DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Overgewaarde aandelen verkocht en winst gepakt.

Overgewaarde aandelen verkocht en winst gepakt.

Nu ik gebruik maak van de betaalde versie van Simply Wall.st kan ik hierin mijn hele portefeuille in kwijt en wordt de intrinsieke waarde berekend op basis van de vrije kasstromen en afgezet tegen de actuele koers om zo een eventueel onderwaardering/ overwaardering te bepalen. Uiteraard zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden maar deze methodiek sta ik wel achter. De sector waar ik in werk draait alles om kasstromen. Door al mijn aandelen door deze molen te halen heb ik besloten om de volgende 5 aandelen daadwerkelijk te verkopen. Het zijn aandelen die ik bij een lagere waardering mogelijkerwijs weer aankoop. Maar voor nu kan ik er een hele mooie winst realiseren of met gesloten beurs afscheid van nemen. Maandag 8 maart zijn deze posities gesloten.

1. Archer Daniels Midland

Een van de eerste aandelen die ik in 2018 kocht en waarvan ik nu alle 34 aandelen verkoop voor een totale opbrengst (ook voor de overige verkopen inclusief dividend) van €490. Deze relatief kleine positie staat op zijn hoogste koers in ruim 30 jaar! Kan zeker nog even doorstijgen, maar zal niet extreem verder omhoog gaan. Een gecalculeerde overwaardering van 50% zegt genoeg en met plezier nemen we afscheid van dit fonds. Impact jaarlijks dividend -/- €42.

2. Exxon Mobil

Ook Exxon Mobil is een aandeel van het eerste uur met een mooi dividendrendement. Alleen wat constant boven de markt blijft hangen is de vraag of ze het dividend wel kunnen blijven betalen. Nu de OPEC het olie aanbod (voor zolang het duurt) binnen de perken houdt, profiteer ik hiervan om met een kleine €50 winst van dit aandeel afscheid te nemen. Ook hier ruim 50% overwaardering. Impact jaarlijks dividend -/- €117

3. Medtronic

Medtronic kwam voor mij toch een beetje als een verrassing, maar 38% berekende overwaardering is toch niet niks. Prima aandeel, wat ik zeker onder de $100 weer in portfolio zal opnemen om weer een ritje omhoog mee te pakken. Het is een kleine positie, maar de winst van €170 pak ik toch even mee. Impact op het jaarlijks dividend –/- €24.

4. Qualcomm

Wederom een aandeel van het eerste uur en gelijk pak ik hiermee op een hele kleine positie bijna €1.000 winst. Een juridisch geschil met Apple zorgde voor een aankoopkoers van $54 en nadat Qualcomm de rechtszaken had gewonnen stroomde het geld toe. Reden voor mij om de overwaardering van 27% te verzilveren. Van dit aandeel neem ik nog met het meeste pijn in het hart afscheid. Maar emoties uitschakelen en op kille getallen beleggen moet op termijn toch de doorslag geven. Impact op het jaarlijks dividend is -/- €33.

5. Texas Instruments

Nog een een beurslieveling die ik van e hand doe en voor rond de $120 hoop terug te kunnen kopen. Ook dit aandeel staat op zijn allerhoogste koers van het bestaan. En de winst van €525 pak ik mee om in andere aandelen te beleggen. Jaarlijks dividend daalt wel met -/- €37.

Samenvattend

Samengevat wordt mijn portefeuille opgeschoond en realiseer ik een mooie winst in 2 jaar tijd van ruim €2.200. De totale opbrengst van ruim €7.500 beleg ik dit keer in 3 aandelen die de afgelopen weken sterk zijn afgestraft, volgens bovenstaande methodiek ondergewaardeerd zijn, (nog) geen dividend betalen, maar wel voor een periode van 5 tot 10 jaar voor mooie rendementen kunnen gaan zorgen. Dit zijn andere aandelen dan je van mij gewend bent, maar passen wel in een goed gespreide portfolio. Hierover komt een aparte post.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note