DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Mijn optiestrategie en uitgangspunten

Mijn optiestrategie en uitgangspunten

De afgelopen tijd heb ik steeds meer optie posities ingenomen om te kijken welke strategie bij mij het beste past. Hiermee bedoel ik een gezonde risico/opbrengst verhouding waarbij ik nog gewoon rustig slaap. Zoals uit mijn maandrapportages blijkt schijf ik voor putopties gedekt door cash en callopties gedekt door aandelen die ik in bezit heb.

Opties gebruik ik voornamelijk om extra rendement te maken naast koers -en dividendrendement. Omdat ik alleen opties schrijf op aandelen genoteerd aan de Amsterdamse beurs heb ik als bescheiden doelstelling op op jaarbasis €1.200 optiepremie te incasseren om die vervolgens te beleggen in dividendaandelen. Nog een bescheiden doelstelling, maar past wel bij bij mijn risicobereidheid.

Onderstaand verhaal is iets wat bij mij past, zeker niet de beste strategie, zal zeker geld laten liggen etc.. Maar ik neem je graag mee hoe het voor mij werkt.

Basiskennis opties

Wat betreft opties zijn er vier smaken:

 1. Kopen van een call optie –> het recht om 100 aandelen te kopen tegen de uitoefenprijs.
 2. Verkopen van een call optie –> de verplichting om 100 aandelen te verkopen tegen de uitoefenprijs.
 3. Kopen van een put optie –> het recht om 100 aandelen te verkopen tegen de uitoefenprijs.
 4. Verkopen van een put optie –> De verplichting om 100 aandelen te kopen tegen de uitoefenprijs.

Zelf beperk ik mij tot het verkopen om een put of call opties om de bijbehorende premies te kunnen incasseren.

Strategie

Mijn optiestrategie is heel simpel en staat bekend als ‘The Wheel‘ strategie met opties. Ik schrijf een putoptie op de aandelen die ik graag in portefeuille wil hebben. Dan kunnen er twee dingen gebeuren:

 1. Ik krijg de aandelen geleverd, omdat de waarde van het onderliggende aandeel < dan de uitoefenprijs van de optie. Dan koop ik dus de 100 aandelen én schrijf ik gelijk een call optie op deze 100 aandelen. Wanneer de aandelen sterk gedaald zijn, wacht ik hiermee totdat de koers weer rond de GAK staat.
 2. De waarde van het onderliggende aandeel > dan de uitoefenprijs van de optie. Ik strijk de premie op schrijf eventueel op hetzelfde aandeel een nieuwe putoptie of kijk uit naar een alternatief. En dit doe ik telkens weer totdat scenario 1 in beeld komt.

Per saldo strijk ik premies op (wat er ook gebeurt met de koers), welke in beleg in dividendaandelen.

Wanneer is deze strategie geschikt?

 • Het moet voor mij een (dividend) aandeel zijn die ik graag in portefeuille wil hebben.
 • Het aandeel moet niet te volatiel zijn.
 • Het liefst in een licht stijgende en/of zij waarst bewegend aandeel (bij voor bijvoorbeeld zoals Unilever de laatste jaren).
 • Je hebt wel een bepaald vermogen nodig om de 100 aandelen bij levering te kunnen kopen.

Risico’s

 • In een bear markt werkt het niet goed. Je schrijft een put en loopt het risico aandelen te moeten kopen tegen een hogere prijs dan op dat moment in de markt wordt verhandeld.
 • Bij een geschreven call, laat je ongerealiseerde winst liggen doordat je moet leveren tegen een lagere prijs dan de marktkoers op dat moment.

Risico beheersing bestaat er vooral uit het hebben van cash om bij toewijzing de aandelen te kunnen kopen in het geval van een geschreven put optie en om de aandelen in bezit te hebben om de aandelen te kunnen leveren als de geschreven call optie wordt uitgeoefend.

Uitgangspunten

De strategie is duidelijk, nu is het alleen nog zaak om dit ook in de praktijk te brengen en hoe werkt dat dan. De afgelopen maanden heb ik een aantal uitgangspunten genoteerd die mij helpen om een strakke koers te varen en emoties (zoveel mogelijk) buiten de deur te houden.

 • Maximaal 2 geschreven put optie posities. Ik doe dit bewust om te voorkomen dat ik teveel cash nodig heb om te voldoen aan mijn koopplicht. Dit gebeurt als er een sterke correctie van desbetreffend aandeel plaatsvindt of bij een marktbrede correctie. Bij nog meer geschreven putopties kan dit tot ongewenste situaties leiden.
 • Ik kies een aandeel welke ik ook daadwerkelijk in portefeuille wil hebben. Wanneer het zo uitpakt dat nadat je een put optie hebt geschreven en je de aandelen geleverd krijgt én de koers is met zeg 20% gekelderd, dan moet het wel een aandeel zijn wat je toch al wilde hebben en je op de lange termijn vertrouwen in hebt. Voor mij persoonlijk betekent dit dat ik altijd een positie inneem in een aandeel dat ook dividend uitkeert.
 • De waarde van het optiecontract is de helft van het maximaal aantal aandelen wat ik in portefeuille zou willen hebben. Dit doe ik bewust om bij een stevige koersdaling door middel van een nieuwe geschreven put optie de GAK van de aandelen te verlagen.
 • De uitoefenprijs van de call optie ligt altijd boven mijn GAK van de aandelen. Dit doe ik om altijd een positief gerealiseerd resultaat te behalen. Dat mijn ongerealiseerde resultaat negatief is, is voor mij minder relevant omdat ik de aandelen toch al wilde hebben en de tijd heb voor koersherstel.
 • Nadat ik een put optie of call optie heb geschreven leg ik gelijk een doorlopende order in het optieboek neer om de positie te sluiten met 75% rendement. Dit percentage is voor iedereen anders. Dit helpt mij om emoties buiten de deur te houden en om tevreden te zijn met het rendement en niet altijd maar ook de laatste centen bij expiratie binnen te proberen halen (ik heb geen eens de illusie dat ik op kan tegen de professionele handel en accepteer dan ook wat opportunity costs).
 • De geschreven opties hebben altijd een looptijd van 30 tot 45 dagen. Dit doe ik omdat de tijdswaarde van de opties in deze tijdsrange er het snelst uitloopt. Mijn geschreven opties op Ahold en NN group waren in dit geval dan ook niet zo handig, maar het maximale rendement wat ik hiermee wilde halen, ga ik wel realiseren.
 • Ik kies altijd voor een optie die net out of the money is. Dit doe ik omdat wanneer ik toch de stukken geleverd krijg of moet leveren ik ook nog een stukje koersrendement meepak. In de praktijk betekent dit dat de Delta van de opties ergens rond de 0,3 zal zitten (bewegelijkheid van de optieprijs t.o.v. het onderliggende aandeel).
 • Ik vermijd openstaande posities vlak voor het uitkomen van cijfers en handel liever na uitkomst van cijfers. Dit doe ik omdat vaak de koersen dan alle kanten opvliegen en het een 50/50 game wordt.
 • ik schrijf geen call opties vlak voor ex-dividend datum. ik wil namelijk als dividendbelegger altijd het dividend ontvangen.
 • Voor een geschreven put optie geldt dan ook dat deze moet aflopen de maand voor ex-dividend gaan.

In mijn maandupdate laat ik zien hoe dit in de praktijk werkt en zal ik lerende wijs het steeds beter uitvoeren.

2 comments
 • De strategie zoals je die hier beschrijft klinkt logisch, zeker met de toevoeging van de kortere looptijd om situaties zoals met Ahold en NN te voorkomen. Goed om te lezen dat je dit meeneemt in je maandrapportage want ik ben benieuwd naar de resultaten. Wat is de reden dat je je beperkt tot aandelen genoteerd op de Amsterdamse beurs?

  • Dag Henk,

   Ik zit bij de Giro en daar is het niet mogelijk om in opties op de Amerikaanse markt te handelen.

   Komende zondag kom ik met mijn maandrapportage. Ik ben niet ontevreden met de resultaten in augustus wat betreft opties.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note