DividendportfolioMet een dividendportefeuille vermogen opbouwen
Verkoop Iron Mountain (IRM)

Verkoop Iron Mountain (IRM)

Een van de redenen om te verkopen voor mij is wanneer een aandeel overgewaardeerd is,niet meer in het profiel past van de portefeuille of het dividend structureel verlaagd wordt. Iron Mountain was vooral bedoeld om het dividend in de portefeuille omhoog te krijgen om daarnee de zogenaamde sneeuwbal in beweging te krijgen. En met een dividendpercentage van 8,3% voldeed dit aandeel prima. Ook aandelen als PPL en AT&T hebben deze rol vervuld in het verleden. Maar nu het huidige totale forward dividend hoger is dan mijn doel eind 2021 in mijn beleggingsplan is er nog steeds ruimte om meer te gaan voor ondergewaardeerde dividendgroeiers. Oftewel aandelen met een lager startdividend, maar hogere verwachte jaarlijkse dividendgroei.

In deze bijdrage neem ik jullie mee in mijn overwegingen zowel vanuit fundamentele overwegingen en waarderingsaspecten om afscheid te nemen van Iron Mountain.

Fundamentele overwegingen

Iron Mountain zitten midden in een enorme transitie om het fysiek opslaan van papier bestanden naar datacenters (digitalisering). Hiervoor veel geld nodig en moet Iron Mountain veel geld lenen om dit mogelijk te maken. Waar een normaal bedrijf deze investeringen (deels) kan financieren met eigen geld is het kenmerk van een REIT nu eenmaal dat, in ruil voor fiscale voordelen, verplicht is om een significant deel van de opbrengsten uit te betalen in de vorm van dividend. Dit is een van de redenen waarom de balans van Iron Mountain voor een substantieel deel uit schulden bestaat. Met de huidige lage rente is deze enorme investeringsopgave voor de komende jaren misschien nog wel te betalen. Maar wat als de lange rente gaat stijgen en daarmee het risicoprofiel van Iron Mountain verslechtert?

Samengevat vind ik de vergoeding die ik krijg in de vorm van dividend niet passen bij mijn risicobereidheid bij de uitdagingen waar Iron Mountain voor staat. Ook de kans in de vorm van een compensatie in de vorm van mogelijk koersrendement schat ik laag in gezien de huidige waardering. Hier ga ik hieronder op in.

Waardering

Waar ondergewaardeerde aandelen in aanmerkingen komen om gekocht te worden, geldt uiteraard het tegenovergestelde voor overgewaardeerde aandelen. Bij REIT’s kijken we niet naar de winst, maar gaat het om de ontwikkeling van de de kasstromen (FFO). Ook kijk ik naar de verwachtingen van analisten, de performance in de afgelopen jaren en de koersontwikkeling.

Bron: FASTGRAPHS

Wanneer de analisten gelijk krijgen en we gaan terug naar een normale P/FFO verhouding dan kom ik uit op een jaarlijks rendement tot 31/12/2023 (inclusief dividend) van 4,1%. Ik denk dat er betere alternatieven zijn in de markt.

Met een koers van bijna 47 euro komt het aandeel ver boven de historische Prijs/FFO verhouding die beleggers bereid zijn om te betalen (blauwe lijn). Ook de normale Prijs/FFO wordt overschreden (oranje lijn). Dit zijn de eerste tekenen van overwaardering en beperken de mogelijke toekomstige koersstijgingen wanneer de koers zich weer beweegt naar historische verhoudingen. Voor de duidelijk laten deze historische verhoudingen zien wat je winstpercentage jij krijgt van de winst (omgekeerde van de P/FFO verhouding. Bij Iron Mountain nu 5,66%.

BRON: FASTGRAPHS

Als we er een jaartje bij plakken dan gaat het mogelijk om 6,37% per jaar. Maar het laatste jaar wordt maar door 1 analist ingeschat. Wat ook opvalt is dat verwacht wordt dat het dividend de komende jaren niet verhoogd gaat worden. Met andere woorden; geen compensatie voor de (stijgende) inflatie en dat is nu precies wat ik voor het grootste deel van mijn portefeuille wel wil ontvangen.

BRON FASTGRAPHS

Waar Iron Mountain het de afgelopen 20 jaar beter deed dan de S&P met een jaarlijks totaal rendement van gemiddeld 9,1% is te zien dat de dividendgroei de laatste jaren van 6,1% daalt naar nihil. Ook een teken dat er wat zand in de motor is gekomen.

Tot slot kijk ik ook naar de koersontwikkeling van Iron Mountain. De aandelen laat een koersontwikkeling in een jaar tijd zien die gelijk is aan die van beleggers die het aandeel circa 10 jaar in bezit hebben gehouden. Ook de short interest van 10,14% is voor mij een signaal dat er overwaardering in de huidige koers zit.

Verkoopresultaat

Komende maandag worden de aandelen verkocht voor $47,75 per stuk. Of als dat niet lukt binnen een paar uur, dan tegen de dan geldende prijs. (update: bij opening voor $48 verkocht). Gezien mijn GAK van $29,72 maak ik hier een mooi koersresultaat op van ruim €1.500. De ontvangen dividenden over de afgelopen 2 jaar van circa €300 zijn herbelegd in andere groeiaandelen en hebben mooi kunnen renderen.

De vrijgekomen middelen gaan een mooie bestemming krijgen met de aankoop van een echte dividendgroeier die nu tijdelijk wat tegenwind heeft maar een mooie toekomst heeft. Wordt vervolgd!

2 comments
  • Interessant artikel daar ik ook een leuke positie in IRM heb. Het geeft me weer stof to nadenken of ik ook niet een keertje moet kijken naar vervanging.

    PPL heb ik ondertussen zelf al vervangen 🙂

    • Hoi Mr Robot, wederom leuk dat je even langskomt en een bericht achterlaat (toch een teken dat iemand anders dan alleen mijn vrouw het leest 🙂

      Volgens mij zitten we in het zelfde leerproces en zijn we bezig om de portefeuille in lijn te brengen met onze doelen en verwachtingen. Is een mooi proces om doorheen te gaan, waarbij niks goed of fout is. Mij helpt het echt om alleen aandelen tegen fair value/ ondergewaardeerd te kopen. hoe graag ik microsoft, apple etc.. wil hebben in portfolio. Komt gerust een tijd dat deze aandelen ook tegen een lagere P/E aangeschaft kunnen worden 🙂

Follow @unsplash

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Dividendportfolio

Please note