DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Mooi voorjaar; Maandrapportage mei 2022

Mooi voorjaar; Maandrapportage mei 2022

De koersen blijven volatiel en hoewel met een rendement YTD van slechts 6% is dit niet ver af van mijn doelstelling van gemiddeld 7 a 8% rendement per jaar. Wel heb ik van de volatiliteit een stuk minder last dan een groot aantal collega beleggers omdat de beta van mijn portfolio circa 0,7 bedraagt. Dit zorgt voor stabiliteit en altijd lagere uitslagen ten opzichte van de markt. Zowel omhoog als omlaag. Maar in deze huidige onrustige markt ben ik blij dat ik een conservatieve belegger ben, gericht op ondergewaardeerde dividendgroei aandelen en vermogensbehoud.
Wel heb ik wederom een positie in de defensieve sector verkocht (TSN) om gebruik te maken van de scherpe daling in de afgelopen periode. Voor mij een mooie gelegenheid om een positie te starten in een oude bekende (SBUX) en een nieuwe positie (GLW).

Wat de inflatie ons allemaal gaat brengen en welke impact dit op mijn portfolio zal hebben is een groot vraagstuk, waar ik het antwoord niet op ga krijgen. Ik blijf gewoon doorgaan en mijn inleg, dividendopbrengsten en optieopbrengsten herbeleggen in aandelen. Ook de sterke waardeontwikkeling van de dollar zorgt ervoor dat de verwachte dividendopbrengst voor het komende jaar richting de €6.000 gaat.

Elke maand neem ik dit overzicht op om veranderingen te monitoren. Wat betreft de dividend safety score verdeling streef ik de komende jaren een maximaal percentage van onveilige dividendbeleggingen van 5% en maximaal 20% voor grensgevallen. Het dividend groeipercentage geeft een indruk wat er mogelijk is met de huidige portfolio op basis van de afgelopen 5 jaar. Het streven hierbij is om dit omhoog te brengen met de aankopen. Zonder rating betreffen mijn aandelen in BESI, NN Group en Ahold Delaize.

Ook op het gebied van opties is het een en ander gebeurd in de maand mei. Kortom een hoop om in deze maandrapportage te verwerken.

Dividendinkomsten

De dividendinkomsten blijven maar binnenkomen en zorgen ervoor dat ik elke maand ook weer nieuwe aankopen kan doen. Werkt erg verslavend kan ik je vertellen. 9 bedrijven hebben een deel van hun dividend overgemaakt naar mijn bankrekening.

NaamDividenduitkering Dividendverhoging t.o.v. vorige uitkering
Omega Healthcare159
Verizon85
Abbvie80
Besi335
Bristol Myers Squibb70
Citigroup53
Medifast50
Lowe’s26
Activision BLizzard29
Totaal + mutatie tov vorig jaar€887+€704 (+384%)
Besi drukt zijn stempel
Nieuw record!

Dividend safety

De dividend safety is een belangrijke graadmeter om in te schatten of een bedrijf geacht wordt om ook in de toekomst het huidige dividend uit te kunnen betalen. Vooral belangrijk als het dividend onderdeel gaat uitmaken van mijn passieve inkomsten. Op dit moment zitten 9 bedrijven in de hoogste categorie. Een minder dan vorige maand met de verkoop van TSN.

Dividendveranderingen

Jaarlijkse dividendverhogingen zijn de motor van mijn dividendgroei portefeuille. Als deze groei dan ook nog hoger is dan de inflatie, groeit mijn koopkracht op het moment dat ik moet leven van mijn dividendinkomsten. De volgende bedrijven hebben deze maand een dividendverhoging aangekondigd:

Tickerhuidig dividendtoekomstig dividendverandering% verandering
UGI$1,38$1,44$0,064,3%
VST$0,68$0,708$0,0284,1%
LOW$3,20$4,20$1,0031%
LYB$4,52$4,76$0,245,3%

De verhoging van VST volgt al snel op de verhoging die voor het eerst in maart 2022 was ontvangen van 13%! Heerlijk als bedrijven ook al tussendoor het dividend verhogen.

En LYB komt ook nog eens met een eenmalige dividenduitkering van $5,20 per aandeel bovenop deze 5,3% stijging. Toch weer een paar honderd euro die herbelegd kunnen worden.

Als klap op de vuurpijl verhoogt LOW zijn dividend met 31% na vorig jaar al een verhoging van 33% uitgedeeld te hebben. Circa 75% verhoging in 2 jaar tijd. Niet voor niets is dit mijn favoriete aandeel. En dan verhoog je ook al 60 jaar jaarlijks het dividend!

Aan -en Verkopen

Zoals eerder vermeld heb ik AVGO vervangen door BESI. Enerzijds om meer mogelijkheden te hebben met opties, maar ook om meer Europese aandelen te bezitten. Daarnaast twee nieuwe posities ingenomen, die ik hieronder toelicht, met het geld van de verkoop van TSN. Tot slot heb ik de volgende aankopen in bestaande posities gedaan:

TickerLOWADSWKTROWVZ
Aantal aandelen3252510
Dividendpercentage1,65%3,4%2,5%3,8%5%
5-jaars dividendgroei18%11%6%15%2%
Pay-out ratio25%50%27%32%47%
Credit ratingBBB+BBBAN.B.BBB+
P/E (FFO) ratio14,51211,811,49,8
Dividend Safety93NB909487

STARBUCKS (SBUX)

De scherpe koersdaling van Starbucks vanuit een overgewaardeerde naar een ondergewaardeerde positie zijn een mooi moment geweest voor mij om 40 aandelen tegen een koers van $72 aan te kopen. Inmiddels is de koers weer opgelopen, maar onder mijn aankoopprijs zal ik zeker weer bijkopen.

Bron: Fastgraphs

Ook als we kijken naar het huidige dividendpercentage, de dividend veiligheid en de dividendgroei die Starbucks laat zien, denk ik hiermee een goede investering te hebben gedaan die nog jaren mee kan gaan. Tenzij de koers weer boven de blauwe lijn komt. Dan zal ik weer tot verkoop overgaan.

CORNING INC (GLW)

Een andere nieuwe positie is Corning Inc. waar ik 140 aandelen tegen een koers van $33,40 heb gekocht. Wil je meer weten over dit aandeel, dan is hun website zeker de moeite waard. Vanuit mijn screener bij SimplySafedividends kwam deze bovendrijven om vervolgens verder onderzoek te doen. Dit aandeel profiteert de komende jaren van de verdere uitrol van 5G. Ook voor dit aandeel geldt dat de afgelopen 2 jaar veel te veel geld door beleggers voor dit aandeel neergelegd werd. Nu dit aandeel weer op fair value niveau terecht is gekomen, heb ik de trekker overgehaald. Een mooie uitbreiding in mijn mandje van de Technologie sector.

Bron: Fastgraphs

Ook voor GLW geldt dat het huidige dividendpercentage aantrekkelijk is gecombineerd met de jaarlijkse dividendgroei van boven de 10%. De dividend veiligheid is ook prima.

Opties

De maand mei was mijn drukste optiemaand tot nu toe. Naast het terugkopen met 75% winst van de eerder geschreven NN P35 16SEP22 en een nieuwe geschreven put op just eat takeaway TKW P15 15JUL22 ben ik vooral bezig geweest met Besi en Philips:

Tegelijkertijd met de aankoop van de 100 aandelen BESI , had ik een call optie met een uitoefenprijs van €60 voor €125 verkocht. Zoals uit bovenstaand transactieoverzicht mocht ik deze premie op 20 mei definitief in mijn zak steken.

Vervolgens heb ik een Short Strangle geschreven op BESI met het verschil dat mijn geschreven Call wel gedekt is door de 100 aandelen die ik in bezit heb. Wanneer de koers van BESI 15 juli tussen de €48 en €62 euro staat mag ik de ontvangen premie van €180 + €180 = €360 houden.

Mijn break-even punt naar beneden ligt dus op €48 -€3,60 = €44,40 en alles onder dit koersniveau leidt tot een verlieslatende positie. Stijgende koersen zijn prima en leiden tot een mooi rendement zonder risico. Enige nadeel is dat mijn winst is gemaximaliseerd tot een koers van €62. Maar dan maak ik wel een winst van €360 + (€6.200 -/- €5.700) = €860. Samengevat:

De positie in Philips is een wat ingewikkelder verhaal:

Hoe zat het ook alweer met mijn optie posities in Philips. Zoals hierboven aangegeven had ik 2 opties met verschillende looptijden en uitoefenprijs geschreven. Ondertussen ging de koers van Philips hard onderuit en werden het verlieslatende posities. Verliesnemen staat (nog) niet in mijn draaiboek en ik ben van mening dat de meeste angst nu wel verwerkt is in de koers, maar het ook nog veel erger kan worden. Als dat zo is, blijf ik de opties doorschuiven in de tijd en lagere uitoefenprijs. Zo wordt het uiteindelijk toch een winstgevende/ neutrale positie. Hoe dit werkt in de praktijk laat ik hieronder zien:

Om het overzichtelijk te houden en nog wat premie te ontvangen heb ik de twee posities overgezet naar de PHI P27 16DEC22. Om dat er zoveel risico in Philips is gekomen wil ik er eigenlijk wel uit met een gesloten beurs. Om dit de realiseren maak ik het volgende rekensommetje:

Ontvangen premies: €161 + €240 + €511 + €510 = €1.422

Betaalde premies: €518 + €395 = €913

Om zonder kleerscheuren uit deze positie te komen dien ik de 2 openstaande posities terug te kopen voor maximaal €1.422 -/- €913 = €509. Tel ik hier afgerond nog de transactiekosten bij op dan wil ik €500 betalen. Oftewel €2,50 per optie. Deze order leg ik derhalve alvast in het boek. Al met al weer een mooie casus om mee te maken.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note