekt en met de gestegen goudprijs ook nog een lucratieve investering kan zijn. De keerzijde is echter dat het geen structureel verdienmodel is en alleen bij een bull run een leuk rendement kan behalen. Draait het positieve sentiment rondom goud dan draait in de investering ook snel om in een zwaar negatief rendement. Meer spreiding is te overwegen, maar hoe meer spreiding hoe meer bedrijven je moet volgen en bijhouden. Uiteindelijk gaat het bij alle goudmijnbedrijven maar om een ding –> de ontwikkeling van de goudprijs.

In de volgende serie ga ik nader in op mijn investeringen in Uranium. Wat mij betreft de volgende bull market die kan leiden tot substantiële rendementen.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note