DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Switch tussen 2 utility aandelen

Switch tussen 2 utility aandelen

Zoals wel gemerkt, heb ik de afgelopen veel mutaties in mijn portfolio doorgevoerd. Dit zal voor 2021 wel de rode draad worden. De magische grens van €100.000 is er toch een die er voor zorgde dat ik mijzelf afvroeg en nu? De afgelopen jaren was dit bedrag een mooie stimulans om steeds maar weer geld naar de beleggingsrekening te sluizen. Ik voel mij een beetje een marathonloper die naar een marathon toeleeft en na de marathon in een zwart gat valt. Hier zal ik dus wat op moeten vinden de komende maanden en mijn beleggingsdoel in cijfers weer concreet maken aan de hand van een hoger liggend doel. Mogelijk deels terug naar waar het allemaal mee begon een paar jaar terug –> meer ETF’s.

Een van mijn acties voor nu was om de huidige porfolio nogmaals door de Simply Wall.st scanner te halen op zoek naar overgewaardeerde aandelen. Waar 23 maart PPL nog licht ondergewaardeerd was, kwam er nu een 32% overwaardering uit. Om trouw te blijven aan mijn eigen spelregels die ik ook bij mijn eerdere verkopen heb toegepast, is voor mij aanleiding om bij opening van de beurs afscheid te nemen van dit aandeel. Wel een erg grote hap uit mijn dividendinkomsten, maar naast dividend zijn groeimogelijkheden ook belangrijk en is dit aandeel meer iets voor als ik 75 jaar oud ben.

Met deze verkoop ben ik op zoek gegaan naar een vervanger voor PPL en kwam ik uit bij VISTRA (VST). Een utility aandeel met een verhaal en onderwaardering. Het verhaal zit met name in de winterstorm Uri in Texas, waardoor de energievoorziening op enig moment in gevaar kwam. Vistra verwacht hiervoor een eenmalige last te moeten nemen in de range van $900 -$1.200 miljoen. (Korte) termijn beleggers houden hier niet van en de koers viel dan ook terug van bijna $24 naar bijna $16 en nu weer bijna $18. Dit zijn aandelen waarvan ik enthousiast word om verder te onderzoeken. De onderstaande 80% onderwaardering volgens Simply Wall. st zorgde ervoor dat verder onderzoek de moeite waard is.

Reden genoeg om Vistra af te zetten tegen mijn criteria en daar e

CriteriumResultaat
Huidig dividendpercentage > dan het 5 jaarlijks gemiddelde %3,39% vs n.a. (X)
Forwarded PE ratio <2013,63 (V)
Payout ratio < 70%41% (V)
Minimaal 10 jaar jaarlijks het dividend verhoogd.2 (X)
gemixt beeld

Na deze analyse komt er geen 100% JA uit naar voren, en is met name de dividendzekerheid er niet op basis van het verleden. Aangezien dit bedrijf een aantal jaren terug een doorstart heeft gemaakt is deze historie er niet. Maar de toekomst ziet er rooskleurig uit met de focus op groene energie de komende jaren. Ook een 11% stijging van het dividend in 2020 in COVID-19 tijd laat vertrouwen zien. Het risico aan de onderkant is beperkt met een lage P/E ratio en lage Payout ratio bij een dividendpercentage van ruim 3%. En als de eenmalig last bekend is en genomen kan worden, zullen de winstcijfers ook weer groen zijn en nieuwe beleggers aantrekken. Onderstaand overzicht geeft mij genoeg vertrouwen om te investeren in dit dividendgroeiaandeel.

2 comments
  • Interessante keuze! Ik hang zelf nog aan mijn ConEd en PPL en heb een (erg) kleine positie genomen in CWEN. Vooral die laatste legt me geen (virtuele) windeieren gezien de waardestijging voor een utility.

    Ik ga hem ook eens bekijken!

    • Van coned en ppl heb ik juist afscheid genomen omdat daar geen enkele groei (meer) inzit. Dus leuk als je 75 bent en van dividend je biertje koopt in kroeg, maar voor veertigers of jonger dood geld.

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note