DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Scheiding in de portefeuille

Scheiding in de portefeuille

De zomerperiode heb ik vooral gebruikt mijn strategie verder aan te scherpen om de maandelijkse cashflow te optimaliseren. Mijn oude strategie was vooral gebaseerd buy and hold van dividendaandelen. Prima strategie voor mensen met weinig tijd en kennis. Zelf beleg en handel ik al bijna 30 jaar in aandelen en opties. Het grote probleem vroeg was dat ik wel ideeën had, alleen de financiële middelen ontbraken om het echt goed te doen en de transactiekosten destijds hielpen ook niet. Bij het ontbreken van internet was je gedwongen om je orders vooral telefonisch door te geven.

Nu alles anders is (goedkoper, meer vermogen en meer info) geldt ook hier dat met geld geld gemaakt wordt. Met een rendement van 2% over €10.000 kan je minder brood kopen dan met een rendement van 2% over €70.000. en dan bedoel ik 2% op maandbasis.

Dit laatste is heel goed realiseerbaar met het schrijven van cash secured puts en covered call opties. Volgens een vast stramien gedisciplineerd te werk gaan is hierbij het credo. Grootste risico hierbij is dat je met aandelen komt te zitten die bij uitoefening op de markt een stuk goedkoper zijn. Door te kiezen voor aandelen die dividend uitkeren en graag in portfolio wilt hebben, kan je de tijd uitzitten. Bij de geschreven call loop je het risico bij plotselinge grote koersstijgingen opbrengsten mis te lopen. Met beide kan ik goed leven.

Naast de portfolio van circa €70.000 (Bij interactive Brokers) houd ik ook een dividendportfolio aan van circa €100.000 die jaarlijks een cashflow genereren via dividend. Deze dividenden herinvesteer ik vervolgens in deze porfolio (bij DeGiro). Per heden ziet mijn portfolio er als volgt uit:

Aangevuld met een geschreven putopties op Johnson & Johnson en Verizon.

Met deze gecombineerde strategie verwacht ik, buiten koersrendementen, tussen de €1.000 en €1.500 op maandbasis te genereren. Afhankelijk van de resultaten eind van dit jaar zal ik geld van de ene naar de andere portefeuille verschuiven. Net als de afgelopen maanden zal ik tot het eind van het jaar ook geen nieuw geld toevoegen.

Join the discussion

2 comments
 • Ik volg dezelfde strategie maar ben wel benieuwd welke manier je kiest voor het schrijven en terugkopen / aflopen van opties ?

  • Dag Kees,

   Ik kies voor maandopties.
   Schrijf met wen delta tussen de 0,2 en 0,3

   Bij snelle winst in paar dagen koop ik terug en zoek ik naar andere kans
   Bij ver out of the money laat ik aflopen
   Vlakbij uitoefenprijs kijk ik het an.

   2 regels:
   Geen geschreven put open staan in periode dat kwartaalcijfers uitkomen.
   Geen geschreven call waar uitoefendatum zelfde week is als dividenduitkering

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note